Prima pagină » National » Mesajul premierului Florin Cîțu la recepția de la Ambasada SUA: „Sper ca experienţa mea în Statele Unite să ajute România să se dezvolte pe viitor”

Mesajul premierului Florin Cîțu la recepția de la Ambasada SUA: „Sper ca experienţa mea în Statele Unite să ajute România să se dezvolte pe viitor”

01 iul. 2021, 19:54,
Bianca Rebegea în National

Joi, 1 iulie, premierul Florin Cîțu a participat la recepția de la Ambasada Statelor Unite la București cu ocazia zilei naționale a Statelor Unite ale Americii. Acesta a vorbit despre experința sa în SUA.

Prim-ministrul Florin Cîțu a fost prezent, alături de președintele Klaus Iohannis, la recepția oferită de Ambasada SUA, cu ocazia celei de-a 245-a aniversări a Zilei Independenţei. Acesta a povestit ce a trăit cât a stat în SUA și ce lecții a învățat.

„Am petrecut peste un deceniu în Statele Unite, tânăr fiind, după comunism, m-am mutat în SUA şi am fost la şcoală acolo şi am avut un serviciu acolo. Le-am făcut pe toate – de la spălat vase la a lucra pe Madison nr 42 în Manhattan. Sunt multe lecţii pe care le-am învăţat cu toţii de la SUA, de la istoria ei, pe care ar trebui să le folosim astăzi în România.

Sper ca experienţa mea acolo să ajute România să se dezvolte pe viitor, dar sunt două lucruri pe care vreau să le menţionez: cred că proprietarea privată este sfântă şi rămâne baza de dezvoltare a unei democraţii. Ar trebuie să fie o lecţie pentru România şi ar trebui să adoptăm acest crez. În al doilea rând, antrepenorul, oamenii care încearcă să aibă propriile afaceri, încearcă şi eşuează, încearcă din nou, sunt eroii acelor economii şi sunt celebraţi în SUA şi ar trebui să facem la fel şi în România. Dacă vom face aceste două lucruri, sunt sigur că România va avea un viitor măreţ”, a afirmat Florin Cîţu.

Florin Cîțu: „Parteneriatul strategic dintre România şi SUA ocupă un loc central în arhitectura politicii externe”

Prim-ministrul a punctat și câteva aspecte în legătură cu parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite.

„Parteneriatul strategic dintre România şi SUA ocupă un loc central în arhitectura politicii externe şi de securitate a României. Este unul dintre cei trei piloni esenţiali ai politicii externe a ţării noastre, alături de creşterea rolului în cadrul UE şi NATO. Parteneriatul nostru are drept fundament solid angajamentul pentru democraţie, statul de drept, respectarea drepturilor omului, dar şi voinţa de a răspunde provocărilor şi ameninţărilor comune”, a completat prim-ministrul.

Klaus Iohannis: „Vom continua să susținem o Alianță Nord-Atlantică robustă”

În cadrul recepției organizate de Ambasada SUA, Klaus Iohannis a subliniat că România este și va rămâne puternic ancorată în comunitatea de valori democratice, continuând să susțină Alianța Nord-Atlantică.

”Avem un parteneriat strategic solid și profund. Aprofundarea lui are în vedere și încurajarea legăturilor dintre oameni.

România este și va rămâne puternic ancorată în comunitatea de valori democratice. Vom continua să susținem o Alianță Nord-Atlantică robustă.

Vizăm reducerea sau eliminarea dependenței de actorii care nu împărtășesc aceleași valori.

Subliniez actualitatea valorilor din Declarația pentru Independență. Urez ”La mulți ani” SUA și poporului american!”, a spus Klaus Iohannis, președintele României, cu ocazia celei de-a 245-a aniversări a Zilei Independenţei.

Cu toate că România este unul dintre numeroșii parteneri strategici ai SUA, românii nu pot merge în America fără vize, iar Casa Albă nu a mai trimis un ambasador la București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024