Titlurile zilei

Mărturii despre Pogromul de la Iași: „Mi-am băut sângele, în loc de apă!” Imagini cutremurătoare cu masacrul din 1941, de pe străzile orașului!

Publicat: 30 iun. 2021
Manifestări pentru comemorarea a 80 de ani de la Pogromul de la Iași, din 1941, desfășurate la Cimitirul Evreiesc, la care au participat mai multe oficialități din țară și din străinătate
Supraviețuitorii Pogromului de la Iași, din 1941, au oferit o serie de mărturii despre incidentele petrecute în urmă cu 8 decenii în oraș, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial

Peste 13.000 de evrei au fost uciși în Pogromul de la Iași, din urmă cu exact 8 decenii. Tragicele incidente din 1941 au fost marcate ieri, la Cimitirul Evreiesc din municipiul Iași, în prezența unor oficialități locale, județene, dar și a unor înalte oficialități din străinătate. La Iași a fost inaugurat și Muzeul Holocaustului, iar supraviețuitori ai Pogromului au primit titlul de cetățeni de onoare ai orașului

Mărturii cutremurătoare, despre masacrul în care au murit 13.266 de persoane în Iași! Pogromul din 1941 a lăsat urme adânci în istoria Iașului și după 8 decenii de la tragicele întâmplări. În acest an, autoritățile locale și Federația Comunităților Evreiești au ținut să marcheze, printr-o serie de evenimente speciale, comemorarea a 80 de ani de la ceea ce a fost una dintre cele mai negre perioade din istoria modernă a României.

Ieri, 29 iunie 2021, la Cimitirul Evreiesc din Iași au avut loc diverse manifestări dedicate comemorării celor care au fost uciși în curtea Chesturii Poliției în 1941, dar și în „trenurile morții”. Printre cei prezenți la manifestare s-au numărat David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România, primarul Mihai Chirica, prefectul Marian Grigoraș, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, rabinul Josef Wasserman, reprezentanți ai Comunităților Evreiești, dar și din partea Ambasadelor Germaniei, Statelor Unite ale Americii și Franței.

Mărturii cutremurătoare despre Pogromul de la Iași

Excelența Sa David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, a evidențiat suferința evreilor din Iașii anului 1941.

„În acele timpuri, în Iași se auzeau focuri de armă, dar și strigătele de ajutor ale evreilor alungați din caselor lor. La ordinul autorităților române, au fost condamnați la moarte. Locuitorii au păstrat tăcerea, o tăcere care a lăsat în urmă doar suferință… În doar câteva zile, un oraș marcat de spiritul toleranței a devenit locul în care evreii au cunoscut tot ceea ce e mai rău. În mijlocul nopții, mii de evrei au fost scoși din case și torturați! Cei care au supraviețuit gloanțelor au fost duși la Gară și urcați în «trenurile morții», au fost plimbați către nicăieri, în canicula verii”, a menționat David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România.

Declarația unui supraviețuitor al masacrului de la Iași

Peste 2.500 de evrei au murit sufocați sau de sete în vagoanele de tren în care au fost urcați pentru a ajunge în Călărași sau Podu Iloaiei. Alte câteva mii au pierit sub tirul gloanțelor, în curtea Chesturii de Poliție. Ambasadorul Israelului a evidențiat și mărturia lui David Moritz, care, în timpul incidentelor din 1941, avea doar 17 ani.

„În iunie 1941 am fost dus, împreună cu tata și cu un frate mai mare, la Chestură. Când am întrebat pentru ce ne duc și de ce ne bat așa de tare, mi-au răspuns: «Fiindcă sunteți evrei! Noi nu avem nevoie de evrei!» După ce am fost bătuți mult mai rău decât orice om care face fapte rele, ne-au dus de la Chestură, la Gară. Au ticsit vagoanele cu câte 120 de persoane, într-o căldură insuportabilă. La geamuri au fost bătute scânduri, să nu pătrundă niciun pic de aer!

Ne-au plimbat 4 zile și 4 nopți fără apă. La Roman au rămas în vagonul meu numai 6 inși, în loc de 120, câți eram la urcare! Mi-am tăiat pielea de la mâna stângă și am supt sângele meu, în loc de apă. Fratele meu cel mare s-a prăbușit în trenul care a plecat la Podu Iloaiei. Avea atunci 19 ani”, se arată în mărturia ui David Moritz, supraviețuitor al Pogromului de la Iași.

