Titlurile zilei

Mitropolia taie pădurea Cetățuia. Mai multe asociații civice au inițiat o petiție și amenință cu proteste – FOTO

Publicat: 11 mai 2023
_____ Vizualizări 31 Comentarii
Mitropolia taie pădurea Cetățuia. Mai multe asociații civice au inițiat o petiție și amenință cu proteste - FOTO
Apariția unor panouri informative în zona Pădurii Cetățuia, care anunțau consultări publice cu privire la intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal privind modificarea categoriei de folosință a unui teren împădurit a stârnit atenția mai multor asociații civice din Iași

Mai multe asociații civice au inițiat petiția „Opriți defrișarea Pădurii Cetățuia”. Asociații de mediu și grupuri civice din Iași au lansat un apel vehement împotriva planurilor de defrișare a jumătate din pădurea Cetățuia, propusă pentru a face loc construirii unui așezământ monahal

Preocuparea acestora a fost sporită de apariția unor panouri informative în zonă, care anunțau consultări publice cu privire la intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal în următoarele 25 de zile. Cu toate acestea, informațiile disponibile pe panoul de la intrarea în pădure sunt reduse, nefiind specificată nici data dezbaterilor publice pe această temă. Arhiepiscopia Iașilor susține că așezământul monahal va fi amplasat într-o poiană, iar construcția va ocupa o mică parte din acest teren, contrar a ceea ce susțin asociațiile civice.

Jumătate din pădurea Cetățuia va fi tăiată pentru construirea unui așezământ monahal

Mai multe asociații din Iași, printre care Civica, Mai Bine și Iașibike, sunt semnatare ale unei petiții intitulate „Opriți defrișarea Pădurii Cetățuia”, inițiată de Ana Caterina Condurache, prin care se susține că întreaga comunitate locală se opune schimbării categoriei de folosire a pădurii și consideră că Iașul, una dintre cele mai populate zone urbane din România, dispune de un număr insuficient de parcuri. Aceste asociații și grupuri civice doresc să protejeze pădurea Cetățuia, un important refugiu verde din inima orașului.

„Împreună cu asociațiile Iașibike, Mai Bine și Civica am inițiat un demers pe lângă Comisia de Urbanism a Primăriei Iași ca să aflăm mai multe date despre defrișarea și construirea unui așezământ monahal. Deoarece pe panoul de la intrarea în pădurea Cetățuia nu sunt foarte multe informații, nici data dezbaterilor publice pe acest subiect nu a fost comunicată, am trimis o cerere Primăriei Iași (nr. de înreg. 60666/NT00040CA6 din 08.05.2023).

Comunitatea locală se opune schimbării categoriei de folosire a pădurii și credem că Iașul este una din cele mai populate arii urbane din România, care beneficiază de parcuri prea puține. Dorim protecția acestei zone. În caz că nu se vor respecta legea și opinia publică, vom organiza proteste”, susține Ana Caterina Condurache, inițiatorul petiției „Opriți defrișarea Pădurii Cetățuia”.

Arhiepiscopia Iașilor  susține că așezământul monahal va fi amplasat într-o poiană

Pădurea Cetățuia (2)
Ana Caterina Condurache este inițiatoarea petiției ”Opriți defrișarea Pădurii Cetățuia” prin care solicită consultarea opiniei publice și repectarea legii iar Pădurea Cetățuia să capete rang de pădure urbană protejată sau p

Reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor au răspuns acuzațiilor aduse în legătură cu planurile de construire a așezământului monahal în pădurea Cetățuia. Aceștia susțin că nu este vorba despre defrișare masivă, așa cum se afirmă în petiție, ci despre utilizarea unei suprafețe mici pentru construirea așezământului.

„Nu este vorba despre defrișare, cu atât mai puțin despre o «defrișare masivă», așa cum se susține în această petiție. Așezământul monahal va fi amplasat într-o poiană și în câteva spații care însumează 0,9 ha. Panoul informativ amplasat pentru dezbaterea publică a PUZ-ului nu vorbește despre niciun fel de defrișare, dimpotrivă, precizează următoarele: «Deoarece se dorește minimizarea suprafeței construibile și a suprafeței de pădure dislocată, se propune un UTR a cărei formă neregulată să urmărească strict propunerile de construcții, scoțând din suprafața de pădure doar strictul necesar.

