Eveniment-Social

Instalația de arte vizuale „Light Vectors” de pe bulevardul Ștefan cel Mare creează un traseu în care spectatorul se transpune într-o călătorie a simțurilor – FOTO

Publicat: 25 mai 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Instalația de arte vizuale Light Vectors de pe bulevardul Ștefan cel Mare creează un traseu în care spectatorul se transpune într-o călătorie a simțurilor - FOTO
Până la finalul festivalului Romanian Creative Week, care are loc în perioada 19-28 mai 2023, ieșenii se pot bucura de o experiență unică

Ieșenii se pot bucura de o experiență unică datorită instalației de arte vizuale „Lights Vectors” ce este amplasată pe bulevardul Ștefan cel Mare

Instalația „Light Vectors” este una audio-vizuală-senzorială, creată de artiștii Andrei Cozlac și Alexandros Raptis, fiind configurată sub forma unui tunel în care se mișcă vectori de lumină și în care publicul se poate integra. Este o instalație care utilizează tehnologiile ca formă de expresie vizuală.

„E un tunel care îl proiectează pe privitor într-un spațiu metafizic”

o poză cu „Light Vectors”
Instalația este expusă publicului pentru prima oară și a fost construită special pentru Romanian Creative Week, finanțată de Glo

Autorii acestei lucrări sunt Andrei Cozlac, artist vizual ieșean, lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și video designer în spectacole de teatru, în vârstă de 37 de ani, și Alexandros Raptis, regizor, light designer și sound designer, în vârstă de 33 de ani. Instalația este expusă publicului pentru prima oară și a fost construită special pentru Romanian Creative Week, finanțată de Glo.

„Eu și Alexandros ne-am dorit foarte mult să experimentăm cu aceste dinamici pe care le poate avea un fascicol de lumină și, în același timp, să creăm o instalație în care publicul să fie imersat într-un construct senzorial. Vorbim totuși de o instalație în care trebuie să stai să observi, să îți lași simțurile antrenate de această lumină și sunetele care o complimentează.

Așa am ajuns la formularea acestui tunel al cărui scop nu este neapărat traversarea lui dintr-un capăt în altul, ci, mai exact, e un tunel care deconectează privitorul de la realitatea fizică proximă și îl proiectează într-un spațiu metafizic ce nu este construit din aceste containere, ci mai degrabă de direcția și ritmurile acestor lumini”, declară Andrei Cozlac, artist vizual.

Cei doi artiști au primit propuneri să meargă cu această instalație și în alte orașe

o poză din interiorul instalației „Light Vectors”
Ideea instalației de arte vizuale „Light Vectors” pleacă de la interpretarea mitului peșterii lui Platon

Andrei Cozlac mărturisește faptul că el și Alexandros au stat zeci de minute în cicluri repetitive ale luminilor, pentru a vedea dacă senzațiile instalează o stare de transă. Cei doi au primit propuneri să mai meargă cu această instalație și în alte orașe.

„Sunt destul de rare în Iași tipul acesta de instalații new media care au și o dimensiunea și un caracter formal vizual, dar cu o puternică expresivitate. Sunt oameni care se blochează în această instalație și stau tot ciclul sau sunt persoane care nu sunt interesate și doar tranzitează acest tunel. Cred că ține de filtrul fiecăruia cum poate să interpreteze, să decodifice sau să se simtă atras de astfel de manifestări.

Instalația nu își propune să aibă un impact social, ci mai degrabă unul personal, în care fiecare om poate contempla o anumită dinamică a propriei curiozități. Eu și Alexandros am stat zeci de minute în cicluri repetitive pentru a vedea dacă senzațiile și evoluțiile luminilor sunt cele care trebuie și dacă se instalează această stare de transă. Încă au o formă exotică astfel de proiecte în contextul nostru local și cred că ele sunt binevenite tocmai din acest punct de vedere.

Cred că e important ca publicul să se racordeze și la noi forme de expresie și cunoaștere artistică în relație cu tehnologia, lucruri care ușor-ușor ne vor încadra într-un trend cu care marile orașe europene sunt deja obișnuite. Cred ca va avea un parcurs frumos instalația și după eveniment. Deja am primit propuneri să mai mergem cu instalația și în alte orașe”, adaugă Andrei Cozlac, artist vizual.

Ideea instalației de arte vizuale „Light Vectors” pleacă de la interpretarea mitului peșterii lui Platon, iar autorii au vrut să vadă cum umbrele proiectate pe pereții din peșteră pot căpăta viață.

„Noi am plecat de la mitul peșterii lui Platon, nu am urmărit să materializăm peștera lui Platon prin acest tunel, ci am vrut să vedem cum acele umbre proiectate pe pereții din peșteră pot căpăta o valență pozitivă în contextul nostru. Câteodată, realitatea noastră este doar o umbră, o proiecție a unui sistem de valori. Adevărul nostru din afara peșterii este unul mai puțin pragmatic și chiar abstract. Este un univers exterior și interior al omului care este alcătuit din această lumină dinamică, care nu are preocupări lumești. Peștera lui Platon este în jurul instalației”, adaugă Andrei Cozlac, artist vizual.

Comentarii
Adauga un comentariu