National

Klaus Iohannis, întrevedere cu Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „România rămâne principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova”

Publicat: 20 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Klaus Iohannis întrevedere cu Maia Sandu președintele Republicii Moldova România rămâne principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova

Marți, 20 aprilie, la Palatul Cotroceni a avut loc o întrevedere între Klaus Iohannis, președintele României și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Cei doi lideri de stat au discutat despre relațiiile româno-moldovene, stabilind că România va continua să ajute Republica Moldova.

Discuția dintre cei doi președinți a vizat proiectele convenite cu ocazia vizitei lui Klaus Iohannis la Chișinău, la data de 29 decembrie 2020. În acest fel, în anul 2021, statul român a donat Republicii Moldova echipamente medicale și de protecție împotriva COVID-19 în valoare de 2,3 milioane de euro. De asemenea, România a donat și o cantitate de peste 200.000 de vaccinuri, urmând ca în etapa următoare să realizeze și donația celor 6.000 de tone de motorină destinată agricultorilor din Republica Moldova.

Klaus Iohannis a dat asigurări că va continua sprijinul acordat Republicii Moldova

„Președintele Klaus Iohannis a reiterat mesajul ferm de susținere pentru agenda de reforme promovată de Președintele Maia Sandu, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral și al relațiilor privilegiate dintre cele două state. Totodată, Președintele României a transmis că țara noastră va continua să sprijine parcursul european al Republicii Moldova și a subliniat că România rămâne principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova, evidențiind în acest sens sprijinul consistent oferit în vederea gestionării pandemiei de COVID-19”, a anunțat administrația prezidențială.

Maia Sandu „a exprimat mulțumiri pentru susținerea oferită de România, mai ales în contextul dificil generat de pandemia de COVID-19. De asemenea, Președintele Maia Sandu a apreciat sprijinul României pentru calea europeană a Republicii Moldova, subliniind că va continua eforturile pentru implementarea agendei de reforme, în spirit democratic și european”.

La finalul întrevederii, atât Klaus Iohannis, cât și Maia Sandu au stabilit că obiectivul principal al cooperării rămâne asigurarea dezvoltării sustenabile a Republicii Moldova și conectării sale ireversibile la spațiul european.

În ce constă spijinul acordat Republicii Moldova

În urmă cu trei zile, 132.000 de doze de vaccin produs de compania AstraZeneca au plecat către Republica Moldova, în sprijinul autorităților implicate în lupta de combatere a pandemiei COVID- 19.

Guvernul României a decis continuarea acordării ajutorului umanitar, cu titlu gratuit, iar dozele de vaccin, destinate Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, fac parte din rezerva Ministerului Sănătății din România.

Misiunea se realizează cu un mijloc de transport aflat în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, pe ruta București – Chișinău și retur. Ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova, reprezentat de echipamente medicale și vaccinuri împotriva COVID-19, vine ca parte a pachetului de sprijin anunțat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale din luna decembrie 2020, la Chișinău.

Reamintim că în sprijinul Republicii Moldova au fost livrate alte 72.000 de doze, în misiunile executate la data de 27 februarie și 27 martie a.c.

România a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, și fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Adauga un comentariu