National

Legea consumatorului vulnerabil a fost trimisă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare

Publicat: 16 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Legea consumatorului vulnerabil a fost trimisă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare
Klaus Iohannis nu este încurajat de CCR să demareze procedurile de alegeri anticipate

Camera Deputaţilor a adoptat, în urmă cu o săptămână, legea consumatorului vulnerabil. Altfel spus, Camera Deputaţilor este for decizional iar după aprobare, legea a fost trimisă la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.

Contextul adoptării legii este unul dificil pentru românii care au primit facturi uriașe la energie, uneori chiar şi duble.

UPDATE: Klaus Iohannis a promulgat legea consumatorului vulnerabil.

Legea consumatorului vulnerabil a fost trimisă la Klaus Iohannis pentru promulgare

După aproape 4 luni de când a fost înregistrată în Camera Deputaților, legea consumatorului vulnerabil a fost promulgată în urmă cu o săptămână de forul decizional din Parlament. Așadar, odată cu facturile uriașe înregistrate de români la energie, legea ar trebui să fie un suport pentru persoanele care nu îşi mai permis să plătească.

De altfel, în aceste momente, pe masa președintelui Klaus Iohannis a ajuns legea care acum trebuie să fie promulgată.

ANRE susţine că plafonarea preturilor la energie se poate face cu o singură condiţie

Pe de altă parte, specialiştii din domeniu susţin că legea protecţiei consumatorului vulnerabil nu este de ajuns pentru a stabiliza piața din România. De altfel, cei de la ANRE susţin că se pot plafona preţurile la energie dă doar pentru o perioadă de 6 luni

„Legea concurenţei permite plafonarea preţurilor pentru o perioadă de şase luni, dar această plafonare trebuie făcută la consumatori, nu pe piaţa angro. Mai departe, trebuie create fondurile necesare pentru a compensa partea de furnizare pentru eventualele pierderi. De asemenea, este posibilă şi aplicarea unor taxe pe supraprofiturile înregistrate de companiile din energie din această conjuctură“, spun reprezentanţi ai ANRE.

În urmă cu o săptămână, premierul Florin Cîțu susţinea că plafonarea preturilor la energie nu ar putea fi aplicată în România care este o tară din Uniunea Europeană.

„Plafonarea preţurilor e mai complicat. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva. Ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi.”, a spus Florin Cîțu.

Totuşi, demersurile făcute de Spania par să îl contrazică pe premier. Spaniolii nu numai că au plafonat preţurile dar au luat şi alte serii de măsuri precum redirecţionarea unei părti de profit

Trebuie să plece acasă toți. Păcatul originar a plecat de când președintele României n-a dat mandatul de a formă Guvernul celui care a câștigat alegerile în speță PSD-ulu. Noi mâine o să ieșim cu un pachet de legi legate de plafonarea prețului la energie, asemănător cu ceea ce se întâmplă în Spania (…) spunea Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD.

Adauga un comentariu