Sfatul medicului

Injectia cu insulina. De ce este important sa faceti injectia in locuri diferite

Publicat: 25 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Injectia cu insulina. De ce este important sa faceti injectia in locuri diferite
injectia cu insulina

Milioane de oameni folosesc injectia cu insulina pentru a-si tine sub control diabetul de tip 1. Fara acest tratament nu ar putea supravietui. Care sunt tipurile de insulina, locurile cele mai potrivit pentru a fi injectata, cum trebuie pastrat echipamentul si multe alte lucruri aflati din acest articol.

Factorul principal din spatele diabetului este ca organismul dvs. nu poate produce suficienta insulina (diabet zaharat tip 1) sau nu reuseste sa raspunda la insulina pe care o elibereaza pancreasul (diabetul tip 2). Injectia cu insulina actioneaza practic ca o cheie pentru deblocarea celulelor din muschi, grasime si ficat si conducerea glucozei in fluxul sanguin, unde poate oferi energie organismului. Fara insulina, zaharul din sange creste pana la niveluri toxice.

Daca aveti tipul 1, trebuie sa faceti zilnic injectia cu insulina zilnic pentru a supravietui. Persoanele cu tipul 2 isi pot controla uneori glicemia cu o combinatie de dieta, exercitii fizice si medicamente orale. Alteori au nevoie si de insulina.

Inlocuirea insulinei poate fi considerat unul dintre marile progrese medicale din toate timpurile. „Pentru multi pacienti, insulina este importanta pentru a tine glicemia sub control si a preveni complicatiile pe termen lung”, spune dr. Anthony Pick, endocrinolog la Northwestern Medicine Lake Forest Hospital.

Injectia cu insulina: tipuri

Exista diferite tipuri de insulina. In functie de stilul de viata si de cat de avansat este deficitul de insulina, medicul va poate recomanda sa luati unul dintre cele cinci tipuri de insulina, in conformitate cu Asociatia Americana pentru Diabet. In fiecare tip, injectia cu insulina necesita o perioada diferita de timp pentru a ajunge in fluxul sanguin, a atinge un varf si a ramane eficienta.

Insulina cu actiune rapida: functioneaza in 15 minute, varfurile intr-o ora, dureaza pana la patru ore. Insulina regulata / cu actiune scurta: functioneaza in 30 de minute, varfurile in doua-trei ore, dureaza pana la sase ore. Insulina cu actiune intermediara: functioneaza in doua pana la patru ore, maximele in patru pana la 12 ore, dureaza 12 pana la 18 ore. Injectia cu insulina care are actiune indelungata: functioneaza in cateva ore, dureaza mai mult de 24 de ore. Insulina cu actiune ultra-lunga: functioneaza in sase ore, fara varf, dureaza 36 de ore.

Pe piata exista insulina inhalata cu actiune rapida, insa majoritatea iau insulina sub forma injectabila, iau unii o iau printr-o pompa de perfuzie cu insulina. Stilourile inteligente de insulina sunt acum disponibile pentru a eficientiza dozarea insulinei. Aceste stilouri va calculeaza dozele si tin evidenta datelor despre injectii. Siloul cu insulina este potrivit pentru pacientii care trebuie sa injecteze insulina de mai multe ori pe zi.

Rotiti locul de injectare

Daca aveti diabet de tip 1, aveti nevoie de insulina pentru a va mentine in viata. Daca aveti diabet de tip 2, viata dvs. nu poate depinde de insulina. Dar, spune dr. Pick, ati putea avea nevoie de injectia cu insulina pentru un control mai bun al glicemiei. „Multi oameni asociaza nevoia de insulina cu complicatii”, spune el. De multe ori, pacientii isi aduc aminte de un membru al familiei care era pe tratament cu insulina si apoi a suferit de complicatii severe, cum ar fi orbirea. Dar aceasta nu este vina insulinei, explica dr. Pick. Acesta este, de obicei, rezultatul controlului deficitar al bolii, care ii permite sa avanseze.

Injectia cu insulina trebuie facuta intr-un strat de grasime. Optiunile tale includ abdomenul, spatele bratului, partea superioara a feselor, partea exterioara a piciorului, spune Sheri Setser-Legg, de la Universitatea din Kentucky Barnstable Brown Diabetes Center. Probabil ca veti gasi locul preferat, spune ea. Cu toate acestea, este important sa alternam. „Deoarece este o injectie, de-a lungul timpului riscati sa dezvoltati tesut cicatricial, daca este facut in acelasi loc exact de fiecare data, iar acest lucru va afecta absorbtia insulinei”, spune ea. Medicul dvs va poate sugera un model de rotatie care poate functiona.

Injectia cu insulina nu este foarte dureroasa

Nu este neobisnuit sa fii ingrijorat de ideea de a-ti face injectii in mod regulat. Si, desi nu este tocmai distractiv, 99% din timp, anticiparea unei injectii de insulina a fost mai rea decat actiunea de a face asta”, spune Setser-Legg. Este important sa te obisnuiesti sa-ti faci injectia cu insulina in loc sa te bazezi pe altcineva pentru a o face. Asta iti asigura independenta in ingrijirea medicala.

Dupa ce ati folosit insulina o lunga perioada, este posibil sa nu mai fii foarte atenta la detalii. „Iincurajam o tehnica sterila. Este ceva care iti intra in corp”, explica Setser-Legg. Chiar daca folositi insulina de ani buni, nu uitati sa o faceti in siguranta. Asta inseamna sa curatati zona cu alcool si sa o lasati sa se usuce inainte de a face injectia.

De asemenea, fiti atenti la modul de depozitare. Atat insulina, cat si alte echipamente (precum o pompa sau un monitor) se pot degrada in caldura. Nu depozitati niciodata consumabilele intr-o masina fierbinte sau in lumina directa a soarelui. inteles: Daca ajungeti la plaja, luati medicamentele cu voi intr-o geanta frigorifica.

Cunoasteti simptomele hipoglicemiei

Daca faceti tratament cu insulina este important sa stiti sa recunoasteti hipoglicemia – nivel foarte scazut de zahar in sange. Simptomele includ tremuratul, ametelile, slabiciunea, transpiratia si vederea incetosata, dar pot varia in functie de persoana. Verificati-va glicemia. Daca are 70 de miligrame pe decilitru (mg / dL) sau mai jos, trebuie sa consumati 15 grame de carbohidrati cu actiune rapida. Setser-Legg considera ca sursele bune includ o jumatate de cana de suc sau tablete de glucoza.

Cresterea in greutate nu este inevitabila

Deoarece insulina a fost asociata cu cresterea in greutate, unii pacienti ezita sa o foloseasca, spune dr. Pick. Desi este adevarat ca unele persoane cu diabet zaharat slab controlat vor creste in greutate, puteti reduce acest risc. Urmati un stil de viata sanatos (alimentatie buna, exercitii fizice regulate) si dozati adecvat insulina.

„Scaderea aportului de carbohidrati simpli poate diminua cantitatea de insulina necesara la masa, ceea ce va reduce si cresterea in greutate. Acest lucru este valabil atat in ​​diabetul de tip 1, cat si in cel de tip 2. Si nu conteaza doar ca faci exercitii, ci si ce tip de antrenament ai.

Adauga un comentariu