Actualitate

Mandatele aleşilor locali au fost prelungite! Parlamentul a votat legea care conferă acest lucru

Publicat: 12 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mandatele aleşilor locali au fost prelungite Parlamentul a votat legea care conferă acest lucru
Mandatele aleşilor locali au fost prelungite. În urmă cu câteva momente, Parlamentul a votat legea care conferă acest lucru

Mandatele aleşilor locali au fost prelungite. În urmă cu câteva momente, Parlamentul a votat legea care conferă acest lucru. În urma şedinţei din Parlamentului României, parlamentarii au votat prelungirea mandatelor aleşilor locali.

Mandatele aleşilor locali au fost prelungite! Parlamentul a votat

În urma votului majoritat din Parlamentul României, mandatele aleşilor locali au fost prelungite. Conret, aleşii locali îşi continuă mandatele până pe data de 1 noiembrie 2020. Legea votată a fost destul de contestată de opoziţia din Parlamentul României. Parlamentarii opoziţiei nu au fost de acord cu faptul că data alegerilor locale nu va mai fi decisă de Guvern. În legea votată de parlamentari se arată faptul că Parlamentul va decide dată alegerilor locale. În favoarea proiectului au votat 100 de senatori, înregistrându-se şi 28 de abţineri.

Mandatele aleşilor locali au fost prelungite! Legea prevede înjumătăţirea semnăturilor

Un alt aspect al legii votate de Parlament este reprezentat de faptul că perioada electorală a fost înjumătăţita. La pachet cu perioada electorală înjumătăţita vine şi precizarea că nivelul semnăturilor strânse a scăzut şi el la jumătate. O premieră este reprezentat de faptul că partidele politice, sau candidaţii independenţi pot strânge semnături online cu precizarea că cel care semnează trebuie să aibă semnătură electronică.

„Stabilirea datei alegerilor locale din anul 2020 trebuie să ţină cont de progresia infecţiei cu noul coronavirus, de necesitatea prevenirii răspândirii acesteia şi de restricţiile impuse în acest context prin starea de alertă cu impact direct asupra colectării semnăturilor de susţinere depunerii candidaturilor desfăşurării campaniei electorale, organizării votării propriu zise, numărării voturilor şi centralizării rezultatelor”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul de lege a fost iniţiat de Marcel Ciolacu, Alfred Simonis (PSD), Florin Roman (PNL) şi Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE)! Care sunt cele mai importante prevederi

Proiectul de lege, iniţiat de Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis (PSD), Florin Roman (PNL) şi Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), prevede că mandatele primarilor, consilierilor judeţeni şi locali dar şi mandatele Consiliului General al Municipiului Bucureşti să se prelungească până pe data de 1 noiembrie 2020.

”Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării. Guvernul stabileşte prin hotărâre, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale şi măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale”.

Curtea Constituțională a Romaniei declarase neconstitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului

Legea vine in contextul in care Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat ca neconstitutionala Ordonanta de Urgenta data de Guvernul PNL referioare la prelungirea mandatelor autoritatilor din administratia publica locala. In aceeasi serie, CCR a respins si proiectul de lege adoptat de Parlament privind mandatul administratiei publice dar si stabilirea datei alegerilor pentru paralelism legislativ.

Curtea a stabilit că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată prin ordonanță de către guvern, ci doar prin lege. Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatului trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni.

Va aducem aminte faptul ca Parlamentul majoritat PSD se afla intr-un conflict cu Guvernul PNL referitor la cine stabileste data alegerilor locale. Guvernul considera ca el este organul care ar trebuie sa le stabileasca, totusi, Parlamentul este de o alta parere.

 

Adauga un comentariu