National

Ministerul Justiției, clarificări în cazul profesorul Marius Balo care a fost condamnat la 8 ani de închisoare în China

Publicat: 07 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministerul Justiției clarificări în cazul profesorul Marius Balo care a fost condamnat la 8 ani de închisoare în China
Profesorul clujean Marius Balo a fost condamnat la 8 ani de închisoare în China

Ministerul Justiției a transmis într-un comunicat că profesorul clujean Marius Balo, care a fost condamnat la 8 ani de închisoare în China, și a cărui transfer în România a fost amânat din cauza pandemiei a produs un prejudiciu de 350.000 de dolari, nu 80 de dolari așa cum susțin avocații acestuia.

”Contrar afirmațiilor d-lui Balo şi ale avocaților acestuia, că a fost condamnat pentru un prejudiciu de 80 USD, din hotărârea de condamnare rezultă că acesta a fost condamnat pentru un prejudiciu de 2.200.000 RMB (renmimbi chinezesc), adică aproximativ 350.000 USD”, arată un comunicat al Ministerului Justiției cu privire la dosarele care au ca obiect transferarea persoanelor condamnate.

Istoricul cazului profesorului Balo

Cazul lui Marius Balo a ajuns în atenția publicului în 2019 când un avocat al acestuia a anunțat că profesorul clujean, atunci în vârstă de 38 de ani, era închis de peste cinci ani într-o închisoare de maximă siguranță din China, unde este torturat și obligat să lucreze 12 ore pe zi, după o condamnare la opt ani pentru o fraudă contractuală, cu prejudiciu de 80 de dolari. Avocatul Eugen Iordănescu acuza atunci autoritățile române că nu au intervenit.

După conferința de presă susținută de avocat, ministrul Justiției a transmis într-un comunicat că a luat act de situația lui Marius Balo, în urma scrisorii recent trimise de reprezentanți legali ai acestuia.

Potrivit comunicatului de presă de vineri, cererea de transferare a fost depusă de către avocatul d-lui Balo la Ministerul Justiţiei, la data de 17.01.2017.

”Este de notorietate faptul că între România şi RPC nu există tratat privind transferul persoanelor condamnate, astfel încât aceste proceduri au la bază alte instrumente internaționale la care ambele state sunt părți sau în virtutea curtoaziei internaționale, cu asigurarea reciprocității, iar corespondența se poartă prin intermediul Ministerelor de Externe, pe cale diplomatică, ceea ce conduce la primirea acesteia după intervale mai mari de timp”, arată comunicatul MJ.

Efectele coronavirusului: Profesorul clujean condamnat în China la 8 ani de închisoare nu poate fi adus în țară

Ca urmare a eforturilor depuse de Ministerul Justiţiei şi AR la Beijing, transferarea a fost aprobată atât de autoritățile române, cât și de cele chineze, dar aducerea în țară a persoanei condamnate nu s-a putut efectua din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID 19, RPC impunând restricții dure. Finalizarea procedurii de transfer, inclusiv oferirea garanțiilor solicitate de partea chineză anterior transferării persoanei condamnate, a coincis cu izbucnirea pandemiei în China şi apoi în Europa.

Au fost evaluate mai multe opțiuni pentru o eventuală preluare, prin intermediul Ambasadei României. A fost avansată și propunerea de a fi organizat un transfer în RO sub o escortă Interpol CN, cu suportarea costurilor de către partea română, dar partea chineză a transmis că propunerea este foarte dificil de pus în practică, dată fiind situația epidemică „foarte serioasă și în evoluție negativă” atât din Europa, cât și din RP Chineză.

Ambasadorul român la Beijing, care a avut în atenție cu prioritate cazul, a informat despre demersurile recente întreprinse la diferite niveluri referitoare la transfer şi a transmis că răspunsul autorităților chineze nu a fost unul pozitiv. Se mai cuvine a sublinia că statul român, prin Ministerul Justiţiei şi celelalte autorități, nu are posibilitatea de a efectua aprecieri asupra unei hotărâri de condamnare a vreunui cetățean, dar contrar afirmațiilor d-lui Balo şi ale avocaților acestuia, că a fost condamnat pentru un prejudiciu de 80 USD, din hotărârea de condamnare rezultă că acesta a fost condamnat pentru un prejudiciu de 2.200.000 RMB (renmimbi chinezesc), adică aproximativ 350.000 USD.

În plus, dl. Balo a informat ambasadorul român că va renunța la transfer încă din luna mai a anului trecut (2021), astfel cum Excelența Sa a informat Ministerul Justiţiei. Scrisoarea d-lui Balo poartă data de 28 septembrie 2021, astfel că instanța română a pronunţat deja hotărârea de anulare a mandatului de executare emis în baza hotărârii iniţiale prin care s-a recunoscut sentinţa chineză şi transferarea acestuia în România

Adauga un comentariu