Actualitate

Lucian Bode, despre cazul femeii decedate în incendiul de la Constanța: „Unul dintre ofițerii ISU și-a depus dosarul de pensionare“

Publicat: 22 feb. 2021
Lucian Bode vorbește la microfon
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit luni , 22 februarie, despre ancheta din cazul femeii decedate în urma incendiului de la Constanța. Lucian Bode a declarat că unul dintre angajații ISU Constanța, responsabil de logistică, și-a depus dosarul de pensionare.

Ministrul de Interne a precizat că ancheta disciplinară în cazul a trei ofițeri va începe luni, 22 februarie, după ce o femeie a murit după ce a căzut de la balcon, în timpul unui incendiu, și în urma căreia au fost descoperite mai multe nereguli.

„Azi începe cercetarea disciplinară a celor 3 ofițeri. Un ofițer cu funcție de conducere din cadrul ISU Constanța și-a depus raportul de pensionare. Raportul a fost aprobat de generalul Iamandi (șeful IGSU, n.r.) și respectivul ofițer cu funcție de conducere va merge la pensie. Vorbesc despre o persoană cu responsabilități în ce privește componenta logistică. Mă refer la scara care era defectă de foarte mult timp. Așteptăm finalul raportului de control, pentru că controlul va fi executat de o echipă din cadrul IGSU, nu de la nivel local și când vom avea concluziile vi le vom prezenta”, a spus Lucian Bode.

Lucian Bode: „E voința domniei sale“

Ministrul de Interne nu a dorit să comenteze cererea de pensionare depusă de către unul dintre cei trei ofițeri anchetați.

„Faptul că și-a depus raport de pensionare e un act de voință. Nu cred că putea să-i spună oricine să-și depună raportul sau să nu și-l depună, e voința domniei sale. Cred cu tărie că astfel de derapaje, pentru că vorbim de un derapaj de la normele cu care ne-aul obișnuit marea majoritate a colegilor de la ISU, nu sunt permise. Acolo au fost bâlbe de la un capăt la altul, de la momentul în care a fost anunțat la 112 la momentul intervenției. Toate acestea vor fi cercetate și vor fi prezentate, cu măsurile care se impun”, a menționat Lucian Bode.

Când va fi gata ancheta în cazul incendiului de la Constanța

Ministrul de Interne a adăugat că în cel mult trei săptămâni vor fi prezentate rezultatele anchetei în cazul femeii decedate în urma incendiului de la Constanța.

„În maximum 2-3 săptămâni vom prezența concluziile asupra a ce am transmis public și anume faptul că e anormal ca Inspectoratele județene pentru situații de urgență să nu aibă în dotare acele perne pneumatice de salvare. Vom vedea care sunt concluziile acestui grup de lucru, pe ce variantă vom merge, care sunt costurile estimative”, a mai spus Lucian Bode.

Trei ofițeri sunt cercetați disciplinar și patru subofițeri au primit sancțiuni disciplinare

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat mai multe sancțiuni disciplinare în cazul femeii decedate în incendiul de la Constanța. În urma controlului instituția anunță mai multe sancțiuni disciplinare. IGSU a dispus cercetarea disciplinară a trei ofițeri cu funcții de conducere de la nivelul ISU Constanța. Doi dintre ofițerii în cauză aveau atribuții directe în menținerea în stare de operativitate a tehnicii din dotare.

Cel de-al treilea ofițer a manifestat superficialitate în asigurarea pregătirii de specialitate a personalului operativ din subordine la un nivel adecvat îndeplinirii misiunilor din competență și nu a dispus măsuri pentru corectarea disfuncționalităților nici la locul intervenției, unde a fost prezent.

De asemenea, s-a dispus sancționarea disciplinară a patru subofițeri din cadrul ISU Constanța, pentru nerespectarea normelor privind echiparea la locul intervenției și coordonarea acțiunilor de intervenție.

Sancțiuni au fost dispuse și pentru personalul operativ cu atribuții de gestionare a apelurilor de urgență și de coordonare a resurselor alocate intervenției, personal din dispeceratul ISU Constanța și din cadrul Detașamentului de Pompieri Palas-Constanța.

Potrivit raportului IGSU, au fost constatate mai multe disfuncționalități în intervenția pompierilor de marți, 16 februarie, de la Constanța.

Adauga un comentariu