National

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, surprins când a aflat că prețul pâinii a fost majorat. A preferat să încheie conferința – Video

Publicat: 13 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Agriculturii Adrian Oros surprins când a aflat că prețul pâinii a fost majorat. A preferat să încheie conferința - Video
Adrian Oros

După ce unul dintre jurnaliști a atras atenția cu privire la faptul că prețul pâinii a crescut anul acesta ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a încheiat conferința de presă și a preferat să nu ofere niciun fel de explicație cu privire la această situație.

Anterior acesta fusese întrebat despre scumpirea generală a alimentelor și a menționat că acest lucru nu are legătură cu ministerul pe care-l reprezintă și că în comparație cu anul trecut, agricultura din România nu se confruntă cu dificultăți precum seceta.

„Componenta principala a acestor cresteri nu este una care depinde de productie. Anul trecut seceta a redus cu 40% productia si pretul painii nu a crescut. Aici vorbim de alte cauze, energie, transport, aceste lucruri au avut consecinte asupra preturilor”, a afirmat Oros.

Adrian Oros a vorbit despre prezenţa reziduurilor de pesticide în legume şi fructe

De asemenea, în cadrul conferinței, acesta a mai vorbit depre prezenţa reziduurilor de pesticide în legume şi fructe. Conform acestuia a fost constatată la 40 de probe din 112 prelevate, însă în niciuna dintre acestea nu a fost depăşită limita maximă admisă, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

„Am văzut în ultimele zile ştiri legate de calitatea fructelor şi legumelor. Trebuie să ştiţi că noi am început cu ANSVSA un control comun pentru că după atribuţii noi, prin Autoritatea Fitosanitară, putem şi trebuie să verificăm calitatea şi prezenţa reziduurilor de pesticide în legumele şi fructele care se produc în ţară, iar pentru importuri acest lucru este în sarcina ANSVSA. Am vrut să facem un control comun tocmai pentru a vedea care este calitatea acestor fructe şi legume şi prezenţa substanţelor şi a reziduurilor de substanţă atât la cele produse în România cât şi la cele importate.

Din datele pe care ni le-a furnizat Autoritatea Fitosanitară rezultatele sunt următoare: au fost prelevate 112 probe, lucrate 110, două mai sunt în lucru, şi doar la 40 dintre acestea au fost constatate reziduuri, dar acestea nu au depăşit limita maximă admisă”, a spus Oros.

El a precizat că datoria instituţiilor este să verifice dacă există prezenţa acestor reziduuri de pesticide utilizate de către cultivatori peste limita maximă admisă, adică limita periculoasă pentru sănătatea omului, iar pedepsele care ar trebui să fie date când sunt depăşite aceste limite trebuie să fie exemplare.

„Importante sunt pedepsele care ar trebui să fie date când se depăşesc grav aceste limite. Controlul administrativ excesiv nu rezolvă problema dacă pedeapsa nu este una exemplară. Costurile acestor analize sunt destul de mari, procedurile sunt destul de greoaie şi atunci când găseşti o depăşire a limitelor maxime admise şi pedeapsa nu este una exemplară, nu ai rezolvat problema doar recoltând probe şi făcând tot timpul analize.

Analizele trebuie făcute neanunţat, un screening, şi acolo unde s-au depăşit aceste limite, pentru că discutăm despre punerea în pericol a sănătăţii publice, pedepsele trebuie să fie exemplare, astfel încât nimeni să nu se gândească vreodată cu uşurinţă să utilizeze în exces aceste substanţe. Aceasta este soluţia, altfel putem face tot felul de analize dacă măsurile care vin în urma unor rezultate alarmante nu vin, problema nu se rezolvă”, a explicat ministrul Agriculturii.

Adauga un comentariu