Local

Medicii de familie ieșeni nu vor să distribuie pastilele de iodură de potasiu: ”Nu ne plătește pentru toate serviciile suplimentare!“

Publicat: 31 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii de familie ieșeni nu vor să distribuie pastilele de iodură de potasiu Nu ne plătește pentru toate serviciile suplimentare
Dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie Iași, este de părere că pastilele de iodură de potasiu puteau fi distribuite mai ușor populației prin intermediul farmaciilor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că începând de luni, 4 aprilie 2022, va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populația eligibilă. Aceste pastile vor fi distribuite prin intermediul celor 10.000 de medici de familie din România. Medicii de familie ieșeni sunt de părere că activitatea lor este deja extrem de încărcată, dată fiind situația refugiaților din Ucraina și testările Covid-19 pe care le realizează. În acest context, va fi extrem de solicitant pentru ei să împartă și pastilele de iodură de potasiu.

În România există circa 10.000 de medici de familie, iar pe listele lor sunt înscriși aproximativ 16 milioane de pacienți.  Se estimează că pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite în următoarele 2-3 săptămâni, ceea ce înseamnă că un medic de familie, care are pe lista sa o medie de 2.200 de pacienți, ar trebui să distribuie zilnic pastile unui număr de peste 150 de pacienți. Chiar dacă distribuirea pastilelor ar dura doar 5 minute, rezultă că medicii ar trebui ca următoarele săptămâni să se dedice exclusiv acestei activități.

o persoană care varsă în palmă mai multe pastile de iodură de potasiu
În România există circa 10.000 de medici de familie, iar pe listele lor sunt înscriși aproximativ 16 milioane de pacienți

Pastilele de iodură de potasiu puteau fi administrate prin intermediul farmaciilor

dr. Liliana Mihailov, medic de familie, in platoul BZI
Medicul de familie Liliana Mihailov este de părere că distribuirea pastilelor de iodură de potasiu va fi extrem de dificilă

Dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie Iași, este de părere că pastilele de iodură de potasiu puteau fi distribuite mai ușor populației prin intermediul farmaciilor și astfel nu s-ar fi îngreunat peste măsură activitatea medicilor de familie care, în această perioadă, oferă consultații și refugiaților ucraineni.

”Nu am discutat cu colegii, dar la ce volum de muncă este acum și la faptul că ne-am implicat foarte mult în situația medicală a refugiaților din Ucraina și avem o grămadă de consultații, în continuare facem și testări, Covid-ul nu a dispărut, consider că a distribui și iodura de potasiu este un lucru care îngreunează mult activitatea medicilor. Pastilele trebuie depozitate undeva, după aia trebuie să aștepți norul radioactiv cu iod, ca să le distribui, lumea trebuie să înțeleagă când trebuie să ia și când nu trebuie să ia iodura de potasiu. Ca urmare, lucrurile, din punctul meu de vedere, sunt destul de greoaie. Am înțeles că iodura de potasiu se distribuie prin intermediul medicilor de familie pentru că este rețeaua cea mai dezvoltată, în sensul că acoperă un număr mare de locuitori, inclusiv în mediul rural, dar la fel e și cu farmaciile. Sub aspectul încărcăturii, este un efort foarte mare pentru medicii de familie. Farmaciile sunt la fel de bine reprezentate, dacă nu mai bine reprezentate decât cabinetele medicilor de familie, deci ar avea toată posibilitatea să împartă populației pastilele de iodură de potasiu”, a declarat dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie Iași.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, vorbește la microfon
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că începând de luni, 4 aprilie 2022, va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populația eligibilă

Dr. Liliana Mihailov se revoltă: ”Suntem sătui de lucruri voluntare pe care trebuie să le facem!”

un flacon din care se revarsa mai multe pastile de iodură de potasiu
Se estimează că pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite populației în următoarele 2-3 săptămâni

Medicii de familie susțin că nimeni nu i-a consultat în legătură cu distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, iar această sarcină, pentru care nu sunt plătiți, va fi una extrem de anevoioasă.

”Nu-mi pot permite să am o opinie. După toată perioada asta în care am avut destule de făcut, va însemna o activitate suplimentară, care va fi destul de dificilă, pentru că nu pot să încep să caut, nici măcar nu am numerele de telefon la toți pacienții, ce să fac!? Să le dau telefon să vină să ia pastilele: «vino încoace, ia pastile, semnează!». Să mă apuc să fac centralizatoare, să le raportez, să le preiau. Va fi greu, dar nu prea ne întreabă nimeni dacă vrem sau dacă nu vrem. Probabil vom face și această nouă sarcină în plus. Nu interesează pe nimeni că eu sunt persoană privată, nu negociază cu mine nimeni, nu mă plătește pentru toate serviciile suplimentare pe care le fac. Asta este, trăim în România noastră și suntem sătui de lucruri voluntare pe care trebuie să le facem, dar nu este nici plăcut, nici nimica. Medicina de familie este arătată cu degetul, cu toate că am făcut și facem în continuare foarte multe”, a declarat medicul de familie Liliana Mihailov.

În județul Iași activează 400 de medici de familie.

Medicii de familie ieșeni nu sunt singurii care s-au revoltat împotriva deciziei luate de Ministerul Sănătății privind distribuirea pastilelor de iodură de potasiu. Patronatele medicilor de familie din județele Timiș, Bistrița-Năsăud, Galați, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor și Sibiu au trimis un apel către Ministrul Sănătății în care atrag atenția că orice activitate administrativă, așa cum este și cea de a distribui comprimatele de iodură de potasiu, va bloca activitatea medicilor de familie, iar pacienții nu vor mai putea beneficia de asistență medicală primară.

Adauga un comentariu