În aceeași idee s-a ales, din cadrul pădurii, o zonă cu densitatea arborilor mai mică, unde există deja niște construcții (dezafectate), dorindu-se sacrificarea unui număr minim de arbori». Așadar, pe lângă poiana de care aminteam – adică un loc lipsit de copaci, așa cum sunt în restul pădurii – vor mai fi alocate câteva zone astfel încât să fie un număr minim de arbori sacrificați. Așa cum se poate vedea și pe schița afișată, proiectul este gândit astfel încât partea principală a ansamblului monahal să fie zidită în zona de poiană, iar casele în care vor fi chiliile maicilor să fie presărate printre arbori.

În schimbul acestei suprafețe de 0,9 ha, ce va fi scoasă din circuitul forestier, așa cum prevede legea, ne asumăm să plantăm vegetație forestieră pe o suprafață de cel puțin cinci ori mai mare, adică 5 hectare. Aceasta va fi și o condiționare, de altfel, pentru a se putea aproba PUZ-ul. Așa cum prevede legea, Garda Forestieră va monitoriza cele 5 hectare împădurite până când speciile plantate vor ajunge la maturitate. Menționăm că terenul pe care se va construi ansamblul monahal aparține Arhiepiscopiei Iașilor, ca și terenul ce va fi împădurit. Iar împădurirea și toate lucrările de întreținere ulterioare se vor face tot pe cheltuiala Arhiepiscopiei Iașilor.

În concluzie, nu se pierde ceva, ci dimpotrivă, se vor câștiga 5 hectare împădurite. În plus, ieșenii mai evlavioși – și nu sunt puțini – vor avea un motiv de pelerinaj într-o zonă care să-i odihnească nu doar duhovnicește, ci și trupește (adică va fi și o „zonă recreațională”, așa cum își doresc și petiționarii)”, declară preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

PUZ-ul a intrat în linie dreaptă

Pădurea Cetățuia (3)
Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor susține că așezământul monahal va fi amplasat într-o poiană iar construcția va ocupa o mică parte din acest teren, contrar a ceea ce susțin asociațiile civice

Reprezentanții Primării Iași au transmis reporterilor BZI că la data de 28.06.2022 a fost emis certificatul de urbanism cu numărul 1285, inițiat de Arhiepiscopia Iașilor, având ca obiect „PUZ – introducere teren în intravilan și Construire așezământ monahal (biserică, spații de consiliere, chilii, spații de cazare, anexe gospodărești) și căi de acces” în zona Hlincea – pădurea Cetățuia.

De asemenea, la data de 09.03.2023 a fost emis avizul de oportunitate numărul 19, pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal în scopul mai sus indicat. Conform avizului de oportunitate, indicatorii urbanistici obligatorii sunt: S teren = 9.991 mp (suprafața ce face obiectul reglementării din totalul de 200.000 mp și la care se vor raporta indicatorii), POT maxim = 25 la sută, CUT maxim= 0,75 mp ADC, nr. niveluri D+P+E, H max. 16 m.

„În măsura în care procedura de elaborare PUZ va fi continuată, toate persoanele care vor dori să transmită observații sau propuneri cu privire la intenția elaborării documentației de urbanism pentru amplasamentul mai sus menționat vor avea această posibilitate în etapele de informare și consultare, conform Ordinului 2701 din 2010, privind «Metodologia de informare și consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului și de urbanism» și conform Legii 52/2003, privind transparența decizională în administrația publică. Până la acest moment, Direcția de Arhitectură și Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Iași nu înregistrează nicio solicitare privind parcurgerea etapelor de informare și consultare din partea inițiatorului documentației de urbanism”, declară Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

Sebastian Buraga mai susține că toate avizele și acordurile necesare în vederea aprobării documentației de urbanism sunt incluse în certificatul de urbanism. Este important de menționat că, potrivit prevederilor Codului Silvic, în procesul de elaborare a documentației de urbanism trebuie respectate în mod strict dispozițiile legale.

„Aducem la cunoștință publicului faptul că în cuprinsul certificatului de urbanism sunt menționate toate avizele și acordurile pe care inițiatorul este obligat să le obțină în vederea aprobării documentației. Foarte important de precizat este faptul că în vederea elaborării documentației de urbanism trebuie să fie respectate întocmai prevederile Codului Silvic, respectiv art. 37, conform căruia pot fi scoase definitiv din fondul forestier național, doar cu condiția compensării acestora, fără reducerea suprafeței fondului forestier și cu plata anticipată a obligațiilor bănești, terenuri necesare realizării unităților de cult”, mai precizează Sebastian Buraga.