Povestea masacrului de pe străzile Iașului, din 1941

Parlamentarul Silviu Vexer a arătat și cum a decurs momentul în care Poliția a început să-i vâneze pe evreii de pe străzile Iașului.

„Totul a început cu un telefon, când Ion Antonescu l-a apelat pe colonelul Ion Lupu, chestorul Poliției Iași, ordonându-i să curețe Iașul de evrei. A fost masacrul a peste 13.000 de evrei, cunoscut ulterior drept «Pogromul de la Iași». Imaginile, documentele, chiar și mărturiile supraviețuitorilor nu pot reda cu adevărat ceea ce s-a întâmplat, nu pot exprima suferința și chinul după ceea ce s-a întâmplat!”, a spus deputatul Silviu Vexler, prezent la manifestare.

Muzeul Pogromului de la Iași, în curtea fostei Chesturi

Tot ieri, 29 iunie 2021, a avut loc deschiderea oficială a Muzeului Pogromului, din curtea fostei Chesturi, de pe strada Vasile Alecsandri, actuala Casă a Muzeelor. Clădirea este administrată de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), iar autoritățile au decis ca, printre muzeele deschise în interior, să funcționeze și unul dedicat Pogromului.
De asemenea, ieri, municipalitatea a oferit titluri de cetățeni de onoare unor supraviețuitori ai Pogromului – și nu numai. Au primit aceste titluri Frances Fletcher, Jehuda Evron, Moshe Yassur, Michael Cernea, supraviețuitori ai masacrului din 1941. Au mai primit acest titlu și Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, dar și Rabinul Josef Wasserman, din Israel.

Comentarii
 • Eu zic sa ne uitam un pic si realisti la ce se inampla de vreo 50 de ani si mai bine in Gaza si prin prejur , mai ieri alaltaieri au fost bombardate niste scoli, niste spitale , locuinte civile , cladire a televiziunilor internationale care prezentau realitatea live cu tot cu fiinte umane in ele !

 • Eu zic sa va uitati la voi cand afirmati ce afirmati. Intr-un conflict armat vor fi, desigur victime colaterale. Dar sa ordoni executia gratuita a nspe mii de oameni pe criterii etnice, este cruzime fara margini. Cercetati mai mult istoria tarii decat aberatiile de pe Facebook care va explica voua cum sunt evreii rai pentru ca aveau afaceri, erau oameni de vaza si au un conflict cu Gaza. Dar tiganii? Tiganii ce razboi au pornit? Cu cine? Cand Antonescu i-a exterminat? Cand Hitler i-a dus direct la gazare, neavand nici macar sansa lagarului? Sute de mii de tigani: copii, femei, unii oameni simpli chiar muncitori din Romania dinainte, nu cea de acum „da pa Franta”. Lingurari, spoitori, aurari, oameni care pana la urma munceau, nu dadeau in cap. Uitati-,va la voi si ganditi-va cat de dezumanizati ati ajuns. Ati vazut eliberarea lagarului din Bergen Belsen? Faceti-o! Nu veti fi 2 zile oameni, dar veti intelege ca nimic nu justifica un genocid gratuit de tipul celor facute atunci la Iasi.

 • Nu se mai satură edilii și politicienii de pupat în kur jidanii! Martor ocular la pogrom, zice că au fost 3 garnituri de tren a cate maxim 700 de persoană în tren avem deci aprox 2100 judani morți în trenuri iar pe străzi, este imosibil să fi murit alte aprox 6000 de pers. De unde le mai infloresc ei? Au fost masacre mai mari în istoria lumii, romanii nu au oferit flori popoarelor cucerite, Pool Pot a casapit milioane de conaționali în Cambodgia, în Ruwanda au murit milioane de oameni dar nu prezintă interes pentru oculta mondială că….vorba aia, nu au fost implicați jidanii. Au fost o nație de oameni nespălați cu un miros specific cărora nu le plăcea munca de loc și puși numai pe combinații financiare idem rromilor de astăzi!!! Mă bucur că cititorii nu sunt spălați pe creier și nu se duc luați de proști! Condamn masacrarea oricărui om indiferent de naționalitate dar fiecare in țara lui…

 • Mai Xulescu….aș termina oricând țiganii din simplul motiv că fug de muncă și trăiesc ca buruienile pe pământ, nu au grija educației și nu se adaptează în civilizație. Păduchii trebuie omorâți, așa e?

