WoW!

Metoda de înmulțire la trandafiri sub apă. Cum se face înrădăcinarea

Publicat: 21 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Metoda de înmulțire la trandafiri sub apă. Cum se face înrădăcinarea
Apa din borcan trebuie schimbată o dată la 3-5 zile, pentru a nu-și schimba mirosul și culoarea

Trandafirii sunt florile perfecte pentru orice curte, indiferent de zona în care locuieşti. Se pretează nu doar pentru zonele din deltă, ci şi pentru cele de câmpie, deal şi chiar şi munte. De ce sunt aşa de populari? Pentru că înfloresc de circa 5-6 ori pe an. Spre deosebire de alte flori, să zicem ciuboţica cucului, trandafirii ne bucură cu inflorescența lor din mai şi până prin noiembrie, dacă toamna e domoală. Hai să aflăm astăzi cum se face procesul de înmulțire la trandafiri sub apă.

Trebuie spus că cea mai cunoscută metodă de înmulţire a acestei plante se face prin butaşi plantaţi toamna. Iei, efectiv, un butaş din comerţ sau un lăstar şi îl pui în pământul făcut mocirlă, după care îl acoperi cu un PET. Rolul sticlei de plastic este de a proteja planta de frig, îngheţ şi vânt. În interiorul ei se formează un mediu uşor umed, dar cald, propice pentru dezvoltarea rădăcinilor.

Cum se face înrădăcinarea trandafirilor sub apă

Metoda aceasta este mai puţin folosită, dar la fel de uşoară precum cea anterior descrisă. Iată paşii pe care trebuie să îi parcurgi.

1. Taie o tulpină de trandafir, de circa 10-15 cm lungime

Tăierea se face la început de vară. Asigură-te că tufa-mamă este sănătoasă, nu are nici o problemă. Taie tulpina chiar sub nod. Nodul este, practic, punctul din care începe să crească frunza.

2. Ciupeşte frunzele inferioare

Asta înseamnă să le rupi cu totul de pe tulpină. Lasă doar 2-3 intacte. Odată cu frunzele inferioare, îndepărtează de pe tulpină, dacă e cazul, şi mugurii şi florile.

3. Pune apă călduţă într-un borcan curat

Cufundă tulpina tăiată în apă. Asigură-te că sub apă nu nimereşte nici o frunză. În caz contrar, tulpina poate începe să putrezească, la un moment dat. Borcanul trebuie pus într-un loc unde beneficiază de lumina soarelui, dar nu în mod direct. Unele persoane adaugă în apă din borcan şi nişte drojdie dizolvată, pentru a stimula apariţia şi dezvoltarea rădăcinilor.

4. O dată la 3-5 zile înlocuieşte apa din borcan cu apă proaspătă

Poţi să o schimbi şi mai des, dacă observi că apa îşi schimbă culoarea sau mirosul.

5. Transferă tulpina cu rădăcini într-un ghiveci mic

Transferul se face, în general, după 3-4 săptămâni, adică atunci când apar rădăcini. Optează pentru un ghiveci cu scurgere în partea de jos. Umple-l cu pământ şi umezeşte-l. Apoi bagă în pământ tulpina înrădăcinată. Nu folosi pământ din curte sau din grădină. E plin e buruieni şi poate avea şi ouă de larve, iar acestea, la un moment dat, vor afecta tulpina. Ideal este pământul cumpărat din florării sau din magazinele de bricolaj.

6. Trandafirul trebuie udat din când în când, pentru a menţine solul uşor umed

Nu lăsa niciodată să băltească apa în farfuriuţa de sub ghiveci. De asemenea, ghiveciul are nevoie să fie pus astfel încât să ajungă la el lumina soarelui, dar să nu fie contact direct.

7. Transplantarea trandafirului se face în primăvara următoare

Atunci va avea, cu siguranţă, rădăcini bine dezvoltate. Dacă însă ţi se pare că e destul de stabil, poți face transplantarea în toamnă, prin septembrie sau octombrie. Bineînţeles, la final e necesar să îl acoperi cu o sticlă sau un bidon din plastic.

Uită-te și la materialul video de mai jos. Te va ajuta, cu siguranță:

Adauga un comentariu