Economic Local

O femeie din Iași a trăit cu o boală gravă timp de 20 de ani. Specialiștii atrag atenția că numărul cazurilor este în creștere. „Sunt foarte mulți preadolescenți cu tulburări”

Publicat: 04 sept. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
O femeie din Iași a trăit cu o boală gravă timp de 20 de ani. Specialiștii atrag atenția că numărul cazurilor este în creștere. Sunt foarte mulți preadolescenți cu tulburări
A scăzut vârsta persoanelor care sunt diagnosticate cu o boală ce face ravagii

Tot mai multe persoane, de la vârste fragede, se confruntă cu tulburări alimentare, cum este și cazul unei femei din Iași, care a trăit cu o boală gravă timp de 20 de ani, suferind de bulimie. Specialiștii atrag atenția că a crescut numărul pacienților, a scăzut vârsta celor care dezvoltă aceste tulburări și ajung să fie diagnosticați cu bulimie sau anorexie

Numărul persoanelor care se confruntă cu tulburări alimentare este în creștere. Potrivit specialiștilor din Iași, în ultima perioadă a crescut numărul persoanelor care la vârste fragede suferă de aceste tulburări, iar în timp pot ajunge la bulimie, anorexie și mâncat compulsiv.

„Vârsta minimă pentru persoanele care sufereau de tulburări alimentare era în zona adolescenței. Acum sunt foarte mulți preadolescenți cu tulburări alimentare sunt cu fobii alimentare. O alimentație care nu este sănătoasă ajunge atât la probleme fizice, cât și mentale. Am observat că sunt din ce în ce mai multe tulburări alimentare, precum anorexie, bulimie, mâncatul compulsiv.

Există un dezechilibru puternic, de la probleme de memorie, la cele dentare sau altele, mai grave. Mâncatul compulsiv nu este același lucru cu mâncatul pe fond nervos, când te pregătești de un examen și ești stresat. Acesta apare și în rândul preadolescenților. Trebuie să fie o plăcere să mâncăm, însă în spatele bucuriei de a mânca uneori ne ascundem fricile, frustrările, furiile, stresul. Atunci, mâncatul compulsiv ajunge să ne afecteze”, susține Andreea Buhuși, psiholog din Iași.

Un caz al unui adolescent care a apelat la ajutorul specialiștilor a fost prezentat în edițiile BZI anterioare.

Specialiștii atrag atenția că a crescut numărul pacienților, mai ales în rândul adolescenților

Specialistul le recomandă părinților să lase copilul să aleagă ce preparate vrea și să nu insiste să mănânce totul din farfurie.

„Uneori, insistența părinților de a mânca provoacă o aversiune față de mâncare și o reticență. De aceea nu este recomandat ca un copil să mănânce totul din farfurie, dacă nu vrea acest lucru. Îndrum părinții să lase copilul să aleagă. Deci aș recomanda ca insistența să fie mai scăzută pentru că pot să apară tulburări alimentare. Dacă vorbim de pacienții adolescenți sau preadolescenți, în unele situații vin copiii cu părinții la terapie, ceea ce este un lucru extrem de bun. Dar și copiii conștientizează problema și le spun părinților că vor să meargă la terapie”, mai spune specialistul.

Afaceriștii din Iași apelează la ajutorul specialiștilor.

O femeie din Iași a trăit cu o boală gravă timp de 20 de ani

Unele persoane care suferă de tulburări alimentare ajung să dezvolte boli precum bulimia sau anorexia. O femeie din Iași a suferit de bulimie timp de 20 ani, când a apelat la specialiști.

„Oamenii care ajung la bulimie o dobândesc în adolescență, în special. Bulimia apare cel mai des la fete. Sunt și persoane grăsuțe care nu suferă de tulburări alimentare, dar în cazul celor care ajung la bulimie am observat două componente: au o stimă de sine foarte scăzută și au parte de mult criticism în familie. Persoanele bulimice aleg o metodă prin care să se pedepsească, spun că se urăsc, își fac rău voit, de aceea vomită după ce mănâncă sau uneori se înfometează, ca mai apoi să mănânce excesiv.

Apoi, când își dau seama că există o cauză sau mai multe pentru tulburările alimentare, apelează la specialist. Cei care stau 10, 20, 30 de ani în această situație, adică sunt bulimici, au trăit perioadele când erau adolescenți și atunci era rușine să mergi la specialist, de aceea au trecut atâția ani și s-au obișnuit cu tulburările alimentare. Poate fi tratată această boală, inclusiv holistic, cu ajutorul nutriționiștilor, dar nu trebuie să existe recidivă. Ce este important, atunci când face terapie o persoană cu aceste probleme, va învăța cum anume să se apere ca să nu ajungă în situația în care să recidiveze”, mai spune Andreea Buhuși, psiholog din Iași.

Aceasta mai spune că, dacă femeia din Iași care a trăit cu o boală gravă are nevoie de terapie timp de câteva luni sau ani, în cazurile mai ușoare, câteva ședințe sunt suficiente.

Comentarii
Adauga un comentariu