Diete si regimuri

Mâncatul noaptea este cu adevărat rău pentru sănătate?

Publicat: 14 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mâncatul noaptea este cu adevărat rău pentru sănătate
Mâncatul nocturn este o tulburare a alimentației caracterizată printr-un impuls compulsiv de a ne trezi noaptea pentru a mânca.

Aveți un obicei prost să gustați înainte de culcare sau să vă ridicați noaptea din pat pentru a mânca? Acest tip de comportament, numit alimentație nocturnă, nu este lipsit de riscuri pentru sănătate și silueta, dar există soluții. Mâncatul noaptea este cu adevărat rău pentru sănătate?

Există mai multe cauze în spatele acestei dorințe de a mânca noaptea, iar primul lucru de făcut pentru a evita acest tip de comportament este să identificați motivele care vă determină să gustati noaptea.

Posibile cauze

Mâncatul nocturn este o tulburare a alimentației caracterizată printr-un impuls compulsiv de a ne trezi noaptea pentru a mânca. Este adesea dificil să luptăm împotriva acestei dorințe. Există două tipuri principale de cauze pentru gustarea pe timp de noapte:

Foame

Foamea, reală și justificată de aportul redus de energie din timpul zilei. Cercul vicios începe: cu cât mâncăm mai mult noaptea, cu atât suntem mai puțin înfometați în timpul zilei. Drept urmare, corpul va pofti mâncare noaptea, deoarece, într-o situație de hipoglicemie (glicemie scăzută) provocată de restricțiile din timpul zilei, corpul va apela la instinctul său de supraviețuire pentru a crește glicemia. O cină prea ușoară, de exemplu, limitată în alimentele cu amidon (foarte frecvente) face ca noaptea să devină mai dificilă. Putem, în aceste cazuri, să fim treziți de senzația de foame.

Frustrarea este responsabilă pentru multe comportamente alimentare necontrolate. Cu cât dieta este mai controlată, cu atât este mai greu să o controlați, deoarece privarea duce la frustrare care duce la gustari neotrivite, urmate de sentimente de vinovăție, apoi privare din nou. Acest control devine un cerc vicios, greu de gestionat și nu fără consecințe.

Factori psihologici

Tulburările de dispoziție, depresia și anxietatea pot duce la consumul necontrolat de alimente pe timp de noapte. Îți permit să te refugiezi, să te calmezi.

Este rău să mănânci noaptea?

Alimentele consumate în timpul nopții aduc un confort imediat și sunt foarte des alimente procesate, cu o densitate calorică ridicată (bomboane, chipsuri, ciocolată etc.).

A mânca noaptea implică, în majoritatea cazurilor, o creștere a aportului de calorii în timpul zilei, ducând la un risc de supraponderalitate, chiar obezitate, și complicațiile asociate: boli cardiovasculare și diabet de tip 2, printre altele.

Ca parte a dorinței de a pierde în greutate, alimentația nocturnă afectează motivația și determinarea (duce la demotivare, sentimente de vinovăție și suferință).

Trezirile nocturne și insomnia repetată pot duce la întreruperea ciclurilor hormonale și reglarea ciclului zi/noapte. Într-adevăr, aceste modificări au un impact direct asupra anumitor funcții vitale: sistemul digestiv și imunitar slăbit, de exemplu. Lipsa somnului, între timp, va avea un impact asupra concentrării în timpul zilei, cu, printre altele, sentimente de oboseală sau tulburări ale dispoziției.

Mânctul noaptea te îngrașă?

Consecințele consumului de alimente noaptea sunt în primul rând nutriționale. Într-adevăr, așa cum s-a menționat mai sus, consumul de alimente este în general excesiv, necontrolat și orientat spre alimente confortabile și ușor de înghițit: alimente dulci, grase, procesate. Un astfel de aport alimentar, indiferent dacă este nocturn sau nu, va duce în majoritatea cazurilor la creșterea în greutate, precum și la tulburări de somn.

Nu timpul sau momentul consumului de alimente influențează creșterea în greutate, ci cantitățile și alimentele ingerate. Ceea ce contează mai presus de toate este ceea ce mănânci și nu când. Mâncatul târziu sau noaptea va avea un impact mai mare asupra confortului digestiv.

De ce nu ar trebui să mănânci după ora 21?

Corpul nu are aceleași nevoi, iar hormonii nu sunt secretați în același mod, în funcție de momentul zilei și de compoziția mesei. Aceste enzime vor reacționa într-adevăr diferit în funcție de conținutul farfuriei și de timpul mesei.

O cină mai ușoară ar trebui favorizată cu, de exemplu, cereale nerafinate (cereale integrale), carne slabă și legume fierte, care vor fi mai digerabile și vor favoriza somnul.

Adauga un comentariu