În concluzie, mai multe asociații civice au inițiat petiția „Opriți defrișarea Pădurii Cetățuia”. Acestea doresc să protejeze pădurea Cetățuia și cer respectarea legii și a opiniei publice. Arhiepiscopia Iașilor susține că vor avea loc consultări publice în ceea ce privește construcția așezământului monahal.

Comentarii
  • NU-I LASATI SA TAIE PADUREA…..ca sa ajungi la poiana de care zic ei trebuie sa faci drum, sa tragi apa, canalizare, sa pui stalpi si tot asa…..usor usor dispre tot ca popii sunt nesatui. In fata mansatirii au zeci de hectare de trifoi si vii ( un deal intreg al lor) si pot construi cat vor, dar nu e mai bine sa faca in padure si sa se exinda…nu? PRIMARIE NU CEDA PRESIUNILOR ACESTOR BARBATI CU FUSTE

  • Popii dreq,boaite impuțite,nu le mai ajunge averea,mai fac un kkt pt prostimea lingătoare de oase….taiati tot boilor…

  • Au unde sta și sluji,cite așezăminte mai fac , parcă e criză?la ei nu? Sa dea meditații popa dacă vrea 6 biserici ,asta e mafie,popchii ăștia nu au bun simt ,biserici peste tot și apoi se plînge canu au cu ce plăti curentul,tot noi tre să plătim

  • Nu au cu ce-l plăti fiindcă au și cu ce-l consuma, au plasme mari cât un perete, nu au oamenii de rând așa ceva.

  • Daca aveati voi un hectar de padure acolo…urlati ca e abuz daca nu va tranteati vila cu 15 camere.
    Sictir.
    Toate manastirile din Moldova/Iasi arata superb, mult mai bine decat „complexele turistice” betonate si cu un gratar infipt in mijloc.

  • De ce merge lumea la manastiri? Xhiar toti sant credinciosi ? Nu! Se pot ruga oriunde , la orice biserica! Dar manastirile sant o oaza de verdeață si liniste, de curatenie si pace cum nu gasesti ever! Deci șarap ,, civica”!

  • Acuma babele si bosorogii care pupa in fund biserica si pochii nu mai sunt impotriva ? Gata, le-a tacut glasul asa deodata ? Se stie ca in Romania pochii fac ce vor si sunt sufletul poporului roman. Daca ati stii voi ce combinatii pe bani grei fac pochii de sus de la biserica Cetatuia, va doare capu’. Vand bautura (in special vin), mai ceva ca la piata.

  • Nu le mai ajunge la popi cat mai construiesc. Ne unde au bani ca toata ziua cersesc . La popa dai indiferent ca-i botez, nunta , pomelnic, parastas, mormantare. La astia nu se cheama spaga numai la doctori. Pe astia nu-i reclama nimeni ca iau si de pe viu si de pe mort. Niste pedofili toti sau curvari, dar biserica ii apara.

  • Dumnezeu te vrea prost. Statul contribuie la asta. Peste 10 – 20 ani o sa ne omoram ca musulmanii si restul din cauza religiei.

  • „Dar manastirile sant o oaza de verdeață si liniste, de curatenie si pace cum nu gasesti ever!”…..pentru ca au slugi……niste saraci cu duhul……asta a fost si este principiul de functionare. Nu mai spun de pacatosii si pacatoasele ce duc portbagajul plin. Da, avem nevoie de locuri cu linistite, cu verdeata si curatenie. Un om de rand greu poate cumpara teren in zone frumoase, create de natura, pentru a construi si amenaja. Ei sunt primii, pochii, cu mijloace „specifice” ce pun mana pe tot.

  • Tot ce inseamna manastire in Moldova arata superb. Liniste, verdeata, pomi, totul ingrijit…
    Prin Iasi daca nu ar mai taia primaria iarba de pe langa blocuri…nu mai lasa nimeni telenovelele nici sa taie un fir de iarba sau sa mature scara blocului…rusine mare.

    Deci…merg pe mana „popilor” decat sa ascult de nu stiu ce asociatie care iar nu a gasit de cine sa se ia decat de biserici.
    Sigur va iesi ceva superb, pe PROPRIETATEA LOR.
    Spor la treaba!

