Local

Începe vânătoarea cerșetorilor din municipiul Iași. Iată ce riscă cei care cer bani trecătorilor pe străzile din centrul orașului

Publicat: 23 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Începe vânătoarea cerșetorilor din municipiul Iași. Iată ce riscă cei care cer bani trecătorilor pe străzile din centrul orașului
Autoritatea locală începe vânătoarea cerșetorilor din municipiul Iași, în baza unui proiect derulat cu mai multe instituții din oraș

Primăria a început să-i vâneze pe cerșetorii care își fac veacul pe străzile din municipiul Iași. Autoritatea locală vrea ca până la jumătatea lunii septembrie 2021 să ducă la capăt o campanie prin care să reducă fenomenul cerșetoriei pe străzile din zona centrală

În perioada 25 august – 16 septembrie 2021, Primăria Iași va desfășura o campanie care are ca scop diminuarea fenomenului cerșetoriei în municipiu. Campania este desfășurată prin intermediul Direcției de Asistență Socială (DAS). Prin această campanie se urmărește identificarea persoanelor care cerșesc, evaluarea situației acestora și informarea lor cu privire la serviciile și beneficiile de asistență socială. În plus, prin această campanie, autoritatea locală susține că vrea să conștientizeze și să responsabilizeze cetățenii din municipiul Iași cu privire la consecințele încurajării cerșetoriei. Campania va urmări și înaintarea de propuneri legislative în acest sens.

Vânătoarea cerșetorilor din centrul Iașului

Parteneri în cadrul acestui proiect sunt Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Poliția Locală Iași și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale.

„Prima activitate programată va fi de identificare, evaluare și informare a persoanelor care practică cerșetoria. Aceasta se va desfășura în perioada 26 august – 3 septembrie, în zonele cu risc ridicat de apariție a cerșetoriei, cum ar fi Mitropolie, Gară, Podu Roș etc.”, au precizat reprezentanții municipalității ieșene.

În ultima perioadă, Poliția a dat mai multe amenzi persoanelor prinse la cerșit.

Proiect comun împotriva cerșetoriei din municipiul Iași

Echipe mixte formate din doi reprezentanți ai DAS, un reprezentant al Inspectoratului de Poliție, un reprezentant al Poliției Locale Iași și unul de la DGASPC se vor deplasa în zonele centrale pentru a-i identifica pe cei care practică cerșetoria.

„Aceștia vor fi evaluați socio-material, urmând a fi incluși în programele sociale derulate în municipiul Iași. De asemenea, va fi declanșată procedura de evaluare inițială și asigurarea intervenției primare în conformitate cu metodologia managementului de caz, în situația minorilor care practică cerșetoria. Vor fi preluați în regim de urgență acei copii identificați la cerșit, neînsoțiți de un adult și care au domiciliul în alte localități”, au mai arătat cei de la Primărie.

Unii cerșetori au scăpat însă de sancțiuni.

Proiecte noi pentru persoanele vulnerabile din Iași

Cei care cerșesc și care nu au vreun domiciliu pot fi găzduiți la Centrul Social de Urgență pentru Recuperare și Integrare „C.A. Rosetti”. În plus, se vor oferi servicii specializate în regim rezidențial persoanelor adulte, cu sau fără copii, victime ale violenței domestice la un alt centru al DAS.

„Aceste persoane vor beneficia de facilități, gratuități, în conformitate cu prevederile legale, o alocație de susținere a familiei, de venitul minim garantat, dar și de ajutoare pentru încălzirea locuinței. Se vor acorda și indemnizații pentru persoanele cu handicap grav, alocații de stat pentru copilul cu dizabilități, stimulent educațional – tichete de grădiniță, tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional. Se va mai acorda gratuit și lapte praf, precum și ajutoare de urgență în bani sau natură”, au mai menționat cei de la Primăria Iași.

Campanie împotriva cerșetoriei în municipiul Iași

Între 6 și 10 septembrie 2021, echipele mixte vor merge în zonele intens circulate ale orașului pentru a discuta cu cetățenii și a le înmâna materiale informative. Autoritatea locală vrea să combată fenomenul cerșetoriei cerând cetățenilor să nu mai ofere bani celor care stau cu mâna întinsă în zonele centrale din Iași.

„Cetățenii vor fi încurajați să ajute persoanele vulnerabile prin alte modalități, respectiv donații de rechizite, alimente neperisabile și lucruri reutilizabile, precum îmbrăcăminte, încălțăminte, obiecte de uz casnic, lenjerie etc., dar și participarea la evenimente de strângere de fonduri etc.”, au mai spus reprezentanții municipalității ieșene.

Adauga un comentariu