Local

Învățământ ca în Evul Mediu! Dezastrul din școlile din Iași, greu de ascuns de către cei din conducerea primăriei – GALERIE FOTO

Publicat: 11 oct. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Învățământ ca în Evul Mediu Dezastrul din școlile din Iași greu de ascuns de către cei din conducerea primăriei  GALERIE FOTO
Grupurile sanitare de la Școala Primară din Iepureni sunt la zeci de metri distanță față de corpul școlii

Dezastrul din școlile din Iași este constatat și de cei de la ISJ Iași. În urma articolelor publicate de BZI, inspectorii s-au deplasat la instituțiile de învățământ din comuna Movileni pentru a realiza o vizită de monitorizare. Copiii învață în clădiri renovate acum mai bine de 20 de ani, fără grup sanitar în interiorul școlii, fără apă curentă și încălzire centrală. Conducerea primăriei mai promite încă o dată reabilitarea școlilor din comună

Școlile din comuna Movileni, unde secretara Carmen Ancuța a orchestrat deja mai multe proiecte de reabilitare pe bani publici, au intrat în atenția celor de la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași. Lipsa de interes a celor ce conduc comuna se observă din gestionarea incorectă a unităților de învățământ. Comunitatea este cea care are în final de suferit. Copii ce învață în școli distruse, doctori ce își desfășoară activitatea într-un dispensar dezafectat, acestea sunt problemele cu care se confruntă și în anul 2022 cetățenii comunei Movileni.

scoala Iepureni
Grupurile sanitare de la Școala Primară din Iepureni sunt la zeci de metri distanță față de corpul școlii

Dezastrul din școlile din Iași, confirmat de cei de la ISJ Iași

 wc murdar
Grupurile sanitare pe care cei 43 copii din Iepureni le au la dispoziție sunt infecte

Ca urmare a articolelor publicate de BZI, prin care reporterii au arătat condițiile groaznice în care sunt nevoiți să învețe copiii din comuna Movileni, în data 7 octombrie 2022, ISJ Iași a demarat o serie de investigații în cadrul școlilor din această comună, în special în localitățile Potîngeni și Iepureni.

Situația constatată de către inspectori este dezastruoasă. Școala Primară din Iepureni are două corpuri de clădire ce au fost reabilitate ultima dată în anul 2001. Acolo învață simultan o grupă de grădiniță formată din 16 preșcolari și două clase primare, în regim simultan, având un număr de 27 de elevi.

Corpul A al Școlii Primare din Iepureni este racordat la rețeaua publică de apă potabilă, iar corpul B este alimentat cu apă de la rezervor. Grupurile sanitare, la care au acces cei 43 de copii, sunt în exteriorul celor două corpuri în care se desfășoară orele de curs. Distanța dintre corpul în care au orele și grupul sanitar este de aproximativ 50 de metri. Încălzirea pe timp de iarnă se face, în ambele clădiri, cu ajutorul sobelor pe lemne.

Condițiile existente în această școală sunt demne de milă. Copiii nu beneficiază de apă caldă, de încălzire centrală sau de un grup sanitar sigur. Iarna, copiii cu vârsta cuprinsă între 4 ani și 10 ani merg prin frig și prin zăpadă pentru a ajunge la grupul sanitar. Siguranța acestora este mereu sub semnul incertitudinii.

cladire cu geam spart
Școala din Potîngeni este în proiect de reabilitare de mai bine de 6 ani

La școala din Potîngeni, promisiuni și atât

cladire scoala Potîngeni
Școala din Potângeni este o construcție total dezafectată

În satul Potîngeni, orele de curs se țin în clădirea grădiniței din localitate. Cei 31 de preșcolari și elevi învață în aceeași clădire de ceva vreme. Grădinița din Potîngeni a fost construită în anul 2008. Potrivit inspectorilor ISJ Iași, copiii ar beneficia de încălzire pe baza unei centrale cu lemne, imobilul fiind racordat la rețeaua de apă și canalizare și, după cum spun inspectorii, în interiorul acestuia ar fi grupuri sanitare ce corespund din punct de vedere igienico-sanitar.

„Controalele DSP se efectuează în fiecare an la unitățile de învățământ din județul Iași. Sunt echipe mixte ce merg pe teren și evaluează starea și condițiile în care își vor desfășura activitatea cadrele didactice și elevii în anul școlar ce urmează“, precizează Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iași.

Ultima notă de control a inspectorilor de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a fost realizată în data de 31 august 2022, însă nici până acum nu s-a făcut o centralizare a informațiilor.

Școala din Potîngeni este cea aflată în reabilitare de mai bine 6 ani, unde sute de mii de euro au fost aruncați pe proiecte. O construcție ce trebuie mai mult demolată decât reabilitată, Școala din Potîngeni nu este altceva decât ilustrarea clară a unui sistem corupt și a incompetenței celor din conducerea primăriei. Reabilitarea este o promisiune pe care Dan Cristian Hodoroagă, primar al comunei Movileni, a prezentat-o și inspectorilor ISJ Iași. Acesta le-a precizat că proiectele au fost acceptate și va urma licitația pentru atribuirea contractelor.

Condițiile de coșmar și dezastrul din școlile din Iași reprezintă fața nevăzută a realității pe care o trăiesc zeci de copii ce au dreptul la educație.

 două usi metal la un grup sanitar
Dan Cristian Hodoroagă promite din nou reabilitarea școlii din Potîngeni
Comentarii
  • Bai frate, astia din ISJ numai dupa ce au citit in ziar au venit sa vada dezastrul din scolile de la Movileni. Ce au facut pana acum? Au dormit? AAAA, stim, a aranjat Ancuta nevinovata si curata, totul ca la asta se pricepe.

  • Cand vorbiti de scolile din mediul rural, va referiti numai la conditiile materiale : cladiri, instalatii. Niciodata nu va referiti la nivelul de calificare al profesorilor care predau acolo. Ati fi surprinsi de cati necalificati predau in scolile rurale. Si cati dintre cei calificati predau alte materii decat cele studate in facultate.

    Asta este adevarata problema : calitatea slaba a invatamantului in scolile rurale. Si nu se va rezolva atat timp cat grila de salarizare a profesorilor este in ultimul sfert, atat timp cat salariul mediu in invatamant este cu 30% sub salariul mediu in administratia publica.

  • Și în Iași mai găsiți școli ce trebuie îmbunătățite la școală 19 de exemplu din zona nicoline Iași sa vedeți ce podele au va ingroziti

Adauga un comentariu