  • E mare nevoie de încă un „așezământ ” monahal… De spitale, școli aziluri de bătrâni etc nu-i nevoie ? Ar trebui declarat „oraș închis ” Iașul pt construcții cu excepția celor de interes public !

  • spitale să îți facă pnrrul. Dacă mai trăiești minim 50 ani ai șansa să prinzi spitalul regional de pe moara de vânt.
    Ce să mai facă biserica ortodoxă? Autostrăzi, asfaltări prin oraș, locuințe sociale,,,
    Băgați tot aici la rubrica sugestii

  • Alooooo!!!…..BOR sa nu construiasca nimic….nici autostrazi, nici asfaltari prin oras, nici locuinte sociale, nici asezaminte…! Sa se ocupe de sufletele oamenilor. Sa nu mai risipeasca bani de la buget.

  • Cine-i necuratul în povestea asta, biserica sau ONG-iștii care au trimis Primăriei Iași cererea nr. 60666 /NT… ???

  • Si de asta se tipa ” vrem spitale, nu catedrale ” .
    A nu fi inteles gresit, Doamne fereste, dar credinta este data de relatia ta cu Dumnezeu, nu cu o cladire poleita cu aur in care te rogi. Acu sute de ani cand se rugau in pesteri sau pe unde apucau credeti ca Dumnezeu nu le auzea rugaciunile.
    Fiecare „institutie” trage sa faca …..dar cred ca aceasta extinde a manastirii poate fi facuta si in fata unde sunt viile, ca doar ce le trebuie atata vin la biserica ? Pentru a fi vandut sau trimis „ofranda” mai marilor drept vin bisericesc ?
    Lasati bucatica aia de padure cata este in pace .
    Sau vreti sa construiti ceva „productibil” pentru a mari sursa de venit a BOR-ului ?
    Conducatori si componenti ai BOR-ului ….fiti mai smeriti si mai umili ca lumea nu e chiar proasta .

  • De ce nu verifică nimeni padocul clandestin de câini din fosta tabără de copii și tineret Ciric? Sunt zeci de câini agresivi acolo hrăniți de niște cucoane, nu este gard împrejur câinii atacă trecătorii care trec spre Aroneanu, nu mai zic de lipsa avizelor necesare.

  • Ăștia cu civica mai moale. La Bîstroe nu va auzit nimeni. Cum face ceva în țară cum urlați ca nebunii: ba un gândac, ba o muscă etc. Dacă împăturește 5 ha pt un ha care e problema.

  • Din vara anului trecut se taie !!! Cum urci cu maşina spre mănăstire se vede ca au fost tăiați copacii !!! O echipă de vreo 10 oameni într-o oră au încărcat 3 maşini de lemne. Se mișcă foarte rapid echipa!!!
    Mașinile cu lemne au coborât dealul,nu au urcat spre mănăstire.

  • Mai lasati-ne cu bicicletele voastre pe coclauri si cu ecologia asta falsa. Este traseu autorizat pentru asa ceva acolo? Nu va mai lehaiti pe retelelea astea pentru faima si like-uri. Uitati-va ce dracului ati votat la alegerile trecute, la ce mai avem in tara din cauza „politicienilor” habarnisti, cu pantaloni pana la genunchi si picioarele goale. Treceti la invatatura, sprijiniti real tara, nu mai veniti cu idiotenii de gloata, ca muriti de foame fara retele si telefonie.

  • Padurea aia e plina de rahati, peturi, pungi, etc. La vale gasesti si cauciucuri, piese auto, etc. N-ajung 20 de bene mari ca sa incarci tot gunoiul de acolo.

  • Multumesc de comentarii si idei, de critica constructiva pe alocuri… da e plina de peturi, cred ca ar fi frumos sa ne adunam sa facem o ecologizare in zona. Pana la urma toti ne bucuram de ea, desi e in proprietatea Arhiepiscopiei Iasilor.

    Vă rog mult să sprijiniți aceasta petitie pe care o vom inainta Primariei si Arhiepiscopiei:
    Dorim protectia Padurii Cetatuia deoarece este o arie deosebit de pretioasa pentru locuitorii Iasului, o zona de verdeata cu aer curat si foarte frumoasa! Spunem nu betoanelor, natura este pe primul loc!

    https://campaniamea.declic.ro/petitions/opriti-defrisarea-padurii-cetatuia?share=073447ac-a96f-426e-8653-75103523726d&source=&utm_source=

Adauga un comentariu