National

Ludovic Orban, despre majorarea alocațiilor: ”Trebuie făcută ținând cont de realitatea economică, astfel încât să nu fie o creștere mincinoasă”

Publicat: 24 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ludovic Orban despre majorarea alocațiilor Trebuie făcută ținând cont de realitatea economică astfel încât să nu fie o creștere mincinoasă
Ludovic Orban, premierul României

Ludovic Orban, premierul României, afirmă că mai sunt ”cu siguranță”, căi de atac a deciziei CCR, privind dublarea alocațiilor. Astfel că, el propune dublarea alocațiilor ”în cinci trepte”.

„Cu siguranță (mai sunt căi de atac – n.r.). Am mai trăit acest episod. PNL va dubla alocațiile, dar așa cum am hotărât, în cinci trepte. Deocadată e numai un anunț. Așteptăm motivarea, în funcție de care vom decide ce avem de făcut. Din punctul nostru de vedere, creșterea alocațiilor e o prioritate pentru PNL, dar ea trebuie făcută ținând cont de realitatea economică, astfel încât să nu fie o creștere mincinoasă”, spune Ludovic Orban.

Liderul PNL adaugă că dublarea alocațiilor reprezintă un efort bugetar de aproximativ 7 miliarde de lei pe an, ceea ce înseamnă o creștere a deficitului semnificativă, de 0,6%.

Joi, 24 septembrie 2020, Curtea Constituțională a României a respins sesizarea Guvernului și decis că alocațiile trebuie dublate și nu crescute etapizat.

Curtea Constituțională a decis că alocațiile trebuie dublate!

Judecătorii CCR s-au pronunțat astăzi pe sesizarea Guvernului privind legea care respinge Ordonanţa de urgenţă care prevede creşterea etapizată a alocaţiilor copiilor.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern prevedea o creştere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creşteri să fie făcute de două ori pe an, după cum urmează: creşteri de 20% pe 1 ianuarie şi 1 iulie, până în 2022.

Ordonanța a fost respinsă în Parlament, astfel încât în vigoare ar trebui să intre legea care dublează valoarea alocațiilor.

Legea prin care urmau să fie mărite alocaţiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de preşedintele Klaus Iohannis. Alocaţiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilităţi începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.

Premierul Ludovic Orban a spus în repetate rânduri că guvernul nu îşi permite dublarea alocaţiilor din cauza lipsei de bani de la bugetul de stat.

Parlamentul a votat creșterea punctului de pensie cu 40%

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marți, proiectul privind rectificarea bugetului de stat, care include amendamentul PSD referitor la creşterea punctului de pensie cu 40%. Au fost 242 de voturi pentru, 147 contra și 11 abțineri. Voturile pentru au venit de la PSD, ALDE, Pro România și UDMR.

Amendamentul adoptat abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% şi rămâne în vigoare creşterea acestuia cu 40%, prevăzută în legea sistemului public de pensii.

Parlamentarii din comisiile reunite de buget finanțe din Parlament au votat săptămâna trecută pentru majorarea pensiilor cu 40%.

De asemenea, a fost abrogat amendamentul prin care creșterea salariilor profesorilor este amânată până în 2021. Și în cazul acestui amendament, dacă legea trece de votul din plen, intră în vigoare legea care prevede majorarea salariilor profesorilor de la 1 septembrie 2020.

O altă modificare la legea bugetului de stat este alocarea unei sume de 400 de milioane de lei pentru programul Start Up Nation.

Nu în ultimul rând, în comisii au fost crescute cu 1,5 miliarde de lei sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2020 pentru finanțarea cheltuielilor bugetelor locale. Astfel, cuantumul prevăzut de guvern la 2,1 miliarde a fost majorat la 3,6 miliarde de lei.

Un alt amendament adoptat spune că „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din PIB”.

Adauga un comentariu