În statisticile din cadrul spitalelor s-au înregistrat femei ce prezintă o menstruație puțină ce ține doar câteva zile. Acest fapt nu reprezintă nicio problemă de cele mai multe ori, însă poate fi semnul unor maladii.
Când se spune menstruație puțină, se înțelege faptul că zilele perioadei sunt reduse, uneori ținând doar 2-3 zile. Acest fapt nu este foarte îngrijorător, însă uneori poate semnala instaurarea unei maladii. Pentru început este nevoie să înțelegem ce înseamnă un ciclu menstrual normal, sănătos.
Această perioadă are loc atunci când stratul gros format la nivelul uterului, cu scopul formării unui mediu ambiant în dezvoltarea ovulului ce se vrea fertilizat și ulterior devenind însărcinat, va fi îndepărtat deoarece nu a avut loc concepția. Sângerările apărând prin cervix și vagin într-o perioadă ce este de regulă lunară. Statisticile spun că, în general, un ciclu menstrual complet durează între 21 și 35 de zile, iar faptul că acesta variază este datorat organismului fiecăreia.
Acest timp în care are loc ciclul menstrual nu este neapărat bătut în cuie și este întâlnit, chiar normal am putea spune, ca în anumite condiții să se înregistreze diferențe în lungime acestuia. Fiecare femeie are un anumit ciclu menstrual, unele pot urma un plan calendaristic perfect, iar altele prezintă o perioadă impredictibilă.
Simptome menstruație puțină
În cazul unei menstruații puține, sângerările pot dura chiar și mai puțin de 2 zile. Cantitatea este puțină, unele cazuri prezentând similarități foarte mari cu sângerarea ce are loc la concepție. Atenție mare în a nu se încurca cele două tipuri de sângerări.
Se poate întâmpla ca o perioadă chiar să nu vină, uneori poate mai multe. Fapt ce ne duce cu gândul la faptul că la nivelul ovarului nu mai are loc maturarea ovulului. Uneori se pot înregistra și cazuri în care ciclurile menstruale durează mai puțin de limita inferioară a normalului de 21 de zile.
Se recomandă a se folosi un carnețel pentru a nota toate informațiile ce ies din ceea ce a fost normal. Pot fi informații valoroase atunci când sunt prezentate medicului. La consult se poate determina cu o mai mare ușurință motivul sângerărilor. Pot exista mici deviații de la normalitate, iar specialistul poate să spună mai precis cauza sângerărilor vaginale, cât și modificarea duratei ciclului menstrual.
Menstruația puțină are mai multe cauze
Una dintre cele mai frecvente cauze pentru care o femeie reprezintă o menstruație puțină este dat de trecerea anilor. Astfel, pentru o femeie tânără, perioada poate să își schimbe constant lungimea, iar cantitatea de secreții poate varia, de asemenea. În schimb, femeile ce ajung la menopauză înregistrează o serie de cicluri menstruale iregulare și puține, fapt datorat dezechilibrelor hormonale.
Dacă femeia devine însărcinată, ciclurile menstruale nu mai pot avea loc. Poate apărea acea sângerare datorată implantării ovulului fecundat în mucoasa uterină, ce poate fi confundat cu o menstruație puțină (durată de 2 zile sau chiar mai puțin).
O anomalie la nivelul menstruației normale poate avea loc dacă femeia alăptează. Acest fapt este datorat hormonilor ce previn ovulația și amână apariția unui nou ciclu, deci într-un fel scade și șansa de fomare a chisturilor ovariene. Dar asta nu este o problemă, căci după câteva luni totul va deveni la normal.
Anticoncepționalele pot oferi menstruații ușoare, căci unele funcționează pe principiul stopării eliminării de ovule de la nivelul ovarelor. Tot datorită hormonilor, pot apărea dereglări și atunci când stresul este unul ridicat. De obicei, după ce perioada stresantă se sfârșește ciclurile revin la normal.
Când să se meargă la doctor
De regulă, tot ce ține de simptome anormale ar trebui scris undeva, căci sunt informații de mare ajutor atunci când vine vorba de diagnosticare. La o primă vedere se poate spune că totul este normal, însă după o serie de analize o menstruație puțină poate căpăta mai mult însemnătate. Controlul de rutină la ginecologie trebuie să devină ceva normal, așa că dacă a trecut ceva timp de la ultimul, puteți face o vizită.