Razboi în Ucraina

Kremlinul reacționează la cazul soldatului Vadim Șișimarin, condamnat la închisoare pe viață în Ucraina

Publicat: 23 mai 2022
Dmitri Peskov
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia este "îngrijorată" de soarta soldatului Vadim Șișimarin

Kremlinul a reacționat, luni, 23 mai, la cazul soldatului Vadim Șișimarin, condamnat luni la închisoare pe viață pentru crime de război de un tribunal din Kiev.

Tânărul soldat, care a recunoscut faptele şi a declarat că doar a îndeplinit ordinul unui alt militar rus.

soldatul rus condamnat la inhisoare pe viata
În momentul în care Peskov a comentat procesul soldatului Șișimarin, verdictul în cazul acestuia încă nu fusese pronunțat

Kremlinul reacționează la cazul soldatului Vadim Șișimarin

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia este „îngrijorată” de soarta soldatului Vadim Șișimarin.

„Fără îndoială, suntem îngrijorați de soarta cetățeanului nostru. Din păcate, nu avem ocazia să-i apărăm interesele acolo, deoarece funcționarea instituțiilor noastre (în Ucraina) practic a încetat. Asta nu înseamnă că nu vom lua în considerare să încercăm să folosim în continuare alte canale. Soarta fiecărui cetățean rus este de cea mai mare importanță pentru noi”, a declarat Dmitri Peskov.

În momentul în care Peskov a comentat procesul soldatului Șișimarin, verdictul în cazul acestuia încă nu fusese pronunțat, precizează BBC.

Tot cei de la BBC îl citează pe avocatul lui Șișimarin, Viktor Ovsiannikov, care a declarat că pe parcursul procesului nu a fost contactat de nici un oficial rus.

soldatul rus condamnat la inchisoare pe viata
Avocatul lui Șișimarin, Viktor Ovsiannikov, care a declarat că pe parcursul procesului nu a fost contactat de nici un oficial rus

Primul soldat rus condamnat la închisoare pe viaţă

În cadrul primului proces pentru crime de război desfășurat în Ucraina, soldatul rus Vadim Shishimarin a fost condamnat la închisoare pe viaţă, deoarece, la data de 28 februarie, tânărul l-a ucis pe Oleksandr Şelipov, un bărbat de 62 de ani, în nord-estul Ucrainei.

Tânărul soldat, care a recunoscut faptele şi a declarat că doar a îndeplinit ordinul unui alt militar rus, nu a reacţionat la acest rechizitoriu.

În timpul procesului,Vadim Shishimarin s-a aflat faţă în faţă cu văduva victimei sale.

„Aveţi remuşcări pentru crima pe care aţi comis-o?”, l-a întrebat Katerina Şelipova.

„Ştiu că nu puteţi să mă iertaţi, însă eu vă cer totuşi iertare”, a răspuns soldatul cu faţa încă juvenilă.

În ziua fatidică, soldatul rus se afla în regiunea Sumî cu o coloană de blindate. După ce a fost atacat de forţele ucrainene, acesta, alături de alţi patru soldaţi, au furat un autoturism.

„Voiam să ne întoarcem acolo unde era poziţionată armata noastră, în Rusia. În timp ce mergeam cu maşina, am văzut un bărbat care vorbea la telefon”, a explicat tânărul soldat.

Potrivit declaraţiei tânărului, unul dintre soldaţii aflaţi la bordul maşinii i-a cerut să tragă pentru a evita să fie denunţat. Vădim Şişimarin a susţinut că iniţial, a refuzat, însă, un alt militar a insistat: „El mi-a spus pe un ton ferm să trag, că dacă eu nu voi trage noi vom fi în pericol”.

De altfel, fiind presat de către procuror, Vadim Şişimarin a admis cu toate acestea că acel militar nu avea un rang superior şi că el nu era obligat să-i respecte ordinele, dar totuși a făcut-o.

În acest sens, reamintim că a apărut și reacția Kremlinului la cazul soldatului Vadim Șișimarin, condamnat la închisoare pe viață în Ucraina.
Adauga un comentariu