Local

Medicii legiști din Iași au examinat sute de cadavre. Morții au fost găsiți în casă: „În general, sunt oameni în vârstă”- FOTO

Publicat: 30 ian. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii legiști din Iași au examinat sute de cadavre. Morții au fost găsiți în casă În general sunt oameni în vârstă- FOTO
Din 650 de decese, cele mai multe au fost reprezentate de come alcoolice

Din aproximativ 1.300 de autopsii care s-au realizat în anul 2023 la Institutul de Medicină Legală din Iași, jumătate au fost decese la domiciliu. Situația îngrijorătoare este că din aproximativ 650 de decese, cele mai multe au fost reprezentate de come alcoolice. Cadavrele au fost găsite în casă, în putrefacție.

Morții au fost găsiți în casă

IML Iași
Din aproximativ 1.300 de autopsii care s-au realizat în anul 2023 la Institutul de Medicină Legală din Iași, jumătate au fost decese la domiciliu

Din analiza făcută de medicii legiști de la Iași s-a observat faptul că acestui număr i se adaugă și cazurile de deces prin hipotermie. Majoritatea sunt persoane în vârstă.

„Anul trecut au fost aproximativ 1.300 de autopsii, dintre acestea, 50 la sută au fost cadavre care au fost găsite în casă. Cele mai multe au fost come alcoolice, acestea sunt indiferent de sezon. Însă în sezonul rece s-au înregistrat decese provocate de hipotermie, în general sunt oamenii în vârstă, se deplasează greu, nu au putut să-și facă focul singuri, nu au avut cu ce să-și cumpere lemne și trăiau în improvizații de case, astfel au înghețat în casă. În acest sezon s-au înregistrat și decese din cauza intoxicațiilor cu monoxid de carbon, de la sobe care nu au fost curățate. Am mai avut decese provocate de patologii, de cancere, de afecțiuni cardiace și cronice”, a subliniat prof. dr. Călin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicină Legală din Iași.

Sute oameni din Iași au intrat în comă alcoolică și au decedat

 cadavru
Cadavrele au fost găsite abandonate în casă

Specialiștii afirmă faptul că în aceste cazuri este vorba despre dependență și nevoia oamenilor de a scăpa de dureri. Acesta este și principalul motiv pentru care viciul scapă de sub control.

„În această parte de țară se bea foarte mult. La un moment dat, la unii oameni, consumul de alcool scapă de sub control. Sunt depășite capacitățile organismului de a se adapta, de a metaboliza alcoolul, oricât de antrenat ar fi aceasta zi de zi. Într-un anumit punct, mecanismul este depășit, vorbim aici despre alcoolemii foarte mari, care duc la comă alcoolică și, în final, la deces. Aceste persoane nu realizează că pot exagera cu consumul de alcool. La un moment dat, consumul de alcool nu mai este plăcere, devine dependență, care se folosește pentru a evita durerea, efectele neplăcute, disporia, stările proaste provocate pe fondul consumului de alcool.

Eventualele plăceri sunt doar în faza inițială, când persoana respectivă este euforică, ulterior consumă alcool pentru a evita durerea, frica, starea de rău, tremurul, acest cortegiu de manifestări specifice dependenței. Cu toate acestea, nu este niciodată prea târziu pentru a renunța la alcool. Însă este nevoie de specialiști, de medicamentație, de consiliere psihologică, de ajutor și susținere din partea familiei”, a subliniat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, doctor în științe medicale.

În prezent, 7 cadavre se află la Institutul de Medicină Legală din Iași, care nu au fost revendicate pentru că nu au familii sau pentru că acestea nu au vrut să le îngroape. Cadavrele urmează să fie înhumate de primăriile din care fac parte. IML Iași face adrese săptămânal, însă există situații în care instituțiile răspund târziu solicitărilor. În general, cadavrele stau câte 2-3 săptămâni la IML, altfel ar fi o aglomerare mare a frigiderelor.

Adauga un comentariu