Stiri medicale

Transmisia aeriană poate răspândi foarte repede noul coronavirus

Publicat: 09 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Transmisia aeriană poate răspândi foarte repede noul coronavirus
Noul coronavirus se raspandeste usor prin aer

Noul coronavirus se raspandeste usor prin aer. Organizația Mondială a Sănătății recunoaste faptul că coronavirusul ar putea fi răspândit de picături respiratorii minuscule care rămân în aer pentru perioade îndelungate, spun specialiștii universitari.

Într-un comentariu publicat în revista Clinical Infectious Diseases, 239 de experți spun că ar trebui luate măsuri pentru a reduce riscul infectării persoanelor prin respirarea particulelor microscopice.

Noul coronavirus se raspandeste usor prin aer

Cath Noakes, profesor de inginerie de mediu pentru clădiri, la Școala de inginerie civilă și un membru al SAGE – Grupul consultativ științific pentru situații de urgență, a spus: „Virusul este transmis prin picăturile care sunt generate atunci când oamenii respiră, vorbesc, tusesc și strănut. Dacă o persoană este infectată, aceste picături pot conține un virus. Transmiterea aeriană se întâmplă atunci când aceste picături sunt foarte mici – sub aproximativ 10 microni (zece o milionime de metru) în diametru – și, prin urmare, pot fi transportate între oameni prin aer și apoi inhalate, potrivit Medical Xpress.

În comentariu, oamenii de știință spun: „Orientările actuale ale numeroase organisme internaționale se concentrează pe spălarea mâinilor, menținerea distanțării sociale. Majoritatea organizațiilor de sănătate publică, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, nu recunosc transmisia aeriană”.

Studiile științifice au demonstrat că virușii sunt eliberați atunci când oamenii respiră, vorbesc și tusesc, iar acesta particule sunt suficient de mici pentru a rămâne în aer și ar putea călători timp de zeci de metri înainte de a se așeza pe pământ.

Sistemele de ventilație reduc riscul

Experții spun că trebuie adoptate măsuri preventive suplimentare care includ asigurarea clădirilor cu sisteme eficiente de ventilatie și evitarea supraaglomerarii. Sistemele de ventilație ar putea fi stimulate prin controale de infecție transmise în aer, cum ar fi filtrarea aerului și luminile ultraviolete germicide sau prin deschiderea ferestrelor.

Profesorul Noakes a spus: „COVID-19 nu se răspândește la fel de ușor ca boli precum rujeola sau tuberculoza, care sunt adevărate boli aeriene și se pot răspândi prin aer pe distanțe lungi. COVID-19 este mai probabil să fie oportunist aerian și, prin urmare, prezintă un risc pentru persoanele care se află în aceeași cameră pentru perioade îndelungate de timp. Este important ca oamenii să folosească o combinație de măsuri pentru a controla transmisia: distanțarea socială poate reduce riscul de transmitere directă a picăturilor, iar igiena mâinilor și o curățare a suprafețelor reduce riscul de transmitere prin contactul cu suprafețele și obiectele contaminate”.

Adauga un comentariu