 • Citiți discursul lui Cațavencu din „O scrisoare pierdută” de I.L Caragiale. O singură frază se referă la Iași și la viața din acest oraș.

 • CATAVENCU
  În Iaşi, de exemplu, –
  permiteţi-mi această digresiune, este tristă, dar adevărată! – în Iaşi n-avem nici un negustor
  român, nici unul!…
  Şi cu toate aceste toţi faliţii sunt jidani! Explicaţi-vă acest fenomen, acest mister, dacă mă pot
  exprima astfel!

 • Se incearca inducerea unei culpe colective. Este o tactica de negociere, menita a-l pune pe adversar intr-o pozitie defensiva. Ce se negociaza? Facilitati nemeritate, retrocedari dubioase, etc.

  La mine cel putin tactica asta nu prinde. La vremea aceea, parintii mei erau copii si locuiau la cateva sute de km de Iasi. Si cred ca fiecare ar trebui sa-si puna doua intrebari. „Si ce treaba am eu cu chestia asta?”. „Dar masacrele suferite de noi de ce nu sunt comemorate?”

 • Pe rusi care cu ajutoru jadanilor au ucis miliarde de oameni printre care si polonezi,ucrainieni,romani,etc de ce nu ii judeca nimeni ???

 • @???Dar pe ruși care au înfometat și deportat în Siberia milioane și milioane de găgăuzi români polonezi din baltica? Ii judeci Sputnic k?

 • Daca ai un principiu, apoi trebe sa il aplici fara crutare, la toti, de la inceputuri. Adica de la yamnaia, care or masacrat civilizatia Cucuteni. Trebe obligatoriu sa te opresti la romani, care or omorat tot dacu pe care l-or prins, iar pe restu i-or dus sclavi la Roma. Trebe sa spui de gepizi, goti, cumani, avari, bulgari, slavi, etc, care n-or venit sa admire natura. Or omorat si or jefuit. Nu poti trece peste genocidu care ne-o fost facut de tatari si turci. Nu poti trece peste ungurii care i-or belit pe romanii ardeleni de numa numa. Ca pana la imparatu Iosef nici nu or avut voie sa cladesca case de piatra, ori biserici. Noa, acuma sa te vad.

 • Au gasit locul prielnic. Adica o tara de prosti. De ce trebuie sa vad neaparat manifestatii ale evreilor? Eu n-am nimic in comun cu asa zisul pogrom. De ce sunt implicate institutiile statului roman? Oare nu ar fi trebuit intrebati iesenii daca trebuie sa ne apuce, instantaneu, plansul. Macel, pogrom sunt si acum in lume, facute chiar de evrei si vor mai fi.

 • Dar ungurii și-au cerut iertare pt ce le-a făcut jidanilor? Antonescu ia lăsat sa fuga in Israel prin portul Constanța și ce sa vezi el este criminalul. El ia persecutat pe evrei!!!??? Rușine celor care nu spun adevarul . Sunt oameni care spun ca la sarca romanii iau eliberat din vagoane iar evreii au fugit pro păpurișul de lângă gara. Pt ca iau eliberat au fot luați romanii și împușcați alături de evrei. Adevarul este cu totul altul . Nu știu cine are interesul sa minta și nu știu scopul. In ceea ce privește moartea di la găurele de exterminare ei singuri sau blestemat cad au zis lui Pilat : Dacă EL este fiul lui D-ZEU sângele lui sa fie asupra noastră și aspra urmașilor nostrii. Deci sa împlinit ceea ce singuri au cerut. Ma doare când o ființa suferă sau e persecutați dar nu trebuie extrapolat. Nu noi cei de astazi suntem vinovați. Sa este rușinos dat sa mersi prea departe. Noi suntem cei mai rai ? Sa arunce cu piatra cei fără de păcat. Meditați și trageți concluzia!

 • Pupați in cur evreii. Dar mergeți în Gaza și West Bank (teritoriile palestiniene) să vedeți cum ii masacrează pe palestinieni. Le au furat țară și acum îi chinuie și i masacrează.

 • Iași, 1898, ziarul conservator democrat “Opinia”: zilnic sunt bătăi între elevii evrei și cei romani pe valea Bahluiului. Jumătate din locuitorii Iasului erau evrei. Evreii ocupau funcții administrative și in comerț. Romanii erau sclavii lor. Cârciumarii erau numai evrei. Țuica pe care o vindeau țăranilor, conținea substanțe care atacau potenta romanilor. Acesta este adevarul!

Adauga un comentariu