National

Introducerea certificatului verde a fost amânată pentru anul 2022

Publicat: 29 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Introducerea certificatului verde a fost amânată pentru anul 2022
Certificatul verde

Premierul Ciucă amână pentru la anul introducerea certificatului verde: Nu cred că va fi adoptat acum

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la Vâlcea, întrebat dacă mai poate fi aprobat certificatul verde până la finalul acestui an, că nu crede că se mai poate aproba, pentru că Parlamentul a intrat în vacanţă.

„Dacă vă referiţi la săptămâna aceasta, nu cred că va fi adoptat”, a spus premierul, despre posibilitatea ca acest certificat verde să fie aprobat în Parlament, până la finalul anului, el precizând că Parlamentul a intrat în vacanţă.

Şeful Executivului a precizat că există o ordonanţă de urgenţă în Parlament şi un proiect de lege în Parlament.

”Până ce nu se finalizează unul dintre ele, decizia a rămas să fie luată în funcţie de situaţie şi, în funcţie de situaţie, vom proceda în aşa fel încât ceea ce există ca măsuri în momentul de faţă să poată fi aplicate”, a mai spus premierul.

Şeful Executivului a mai declarat că în fiecare zi discută cu ministrul Sănătăţii tot ceea ce au de făcut astfel încât să pregătească întreg sistemul sanitar pentru a face faţă noului val al pandemiei.

Coaliţia de guvernare a renunţat la intenţia de a aproba proiectul certificatului verde într-o sesiune extraordinară, în această săptămână, după ce liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că prevederile din proiect privind condiţionarea accesului la locul de muncă de certificat este neconstituţională.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, încă din acel moment, că este dispus să demisioneze dacă nu este aprobat proiectul certificatului COVID.

Noi schimbări cu privire la certificatul verde. Iată ce persoane trebuie să-și genereze un nou document

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a adaptat sistemul informatic de eliberare a certificatelor digitale COVID la noile norme europene de codificare, care permit noi marcaje, inclusiv pentru doza booster.

Noul cadru de reglementare european stabilește diferenţierea între certificatele de vaccinare care atestă administrarea primelor două doze şi certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel (booster).

Conform noilor specificaţii, certificatele de vaccinare se marcheză astfel: 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze și 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică.

„Recomandăm persoanelor vaccinate cu Johnson&Johnson şi care au făcut doza de rapel (booster) să îşi genereze un nou certificat digital UE privind COVID pe platforma https://certificat-covid.gov.ro. Pe noul certificat, la secţiunea ‘Numărul dintr-o serie de vaccinări/doze şi numărul total de doze din serie’ va apărea 2/1”, transmite STS printr-un comunicat de presă.

Adauga un comentariu