National

Ion Cristoiu: Breaking news: Florin Cîțu începe să-mi fie simpatic

Publicat: 22 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ion Cristoiu Breaking news Florin Cîțu începe să-mi fie simpatic
Jurnalistul Ion Cristoiu

Ion Cristoiu scrie, în această dimineaţă, despre faptul că Florin Cîțu a surprins în cadrul unui interviu la un post de televiziune. Jurnalistul este de părere că președintele Klaus Iohannis a realizat o premieră în ceea ce priveşte chemarea miniştrilor la Cotroceni. Redăm, integral, editorialul publicat de jurnalistul Ion Cristoiu pe blogul său?

Joi, 18 februarie 2021, premierul Florin Cîțu a acordat postului tv Digi 24 un amplu interviu. Spre deosebire de antecesorul său, Ludovic Orban, Florin Cîțu nu se dă în vânt după expunerea mediatică. Pe vremea șefiei de la Palatul Victoria, Ludovic Orban ajunsese să treacă dintr-un interviu într-altul pe parcursul unei singure seri, gonind cu ajutorul SPP dintr-o parte într-alta a Bucureștiului pentru a fi la timp într-un studio după ce părăsise un altul cu puțin timp în urmă.

Nu știu motivele reticenței lui Florin Cîțu de a ieși în fața opiniei publice prin interviuri temeinice, bine pregătite. Nu cred însă că-și spune cuvântul conștiința efectelor negative ale supraexpunerii. Cred însă că e vorba de spaima de întrebări incomode. Că e așa ne-o sugerează alegerea pentru acest interviu a unei televiziuni de casă, Digi 24, și a unui jurnalist, Cosmin Prelipceanu, supus umil indicațiilor date de patronat când vine vorba de ștabii României, ștabi de care depind afacerile Patronatului în alte domenii decât cel al presei. Ca, de exemplu, afacerile cu cârnaţi. Indiferent de motiv, refuzul lui Florin Cîțu de a acorda interviuri și mai ales de a le acorda unor televiziuni independente, și unor jurnaliști profesioniști, nu unor ține-cal, constituie una dintre marile slăbiciuni ale guvernării de Centru-Dreapta. Existența a trei guverne – PNL, USRPLUS și UDMR – într-unul singur, ambiția lui Ludovic Orban de a fi premierul din umbră al României, amestecul brutal al președintelui în treburile Guvernului, dar mai ales furtuna internă și externă pe care trebuie s-o străbată Guvernul cer un premier de forță, carismatic, prezent în spațiul public pentru a-și face auzită vocea.
Deși mânat de întrebările de vată de zahăr ale moderatorului și de năravul lui Florin Cîțu de a înghiți cuvintele pe nemestecate, interviul de la Digi 24 rămâne, totuși, un eveniment politic.

Conștient de acest adevăr l-am urmărit în varianta video și l-am studiat în varianta transcrisă de agenția Rador.
Printre multe altele, m-a interesat poziția lui Florin Cîțu față de convocarea anticonstituțională și total ineficientă a miniștrilor la întâlniri așa zise de lucru la Cotroceni, pentru a primi indicații de la președinte și de la echipa prezidențială în chestiuni de administrare a țării. Am mai spus și am mai scris că acest nărav, de care n-au suferit președinții anteriori, afectează grav activitatea Guvernului. Bietul Florin Cîțu, slugă la patru stăpâni, șefii de partide, Ludovic Orban, Dacian Cioloș, Dan Bârna și Kelemen Hunor, se vede obligat să lase baltă treburile de la Palatul Victoria și să urce Dealul Cotrocenilor împreună cu miniștrii pentru a da seama nu numai președintelui, dar și chiftelelor care sunt consilierii prezidențiali. Abordarea relației între premier și președinte a avut loc în hotarele acestui dialog dintre moderator și premier:

„Florin Cîțu: Dar am și spus că prefer ca multe dintre discuții să le avem în coaliție, dar dacă le avem și în spaţiul public, le avem și în spațiu public.
Realizator: În anumite momente ale discuțiilor ăstora a intervenit președintele cu discuții de mediere la Palatul Cotroceni. Vă ajută momentele astea?

Florin Cîțu: Nu este vorba despre discuții de mediere. Președintele este cel care a negociat acest pachet mare /…/. Este cel care este cea mai ştie cel mai bine cum trebuie să fie alocate aceste resurse, și este bine să ai întotdeauna, noi stăm, discutăm zilnic și avem dezbateri, e bine să ai pe cineva care să vină cumva din afară să vadă cum evoluează lucrurile. Este un lucru foarte bun, este așa-numitul fresh air, o perspectivă nouă. Eu am văzut că toți am beneficiat de aceste discuții cu domnul președinte, și eu și colegii mei de coaliție.

Realizator: Din exterior pare că discuțiile astea descuie uși, vă liniștesc și lucrurile merg apoi mai departe. Întrebarea era aveți nevoie de acest ajutor?
Florin Cîțu: Întotdeauna avem nevoie de cineva care să aibă o opinie din afară. Este domnul președinte, sunt și alții în jur care se uită, dar discuţiile cu domnul preşedinte bineînțeles că sunt și politice de multe ori.”

Despre lipsa de profesionalism evidențiată de întrebări m-am pronunțat în Jurnalul meu video de pe cristoiublog.ro. Nimeni nu spune că moderatorul trebuia să fie pamfletar cu președintele în întrebările sale. Autorul unui interviu pune întrebări nu lansează acuzații. Aceste întrebări trebuie astfel formulate încât interlocutorul să nu poată ocoli un răspuns tranșant. Moderatorul de la Digi 24 a practicat însă întrebările de tip Nu-i așa că Klaus Iohannis e mare? înspăimântat ca nu cumva să-l supere pe Jupânul de la Cotroceni.
Cu toate acestea, răspunsul dat de Florin Cîțu m-a surprins. M-a surprins plăcut, țin să precizez.

Cu excepția lui Emil Constantinescu, președinții postdecembriști au fost tratați de premieri (de cei din același partid cu președintele), de șefii de partide, de miniștri ca niște Dumnezei suiți în Dealul Sfânt, arătându-şi fața doar pentru a primi urale. Nu întâmplător lui Traian Băsescu i se spunea Zeus. Pentru premieri Lumina nu venea de la Răsărit, nici măcar de la Apus, ci de la Cotroceni. Când ajungea vorba de președinte, miniștrii, premierii, liderii de partid se transfigurau brusc și începeau să facă temenele cu privirile.

M-aș fi așteptat, sub acest semn, ca Florin Cîțu să spună că merge la Cotroceni, de fapt, aleargă pentru a primi Lumina Sfântă de la un Klaus Iohannis care taie nodul gordian nu o dată, ca Alexandrul cel Mare, ci în fiecare zi când vine vorba de complicatele probleme ale guvernării.
Să se prăbușească într-o veritabilă Cântare a Marii Înțelepciuni prezidențiale.
Florin Cîțu a limitat însă contribuția președintelui în cadrul întâlnirilor la expunerea unei opinii din afară.

La atât să se rezume rolul convocărilor de la Cotroceni?
Dacă aș fi fan al lui Klaus Iohannis, m-aș uita nițel dintr-o parte la Florin Cîțu, după o astfel de opinie, care face din Nemuritorul de la Cotroceni un biet muritor.
Cum însă sunt un jurnalist independent, după această opinie de bun simț, în afara Cultului personalității, la care se deda fostul premier Ludovic Orban, încep să-l simpatizez pe Florin Cîțu.

Adauga un comentariu