National

Noiembrie 2020, al doilea cel mai călduros din ultimii 140 de ani

Publicat: 16 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Noiembrie 2020 al doilea cel mai călduros din ultimii 140 de ani
Noiembrie 2020 se află pe a doua poziţie în topul celor mai călduroase luni de "Brumar"

Noiembrie 2020 ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai călduroase luni noiembrie din istoria înregistrărilor meteorologice, care au început în anul 1880, potrivit DPA.

Noiembrie 2020 se află pe a doua poziţie în topul celor mai călduroase luni de „Brumar” cunoscute după 1880, fiind depăşită doar de deţinătoarea recordului, luna noiembrie din 2015 (+1,01 grade Celsius peste media din secolul al XX-lea).

„Temperatura medie globală combinată deasupra uscatului şi deasupra suprafeţei oceanice pentru noiembrie 2020 a fost cu 0,97 grade Celsius mai mare decât media de 12,9 grade Celsius înregistrată în secolul al XX-lea”, au anunţat reprezentanţii Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din Statele Unite.

„Temperaturi record pentru noiembrie pe toate continentele“

Cele mai călduroase 10 luni de noiembrie au fost înregistrate după anul 2004, iar cele mai călduroase cinci luni de noiembrie s-au produs după anul 2013, potrivit sursei citate.

Noiembrie 2020 marchează, de asemenea, cea de-a 44-a lună consecutivă de noiembrie în care meteorologii au înregistrat temperaturi aflate peste media calculată pentru secolul al XX-lea.

„Temperaturi record pentru noiembrie au fost observate în zonele de pe toate continentele unde datele meteorologice sunt disponibile şi deasupra tuturor zonelor din toate oceanele majore”, au adăugat specialiştii de la NOAA.

Agenţia a raportat cele mai mari creşteri de temperatură în raport cu media secolului XX în vestul şi nordul statului american Alaska, cele mai multe dintre statele americane nordice, nordul Europei, nordul Asiei, Australia, părţi din America de Sud, nordul Oceanului Pacific, Marea Bering şi regiuni din vestul Antarcticii.

Temperaturile din anumite zone din vestul Antarcticii au fost cu cel puţin 3 grade Celsius peste valoarea medie calculată pentru secolul al XX-lea, potrivit datelor prezentate de NOAA.

Cum va fi vremea de Crăciun

Temperaturile vor depăși normalul lunii decembrie, în următoarele două săptămâni și vor oscila între 8 și 4 grade. De Crăciun vin câteva zile friguroase. Precipitații și burniță se anunță după 21 decembrie, informează Mediafax.

Meteorologii au publicat luni prognoza pentru perioada 14 – 27 decembrie. Iată cum va evolua vremea în fiecare regiune a țării.

Moldova

În general, pe parcursul întregului interval de prognoză, media temperaturilor maxime va fi apropiată de cea normală specifică perioadei de referință, aceasta urmând a se încadra între 2 și 5 grade, cu cele mai mici valori în intervalul 16-20 decembrie și din nou spre finalul celei de a doua săptămâni. Regimul termic nocturn nu va avea variații semnificative, astfel minimele vor fi cuprinse în medie între -2 și 1 grad (peste normele climatologice), cu posibilitatea unor valori mai scăzute (și sub -4 grade) în nopțile din perioada 22-25 decembrie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, slabe cantitativ, va fi în creștere în intervalul 20-27 decembrie, dar burniță și ploi slabe se pot semnala, trecător, și în prima săptamână de prognoză.

La munte

Prima săptămână va fi caracterizată de o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între 1 și 4 grade și cea a minimelor între -4 și 2 grade. Ulterior, pe parcursul celei de a doua săptămâni, va avea loc un proces de răcire treptată, astfel încât valorile diurne vor scădea spre medii de -2…0 grade, iar cele nocturne spre medii de -6…-4 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, în general slabe cantitativ, va fi în creștere în intervalul 21 – 27 decembrie.

Adauga un comentariu