Local

Mai mulți refugiați ucraineni, cazați la Căminul „Gaudeamus“

Publicat: 05 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mai mulți refugiați ucraineni cazați la Căminul Gaudeamus
Căminul Gaudeamus găzduiește momentan un număr de 38 de persoane refugiate

Tot mai mulți copii și femei au trecut granița zilele trecute în urma bombardamentelor, mulți refugiați ucraineni ajungând să fie cazați la Căminul „Gaudeamus“. Obligați să rămână la granița dintre cele două țări, bărbații și-au lăsat soțiile și copiii la mila românilor care de mai bine de o săptămână se implică în campaniile de caritate desfășurate la fiecare punct de trecere a frontierei înspre țara noastră. Consiliul Județean Iași se implică în activitățile care ajută refugiații să simtă din nou sentimentul de căldură și apartenență.

Nopțile trecute au fost cazați la căminul „Gaudeamus“ din Copou un număr de 38 de cetățeni ucraineni, în cadrul instituției beneficiind de servicii în regim hotelier. Administrația căminului afirmă că în momentul de față le sunt oferite refugiaților cele mai bune condiții, monitorizându-se în același timp nevoile suplimentare pe care le-ar putea avea aceștia.

 o persoana plangand
Când au fost întrebați care erau poveștile lor de dinainte de război, refugiații au început să plângă

Conducerea căminului, despre imigranți: Ne înțelegem foarte greu cu ei!”

 un copil care plange
Mai multe familii și-au luat rămas bun la granița dintre cele două țări

Orașul Iași este locul în care tot mai mulți cetățeni de origine ucraineană își găsesc locul în ultimele zile, în urma imigrării din țara care a devenit acum un câmp de luptă. În ultimele două nopți, 38 de ucraineni din regiunea Vinnytsia au fost cazați în Căminul „Gaudeamus“, oferit drept sprijin de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Printre aceștia se numără atât bebeluși, cât și bătrâni în vârstă de 66 de ani care au renunțat la viețile lor de dinainte.

Aceștia încearcă să își găsesc liniștea, viața lor de dinainte de după război fiind total diferită de cea de acum.

Principala problemă semnalată însă de către conducerea căminului este aceea că printre persoanele cazate în ultimele nopți nu se află vorbitori de limbă română și nici măcar de limbă engleză.

„Printre ei se regăsește doar o persoană care vorbește foarte, foarte puțin limba engleză. Problema e că ne înțelegem foarte greu cu ei, pentru că nu vorbește niciunul limba română. Am avut noroc de faptul că există câțiva studenți în cămin care vorbesc limba rusă și înțeleg ucraineană. Din cauza asta nu putem ști care sunt nevoile lor medicale sau de alt ordin”, a afirmat Lidia Vrânceanu, administratorul căminului.

pachete cu mancare
Conducerea Căminului Gaudeamus a asigurat câte trei mese calde pe zi imigranților cazați la aceștia

Refugiații ucraineni cazați la Gaudeamus beneficiază de bunătatea ieșenilor

 mai multe persoane intr-o poza alb-negru
Viețile ucrainenilor de împart acum între ,,înainte” și ,,după” război

Conform angajaților căminului, ucrainenii au avut parte în ultimele zile de o primire călduroasă din partea locuitorilor întregului oraș, studenți și tineri vorbitori ai limbilor ucrainene și ruse stând la dispoziția celor care trebuie să se acomodeze treptat cu locurile din oraș sau instituțiile care le pot oferi servicii.

La fel ca în cazul refugiaților aflați la vămi, aceștia primesc la fiecare masă pachete cu mâncare. Pentru cei care nu pot veni să-și pachetul aferent unei mese, personalul căminului le oferă posibilitatea să poată lua cumulat pachetele.

Mulți dintre refugiații ucraineni cazați la „Gaudeamus“ vorbesc cu greu despre poveștile lor de dinainte de război și susțin că folosesc Iașul mai mult ca pe un loc de tranzit spre țări din vestul Europei.

Un lucru este mai cert decât a fost vreodată: urmele războiului început de Rusia în Ucraina se vor simți mereu în sufletele oamenilor care sunt astăzi înmărmuriți de teamă, purtând într-un geamantan toată viața lor de acum.

Adauga un comentariu