Actualitate

Mircea Geoană, despre candidatura la prezidenţiale: „Românii vor decide pe cine doresc ca lider”

Publicat: 17 apr. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Mircea Geoană despre candidatura la prezidenţiale Românii vor decide pe cine doresc ca lider
Mircea Geoană, despre candidatura la prezidenţiale: „Românii vor decide pe cine doresc ca lider”

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat, chestionat despre o eventuală candidatură la alegerile prezidenţiale, că va lua o decizie atunci când va veni momentul.

„Îmi fac treaba bine aici, dau totul organizaţiei care mi-a dat şansa să reprezint România la nivelul cel mai înalt, dar ceea ce aş vrea să fac şi în această perioadă şi după, indiferent ce voi decide sau nu voi decide că am să fac, este să încerc să ajut România cu soluţii despre cum să facem. Românii vor decide cine le sunt liderii. E normal. Avem atât de multe alegeri la anul, încât o să fie o oboseală electorală masivă în România. Deci nu are rost să discutăm. Dar cum facem, cum folosim acest moment important ca ne avansăm interesele, cum facem ca să vină mai multe investiţii, cum facem să avem renaşterea industriei de apărare româneşti? Este o invitaţie pentru renaştere de producţie militară în România, în parteneriat cu Occidentul. Acum avem atâta nevoie de producţie militară suplimentară pentru noi şi pentru a susţine Ucraina, încât eu văd cum companiile mari occidentale se duc, cred că vin şi în România, se duc şi în Ungaria, în Polonia. Există în clipa de faţă o efervescenţă în jurul industriei de apărare europene”, a completat Geoană.

Mircea Geoană: „Românii vor decide pe cine doresc ca lider”

Acesta a mai spus că obligaţia sa ca lider este să ofere un element de încredere şi ambiţie renăscute în România şi a reiterant că va decide când va fi momentul asupra unei posibile candidaturi la prezidenţiale.

„Românii vor decide pe cine doresc ca lider, pe cine vor vota, dar acum este foarte important să nu ratăm acest moment. Nici eu nu vreau să aştept până termin mandatul ca să pot să fiu de folos ţării mele. Îmi fac treaba la NATO, îmi ajut ţara cât de mult pot. Atunci când am un discurs, el nu are tentă electorală. Multă lume spune – a vorbit Geoană despre economie. Înseamnă că are un plan. Nu. Obligaţia mea ca lider este să dau un element de încredere şi de ambiţie renăscută în România şi să ajut cât mai mulţi, în special pe cei tineri să îşi vadă destinul legat de ţara lor. (…) Vă rog foarte mult să nu considerăm ceea ce spun public ca un element de încălzire pentru o eventuală candidatură. Nu e vorba despre asta. Voi decide când va fi momentul”, a mai precizat Mircea Geoană.

Mircea Geoană: „Cerealele din Ucraina doar să tranziteze România”

Întrebat despre cazul privind măsurătorile pe Canalul Bâstroe şi despre exportul cerealelor din Ucraina care îi nemulţumeşte pe fermierii români, că aceste două subiecte sunt „gingaşe” şi trebuie abordate într-o manieră constructivă, prin dialog bilateral, pentru a ajunge la o soluţie.

„A fost şi subiectul minorităţii româneşti din Ucraina care rămâne unul sensibil. Ceea ce am comunicat şi eu părţii ucrainene, vom avea o întâlnire care se consumă la Bucureşti şi cu ministrul de Externe Kuleba şi cu ministrul Apărării Reznikov, voi fi şi eu reprezentând NATO la Bucureşti. Ce se întâmplă? Trebuie avut mare grijă şi trebuie rezolvat calm, metodic în plan bilateral şi în plan mai larg. Să evităm subiecte care riscă să producă în opinia românească sau occidentală o asociere nefirească între consecinţele războiului şi situaţia Ucrainei. Avem inflaţie mare, preţ mare la energie pentru că Rusia a invadat Ucraina. Avem probleme cu cereale pentru că Rusia a invadat Ucraina. Deci trebuie să fim foarte mult atenţi pentru că transferul problemei socio-economice pentru fermierii români, pentru patrioţii români, pentru interesele României sau ale Poloniei sau ale Slovaciei sau ale oricui altcuiva. Şi ideea este că asociem cu Ucraina şi nu cu Rusia problema este în sine o problemă politică sensibilă şi trebuie să găsim cu toţii, în frunte cu ucraineni, un răspuns comun”, a explicat Mircea Geoană.

O posibilă soluție

Acesta a adus în discuţie decizia Poloniei privind cerealele din Ucraina.

„De aceea, ceea ce a făcut conducerea Poloniei la vizita lui Zelenski la Varşovia de acum o săptămână, în care au convenit şi cred că este o cale de urmat, ca aceste cereale pe care România, hai să zicem milioane de tone, înseamnă mult, le-am luat spre tranzitare către pieţele africane. Aceasta a fost înţelegerea să se revină la înţelegerea iniţială. Deci tranzitare. Perfect. Şi asta este poate o presiune pozitivă pe România, pentru că înţelegem că Portul Constanţa trebuia modernizat mult mai demult, continuată treaba nu doar acolo, spre Agigea. Deci erau multe de făcut. Faptul că porturile româneşti, cele maritime şi cele fluviale, sunt extrem de relevante şi trebuie investit în ele. Deci e un fel de presiune care conduce la schimbări pozitive. Mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina şi cu Moldova. Trebuiau făcute demult. Deci e o parte pozitivă a faptului că tranzităm şi mai vine şi reconstrucţia Ucrainei. Dar cred că revenirea la înţelegerea iniţială, că traseele trebuiesc etanşate şi trebuie să fie tranzit către pieţele care au într-adevăr nevoie de cereale mai ieftine ucrainene, pentru că problema în Egipt, în nordul Africii este foarte mare. Cred că ce au făcut polonezii în plan bilateral cu ucraineni este o chestiune replicabilă şi în cazul… Nu e treaba NATO în mod direct, dar treaba mea ca lider politic al NATO e să ţinem unitatea alianţei în susţinerea Ucrainei. De aceea aceste subiecte trebuiesc tratate rapid şi nu neapărat cu un ton iritat, dar ferm pentru a spune – haideţi să păstrăm unitatea. Fie vorba între noi, românii au fost extraordinar de solidari cu ucrainenii la începutul acestui război. Uitaţi-vă şi în sondaje – era susţinere acolo, azi a suferit. Aceste subiecte sunt subiecte gingaşe şi de aceea e bine să le abordăm într-o manieră constructivă şi să găsim răspunsul în comun”, a spus Geoană.

Comentarii
Adauga un comentariu