Local

Fostul șef al Consiliului Județean Iași, condamnat cu executare în dosarul „Albumul”! Judecătorii au decis o pedeapsă de 3 ani și 2 luni de pușcărie în cazul lui Cristian Mihai Adomniței! Inculpații, obligați să achite despăgubiri de aproape 400.000 de lei către CJ Iași!

Publicat: 27 nov. 2020
Cristian Adomniței, fost președinte CJ Iași și este inculpat într-un dosar penal

Fostul șef al Consiliului Județean (CJ) Iași a fost pedepsit vineri, 27 noiembrie 2020, de judecători. Magistrații din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat pe Cristian Mihai Adomniței la 3 ani și 2 luni de temniță. Și ceilalți inculpați din dosarul „Albumul” au fost pedepsiți de judecătorii ieșeni

Sentință explozivă în dosarul „Albumul”! Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași  l-au condamnat vineri, 27 noiembrie 2020, pe fostul șef al Consiliului Județean, Cristian Mihai Adomniței, la pedeapsa rezultantă de 3 ani și 2 luni de pușcărie. Acesta este acuzat de procurorii anticorupție de favorizarea faptuitorului și fals intelectual.

În același dosar, Cristina Teodora Jinga a fost condamnată la 4 ani și 9 luni de închisoare, pentru abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și instigare la fals intelectual în formă continuată. De asemenea, Carmen Ingrid Irimescu a primit o pedeapsă de 4 ani și 4 luni de închisoare, pentru abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și complicitate la fals intelectual. În plus, Letiția Elena Popa a fost condamnată la 4 ani și 7 luni de temniță, pentru instigare la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnatură privată. Mai mult, firma Laser Co SRL a primit o amendă penală de 165.000 de lei, pentru instigare la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnatură privată în formă continuată. Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Obligați să achite despăgubiri

În plus, instanța a respins cererile formulate de inculpații din dosarul „Albumul”, de a scăpa de mandatele de supraveghere tehnică emise în cauză și excluderea probelor astfel obținute.
„Instanța obligă, în solidar, pe inculpații Jinga, Irimescu, Popa și SC Laser Co SRL la plata către partea civilă Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Iași – CJ Iași a sumei de 391.955,20 lei, cu titlu de despăgubiri civile”, au afirmat judecătorii ieșeni.
În plus, magistrații au dispus desființarea mai multor înscrisuri falsificate în cauză. De asemenea, toți cei 5 inculpați au fost puși să achite câte 7.200 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de catre stat.

Dosarul „Albumul” a durat peste 5 ani

Dosarul intitulat generic „Albumul” a început în iulie 2015, fiind acum tot pe rolul primei instanțe de judecată. Procesul penal al lui Cristian Adomniței a mers din amânare în amânare, din diverse motive. Amintim că cel mai mare scandal de la fruntea Consiliului Județean (CJ) Iași a izbucnit în urmă cu mai bine de cinci ani. Mai exact, inculpații au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pe 3 iulie 2015.
La data respectivă, fostul șef al CJ Iași, Cristian Adomniței, precum și Carmen Irimescu, Letiția Popa, Cristina Jinga, dar și societatea Laser Co SRL au ajuns în fața instanței, sub acuzații extrem de grave.

Fostul șef al CJ Iași, Cristian Adomniței, acuzat de procurorii anticorupție

Anchetatorii DNA l-au acuzat pe Cristian Adomniței de favorizarea făptuitorului și fals intelectual. Întreg balamucul de la CJ Iași a pornit de la un contract încheiat pe 27 septembrie 2013 cu firma Laser Co SRL. În acel contract, lucrurile erau destul de clare: pentru suma de 340.000 de lei, prestatorul trebuia să promoveze imaginea Iașului. Era vorba, în principal, despre promovare prin intermediul unor materiale tipărite: broșuri, calendare, hărți, mape de prezentare, pixuri, albume, fotografii etc. În urma unui audit intern, în februarie 2015, angajații din cadrul Serviciului de Audit au descoperit că nu au fost predate materiale în valoare de peste 200.000 de lei.

Acuzațiile aduse de anchetatorii anticorupție la adresa fostului șef al CJ Iași

Procurorii DNA au susținut că fostul șef al CJ, Cristian Adomniței, a încercat să mușamalizeze anumite nereguli.

„În perioada martie – aprilie 2015, inculpatul Cristian Mihai Adomniței, în calitate de președinte al CJ Iași și de ordonator principal de credite, cu intenție directă, le-a ajutat pe inculpatele Teodora Jinga și Carmen Ingrid Irimescu, în urma unei înțelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infracțiunilor pe care acestea le comiseseră și tragerea lor la răspundere penală. În contextul unei misiuni de audit declanșate cu privire la executarea acestui contract, inculpatul a efectuat demersuri menite să amâne finalizarea misiunii de audit, să creeze aparența că toate materialele prevăzute în contract fuseseră predate în termenul stabilit, inclusiv faptul că 948 de albume fuseseră restituite firmei pentru a fi modificate și să creeze timpul necesar pentru ca societatea inculpatei Popa Letiția Elena să realizeze și să predea efectiv albumele pe care nu le predase niciodată CJ”, au spus procurorii DNA.

Conform acestora, demersurile s-au concretizat prin exercitarea, de către Cristian Adomniței, a unor acte de intimidare îndreptate împotriva auditorilor, pe care i-a pus în ipostaze umilitoare, reproșându-le modalitatea de efectuare a auditului, precum și faptul că s-au deplasat la sediul firmei administrată de Letiția Elena Popa, fără aprobarea lui. Județul Iași s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 391.955 de lei, reprezentând valoarea prejudiciului cauzat.

 
Adauga un comentariu