Prima pagină » Coronavirus » Monica Pop, avertisment de ultima ora pentru romani. ”Masca nu ajunge!”
Monica Pop, avertisment de ultima ora pentru romani. ”Masca nu ajunge!”

Monica Pop, avertisment de ultima ora pentru romani. ”Masca nu ajunge!”

04 apr. 2020, 13:12,
în Coronavirus

Medicul oftalmolog Monica Pop a scris un articol pe Facebook prin care schimbă radical modul în care trebuie să ne ferim de contaminarea cu coronavirus! Specialistul spune că degeaba purtam masca de protecţie, dacă nu avem şi ochelari.

Monica Pop spune că masca de protecţie nu ajunge. Este nevoie și de ochelari

Medicul Monica Pop spune că virusul poate pătrunde în organism prin nas, prin gură, dar şi prin ochi. Astfel, un om infectat cu coronavirus care se freacă la ochi apoi atinge un alt om sau o suprafaţă poate da mai departe infecţia care a ucis peste 55 de mii de oameni pe plan mondial.

Legătura dintre ochi şi nas se face prin canalul lacrimal. Aşa ajunge coronavirusul din ochi, în nas, apoi în gât, după care ultima oprire este în plămân, unde face ravagii.

”Dacă o persoană infectată strănuta în apropierea uneia care are masca dar nu şi ochelari, o picătură îi poate ajunge acesteia din urmă pe conjunctiva şi de acolo în nazo-faringe. Legătura anatomică dintre ochi şi nas ( canalul lacrimo-nazal) face ca unei persoane care lăcrimează sau plânge, îi curge nasul, lucru ştiut de oricine. Aceasta din urmă e o cale mai mică de contaminare, dar cea cu prezenţa virusului în secreţia conjunctivală la cei contaminaţi deja, simptomatici sau nu, este considerabilă!

Cum se manifestă ?

-pot lipsi simptomele conjunctivale, ceea ce nu exclude prezenţa virusului
-simptomele: când există, conjunctiva este mai hiperemica ( roşie) Deci, în limbaj obişnuit, ochii sunt mai roşii.
– lacrimare- nu foarte intensă, de obicei dar, oricum, peste normal.

Ce simptome apar atunci când virusul ajunge în ochi

De menţionat că aceste simptome clare apar la cazurile mai severe, dar virusul poate fi prezent pe conjunctiva ( la ochi) la orice pacient infectat sau chiar la purtători, cu sau fără simptome.
Studiile arată ca (1/4) un pacient din patru are Covid în secreţia conjunctivală, dar procentul poate fi mai mare. Nu ştiu dacă studiile s-au făcut şi pe purtătorii care, până la sfârşit, nu au dezvoltat boala dar ei pot fi la fel de periculoşi pentru cei din jur”, scrie Monica Pop.

Renumitul medic vine şi cu recomandări pentru a ţine departe infecţia care s-a dovedit a fi foarte periculoasă şi care a ucis oameni în vârstă, dar şi mulţi tineri.

”Ce este de făcut? Cum ne protejăm şi din acest punct de vedere?
– ochii trebuie şi ei spălaţi, nu numai mâinile, cu apă şi cu săpun şi şterşi cu un prosop curat, folosit special numai pentru ochi.
– ochelarii ( pentru purtători) spălaţi şi ei seara cu apă şi săpun sau şterşi cu alcool ( spirt), uşor.
– recomand oricui să poarte ochelari pe stradă. Cu dioptriile corespunzătoare pentru cei cu vicii de refracţie sau, doar de protecţie, cu lentile plane ( fără dioptrii) şi să-i igienizeze cum am spus .
– instilaţii cu ser fiziologic ,apoi ochii şterşi cu comprese sterile de la farmacie sau cu un prosop curat, dacă nu există altă posibilitate.
Tratamentul medicamentos, acolo unde este cazul, revine medicilor de specialitate”, mai spune Monica Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`