Actualitate

Liviu Marian Pop, APP România la BZI LIVE: „Salariile sunt nepermis de mici în zona aceasta a personalului nedidactic şi didactic auxiliar şi chiar al profesorilor. Nepermis de mic!”

Publicat: 08 feb. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Liviu Marian Pop APP România la BZI LIVE Salariile sunt nepermis de mici în zona aceasta a personalului nedidactic şi didactic auxiliar şi chiar al profesorilor. Nepermis de mic
Președintele interimar APP România Liviu Marian Pop

Fost ministru al Educației și actual președintele interimar APP România, Liviu Marian Pop a discutat la BZI LIVE despre cum aproape 1.000 de profesori și angajați în învățământ au protestat în fața Guvernului, nemulțumiți de salariile mici.

Ba mai mult, pe luna februarie, salariile profesorilor nu vor fi plătite la timp.

Liviu Marian Pop la BZI LIVE

Președintele interimar APP România, Liviu Marian Pop a discutat la BZI LIVE despre cum sindicatele din învățământ acuză faptul că în sistemul de învățământ din România sunt salarii mici, iar condițiile de trai tot mai grele.

De asemenea, fostul ministru al Educației Liviu Marian Pop a vorbit și despre cu salariile profesorilor nu vor fi plătite la timp, în luna februarie.

„Pe bună dreptate au ieşit sindicatele în stradă, pentru că personalul didactic auxiliar şi nedidactic din şcoli nu poţi să îl compari cu personalul nedidactic dintr-o întreprindere. Pentru că cel puţin, la grădiniţă şi la creşă, cei care se ocupă de curăţenie şi de buna funcţionare, totuşi, interacţionează cu elevi. Elevi şi copii, nu poţi să îi pui pe acelaşi calapod. Salariile sunt nepermis de mici în zona aceasta, şi a personalului nedidactic, şi didactic auxiliar şi chiar al profesorilor. Nepermis de mic!

Fapt pentru care, e obligatoriu dublarea finanţării pentru elevi, în aşa fel încât toţi cei care lucrează în învăţământ să aibă salariile mai mari.

Pentru că avem în partea cealaltă, învăţământul privat. Pe bună dreptate, nu există numai în România, există în toate ţările dezvoltate din lume. În învăţământul privat se primeşte aceeaşi finanţare de la stat, în schimb, se pot da din taxele părinţilor bani suplimentari.

Pentru învăţământul de stat, nu este valabilă această posibilitate. Şi atunci, o parte dintre profesorii foarte buni vor migra de la învăţământul de stat către cel privat, pe considerentul că este salariul mai mare.

De aceea este nevoie de o creştere a calităţii în sistemul de învăţământ, prin dublarea salariilor pentru toţi angajaţii din învăţământ. Adică acea finanţare per elev şi prin care toţi copiii să înveţe printr-un singur schimb.

În paralel, creşterea salariului minim pe economie, care va duce la îmbunătăţirea sunbstanțială a salariilor.

Dacă nu au venit salariile, înseamnă că, vinovat este ministerul Educaţiei, pentru că a modificat legea în 2017. Este ruşinos că în doua lună din an, să anunţi cu 2-3 zile înainte de salarii că nu se iau salariile la timp. Dar ei stau relaxaţi… Ce s-ar întâmpla dacă profesorii nu ar merge la şcoală la 8? Dacă şi-ar duce falşi decidenţi vânduţi baronilor manualelor, dacă şi-ar duce copilul la grădiniţă şi ar vedea că grădiniţă e închisă. A întârziat, păi şi tot colectivul respectiv a întârziat. Nu vine la 8, vien la 9 şi un sfert…

Adică dacă profesorul nu îşi ia salariul în dată de 14, şi vor să îl ducă spre 16-17.. e ruşinos, dacă s-au întârziat salariile în România în condiţiile în care şi acestea sunt foarte mici pentru toate categoriile de cadre didactice”, a spus Liviu Marian Pop.

Comentarii
  • Dar calitatea de parinte unde este? De ce sunt vinovati numai cadrele didactice de rezultatele proaste la invatatura/examene, si nu se vede cata importanta dau dragii nostri parinti pentru calitatea de invatare a copiilor. Din pacate ei se vad numai cand sunt multumiti de rezultate. Nu-i asa?

Adauga un comentariu