Titlurile zilei

Lovitură pentru toți șoferii din Iași! Niciun ieșean nu va mai putea parca după cum vrea, prin cartiere! Amenzile sunt uriașe! DOCUMENT

Publicat: 14 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lovitură pentru toți șoferii din Iași Niciun ieșean nu va mai putea parca după cum vrea prin cartiere Amenzile sunt uriașe DOCUMENT
Municipalitatea pregătește un regulament destinat șoferilor din Iași, document care vizează modalitatea de obținere a locurilor de parcare din cartierele orașului

Șoferii din Iași vor avea parte de o surpriză din partea autorităților locale. Primăria a impus un nou regulament destinat locurilor de parcare din oraș. Documentul conține o serie de reguli despre locurile de parcare, amenzile pe care le pot încasa șoferii, dar și cum pot obține mai ușor un spațiu pentru autoturisme în toate cartierele

Un nou regulament destinat locurilor de parcare din municipiul Iași va intra în vigoare în perioada următoare. Direcția Exploatare Patrimoniu (DEP), for aflat în subordinea municipalității, a demarat un astfel de proiect, documentație care a intrat în dezbatere publică.
Ulterior, regulamentul pentru locurile de parcare din municipiul Iași va intra în Consiliul Local, pentru a putea fi adoptat. Municipalitatea a modificat prețurile pentru locurile de parcare din Iași încă din cursul anului 2020 .

Cum arată regulamentul destinat șoferilor din Iași

Conform documentației, drept de participare la licitațiile organizate în vederea închirierii locurilor de parcare vor avea cei care își au sediul sau reședința la mai puțin de 30 de metri de parcare.

„La licitație nu vor fi admise persoanele care au garaje amplasate pe domeniul public și privat sau care dețin curți cu posibilități de parcare. Persoanele juridice nu vor putea adjudeca mai mult de un loc în parcările de reședință”, se arată în regulamentul inițiat de municipalitate.

De asemenea, prețul de pornire a licitației îl reprezintă tariful de bază / loc de parcare / lună stabilit prin hotărâri anuale ale Consiliului Local Iași, pasul de licitație fiind de 1 leu sau multipli de 1 leu.

„Procedura de licitație se va desfășura nominal pentru fiecare loc de parcare”, se arată în regulamentul inițiat al DEP Iași.

16 ore pe zi pentru locul de parcare

În regulamentul destinat locurilor de parcare din oraș se arată și cât poate fi folosit locul respectiv din zonele de reședință ale Iașului.

„Contractele de închiriere dau dreptul titularilor acestora de a utiliza locul de parcare în intervalul orar 16:00 – 8:00, excepție făcând zilele de sâmbătă, duminică și zilele de sărbători legale, când dreptul de utilizare este 24 / 24 de ore. Locurile de parcare atribuite personelor cu handicap sunt valabile 24 / 24 de ore. Subînchirierea locurilor din parcările de reședință către alte persoane este interzisă. Nerespectarea acestei prevederi atrage rezilierea contractului”, se mai arată în regulamentul destinat locurilor de parcare din Iași.

Amenzi pentru șoferii din Iași: se pot alege și cu anularea contractelor

Noul regulament prevede și amenzi pentru cei care nu respectă hotărârile impuse de municipalitatea ieșeană.

„Ocuparea fără drept a unui loc de parcare de reședință, semnalizat corespunzător, în intervalul de valabilitate a contractului de închiriere, poate aduce o amendă cuprinsă între 600 și 1.500 de lei. În plus, cel care a ridicat un garaj ilegal sau a pus un sistem de blocare a accesului pe spațiul respectiv poate fi sancționat cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Mai mult, șoferul se poate alege și cu anularea contractului de închiriere”, se arată în noul regulament.

Totodată, cel care nu își curăță locul de parcare se poate alege cu o amendă între 200 și 400 de lei. De asemenea, cine distruge platforma de parcare poate încasa o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. În plus, șoferii care nu mută mașinile pentru efectuarea de lucrări publice pot încasa o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.

Sancțiuni pentru șoferii care își distrug locurile închiriate

Mai mult, DEP a impus alte amenzi pentru cei care distrug locurile de parcare de reședință din cartierele Iașului.

„Blocarea căii de acces privind intrarea / ieșirea în parcarea de reședință și / sau blocarea accesului privind intrarea / ieșirea de pe locul de parcare de reședință închiriat se sancționează cu o amendă cuprinsă între 600 și 1.500 de lei. Efectuarea de lucrări de reparații și întreținere a autovehiculului în perimetrul parcajului se sancționează cu o amendă între 200 și 400 de lei. Amplasarea oricărui tip de indicatoare, marcaje, înscrisuri care să indice sau să sugereze rezervarea locurilor de parcare fără deținerea unui contract de închiriere valabil se sancționează cu o amendă între 600 și 1.000 de lei”, se mai arată în regulamentul pentru locurile de parcare din Iași.

Amenzi pentru distrugeri în parcările publice din Iași

În noul regulament apar și sancțiuni pentru șoferii din Iași care nu respectă locurile de parcare publice. De exemplu, blocarea accesului în parcare poate atrage o amendă cuprinsă între 1.500 și 2.500 de lei. Staționarea fără plata taxei de parcare poate fi sancționată cu o amendă între 600 și 2.000 de lei. Tot cu o astfel de amendă se pot alege și șoferii care au tichete neconforme cu zona de parcare.

„Nerespectarea marcajului rutier de parcare, astfel încât se ocupă mai multe locuri sau se parchează pe zonele interzise, se sancționează cu o amendă între 500 și 1.000 de lei. Parcarea altor mijloace de transport pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap se sancționează cu o amendă între 2.000 și 10.000 de lei”, se arată în noul regulament.

Alte reguli pentru șoferii care își lasă mașinile în parcările publice

Și ocuparea locurilor rezervate mașinilor complet electrice și semnalizate corespunzător cu marcaj de culoare verde poate atrage o amendă între 1.500 și 2.000 de lei. De remarcat este faptul că parcările publice din Iași au adus și sume consistente la bugetul local pe parcursul anului 2020.

„Staționarea vehiculelor care desfășoară activitate de comerț ambulant fără a avea acordul Municipiului Iași, chiar dacă au tichet, abonament valabil sau au efectuat plata prin SMS ori aplicație de plată, poate atrage o amendă de 600 până la 1.000 de lei. Vandalizarea aparatelor de autotaxare poate fi amendată cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei”, se mai stipulează în regulamentul municipalității.

În plus, staționarea autovehiculelor cu probleme tehnice, defecțiuni ori avarii poate fi amendată cu sume între 500 și 1.000 de lei. Și ocuparea cu autovehicule a zonelor nemarcate poate fi sancționată cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.

Vezi AICI Regulamentul destinat locurilor de parcare din municipiul Iași luna iulie

Adauga un comentariu