Local

ISJ Iaşi face lumină în cazul Elenei Motaș: comportament abuziv, limbaj agresiv și perpetuarea unor false acuze

Publicat: 23 oct. 2019

Inspectoratul Școlar Județean Iași dorește să prezinte obiectiv modul în care i-au fost aduse, în repetate rânduri, acuze neîntemeiate, ca urmare a semnalelor transmise de doamna Elena Motaș, consilier la Instituția Prefectului Iași, către mass-media prin intermediul unei rețele de socializare, precum și către instituții publice, prin intermediul a numeroase memorii și adrese înaintate aproape zilnic.

În data de 30 august 2019, a expirat contractul de management al domnului Viorel Motaș, care a ocupat până la acel moment postul de inspector pentru minorități în cadrul I.S.J. Iași. Contractul nu a putut fi prelungit pentru încă un an, întrucât prof. Viorel Motaș, soțul doamnei Elena Motaș, nu îndeplinește două condiții fundamentale: nu este profesor titular și nu este membru în C.N.E.M.E. (Corpul Național al Experților în Management Educațional). În situații de acest gen, M.E.N. nu acceptă derogări. Astfel, domnul Viorel Motaș a revenit la catedră, iar odată cu încetarea colaborării cu I.S.J. Iași a încetat și implicarea sa în cadrul proiectului POCU, unde ocupa funcția de expert pentru educația de tip A doua șansă.

Din momentul în care domnul Motaș nu a mai ocupat funcția de inspector școlar pentru minorități, soția acestuia, Elena Motaș, a lansat un șir de acuze la adresa I.S.J. Iași și la adresa inspectorului școlar general, prof. Dr. Genoveva Fărcaş, legate de ipotetice fenomene de segregare identificate fie la Școala Gimnazială „Ion Neculce”, fie la Școala Gimnaziala Dagâța.

I.S.J. Iași a verificat cu celeritate aspectele semnalate și a răspuns public, detaliat, tuturor acuzelor care s-au dovedit a fi distorsionate, fabricate, departe de realitatea din teren, bazate pe mărturia unor prieteni sau a unor rude ale doamnei Motaș.

Menționăm faptul că pe durata activității sale la I.S.J. Iași, prof. Viorel Motaș nu a semnalat conducerii instituției cazuri de segregare nici verbal și nici în scris și nu a adus la cunoștința colegilor, inspectori școlari, situații tensionate privind segregarea în școlile din județul Iași.

Prin atacurile succesive la adresa inspectorului școlar general și la adresa instituției, ritmul de lucru și activitățile I.S.J. Iași au fost grav perturbate. Astfel, inspectorul școlar care a preluat responsabilitățile inspectorului pentru minorități a fost agresat verbal și intimidat în cadrul unui ședințe de lucru la Prefectura Iași, și anume în cadrul Grupului de Lucru Mixt. De asemenea, doamna Motaș a încercat boicotarea unei dezbateri pe care I.S.J. Iași a organizat-o cu mediatorii școlari și profesorii de limba romani, prin transmiterea unor mesaje de intimidare și amenințare către toți cei invitați. Menționăm că mai mulți inspectori școlari au fost amenințați telefonic și hărțuiți de doamna Motaș, apelați zilnic din diferite motive neîntemeiate. De asemenea, I.S.J. Iași a fost în situația de a transmite răspunsuri repetitive, detaliate, către Avocatul Poporului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Ministerul Educației, Instituția Prefectului, Partida Romilor Pro-Europa, filiala Iași, în contextul în care nu există nicio situație care să justifice preocupările și intervenția acestor instituții.

Condamnăm public atitudinea doamnei Elena Motaș, care prevalându-se de funcția pe care o ocupă în cadrul Instituției Prefectului își permite să transforme relațiile interinstituționale într-o vendetă personală, unicul său scop fiind umbrirea activității inspectorului școlar general, din cauza faptului că Viorel Motaș a părăsit echipa I.S.J. Iași. De altfel, se constată aici un grav conflict de interese cu efecte care conduc treptat spre o posibilă tensiune socială.

Condamnăm public modul în care Elena Motaș, angajat al unei instituții guvernamentale, folosește rețelele de socializare pentru a promova neadevăruri și false acuze la adresa I.S.J. Iași, instituție care a dat întotdeauna dovadă de transparență, verticalitate și a fost mereu deschisă la dialog, în orice context.

I.S.J. Iași consideră că prelungirea acestei stări nocive de încordare nu este benefică mediului educațional ieșean, mediu care nu acceptă și nu înțelege un asemenea atac la persoană și la instituție din motive personale, atac ce denotă un comportament revanșard, irațional, care se regăsește, în mod regretabil, dincolo de limitele profesionalismului și ale unei comunicări civilizate.

I.S.J. Iași își va continua activitățile diverse și complexe, orientate spre performanță și calitate, asigurând șanse egale pentru toți elevii, monitorizând și susținând școlile, managementul educațional, implicarea profesorilor, asigurarea de programe sociale și educaționale care să valorifice potențialul fiecărui copil. Echipa I.S.J. Iași nu cedează la campanii interesate de denigrare și provocare, la forme de presiune aflate la limita legii, prin vehicularea unor valori și principii europene pe care consilierul Elena Motaș le încalcă fără ezitare.

Comentarii
 • 1. Isj-ul niciodata nu analizeaza nimic cu celeritate preferand sa bage sub pres problemele.
  2. Dar abuzurile pe care le face farcas asupra invatamantului/profesorilor? Asta nu perturba activitatea isjului? Sau ii calcam pe profesori in picioare ca sa iasa bine pt isj.

 • Un grup de profesori condamna public abuzurile isj-ului.
  Acest grup de profesori este deranjat de faptul ca o institutie care ar trebui sa vina in ajutorul profesorilor se ocupa cu musamalizarea neregulilor avand alte scopuri.

 • ISJ face presiuni politice pentru demiterea doamnei Motas, Doamna Gavrila si Farcas bat cu pumnul in masa pentru demiterea ei, pentru ca a intraznit sa arate o adevarata problema musamalizata de ISJ care prezinta toata situatia din judet „roz”. Frustrarea isi spune cuvantul, sa nu uitam ca doamna Gavrila propusa pentru Educatie nu a ocupat postul din cauza acestor nereguli sesizate si sa nu uitam ca doamna Gavrila o tine in spate pe Farcas, careia ia si botezat.

 • Dar cum a rezistat atatia ani sa fie inspector, fara sa fie titular si nici in corpul expertilor? Asta cred ca e caz unic in tara, mi se pare sfidator! A fost in comisie la concursul de directori si el nici nu era titular? Sa raspunda generalii de atunci si pana acum! Nu erau tot Gavrila si Farcas?

 • Iaca farcaș a adunat toti directorii din judet ca sa numere elevii de etnie rroma online.
  Mai bine ar spune cum de a fost numit atatia ani la rand un inspector fara sa fie titular si fara a fi membru cneme.

 • doamna inelus (Farcas), inspectorii tai sa nu mai ameninte directorii, nu mai faceti teroare in sistemul iesean. Voi vorbiti de corectitudine? ce ati facut anul acesta cu gradatiile de merit (cacatul prastie), mare profesionalism! Vedeti doar persormanta si cei de la tara cui raman? Nu va e rusine???

 • Ce nas de boxeoara (ori boxessa?) are. El e gagiu cat de cat dar ea zici ca-i bulldog. Afaaara! Gagii din CJ, de etnie romana, s-o dea pe scari. De-a dura .

Adauga un comentariu