Titlurile zilei

Un băiat de numai 12 ani, din Iași, a ajuns la automutilare din cauza divorțului părinților. Numărul cazurilor este în creștere. „Nu mai învață să facă față frustrărilor”

Publicat: 22 apr. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Un băiat de numai 12 ani din Iași a ajuns la automutilare din cauza divorțului părinților. Numărul cazurilor este în creștere. Nu mai învață să facă față frustrărilor
A scăzut vârsta persoanelor care se automutilează, potrivit specialiștilor

Un băiat de numai 12 ani, din Iași, a ajuns la automutilare din cauza divorțului părinților. Specialiștii atrag atenția asupra vârstei tot mai scăzute a celor care se confruntă cu probleme emoționale și se rănesc singuri. Aceștia mai spun că terapia este de durată, iar aceste persoane trebuie să fie atente toată viața, pentru a nu ajunge din nou la automutilare

Cazurile de automutilare sunt în creștere în Iași, potrivit psihologilor, iar vârsta pacienților este în scădere. Este și cazul unui băiat în vârstă de 12 ani care a început să se automutileze din cauza divorțului părinților. Aceștia au observat situația gravă în care se află copilul și l-au dus la terapie. Specialiștii spun că aceste persoane au nevoie de ani de terapie și trebuie să fie atente toată viața, pentru a nu ajunge din nou la automutilare.

„Nu mai puteam să fac față, nu mai rezistam, spune cel care se automutilează. Sunt copii depresivi, nu copii care au doar o problemă, ci mai multe. Au crescut frustrarea și fragilitatea emoțională în rândul copiilor, iar acest lucru se vede. Nu mai învață să facă față frustrărilor, nu sunt educați emoționali.

Crește vârsta cognitivă, adică sunt receptivi la informații, dar cea emoțională scade, iar copiii nu pot să ducă nivelul de informații pe care îl au și la nivel emoțional. Copilul nu poate să ducă frustrarea. Pe fondul acesta devine un copil cu stare depresivă. Unde sunt tensiuni în familie, cum este un divorț, poate se crede vinovat de această situație și începe să își facă rău”, susține Andreea Buhuși, psiholog din Iași.

Un băiat din Iași a ajuns la automutilare

Persoanele care se rănesc singure încearcă, în general, să-şi alunge suferinţele sufleteşti prin durere fizică, dar există şi un număr mare de tineri care recurg la acest gest doar din teribilism. Automutilarea este o problemă întâlnită mai ales la adolescenți, spun specialiștii. Mulţi dintre cei care se rănesc cu bună-ştiinţă îşi regretă faptele şi evită să-şi arate cicatricile. De cele mai multe ori, oamenii care se automutilează o fac pentru a scăpa de emoţiile negative.

„A crescut numărul de cazuri și a scăzut vârsta tinerilor care își fac rău. Vor să simtă durere fizică, astfel încât să nu o simtă pe cea emoțională. Dacă mă doare burta, nu mai simt că mă doare sufletul, metaforic vorbind. Sunt și copii de clasa a V-a care fac asta. Sunt și copii care spun că au văzut, auzit, la colega de bancă sau la altcineva și se apucă și ei, din teribilism.

Autovătămarea e doar un simptom al unei stări depresive, iar cazurile sunt foarte diferite, deci terapia durează destul de mult. Ce e mai trist e că părinții nu își dau seama când se întâmplă asta cu copilul lor, nu din cauză că nu sunt atenți, ci pentru că, de obicei, copiii ascund foarte bine asta. Ascund mâinile mutilate și se comportă ca de obicei. Părinții nici nu știu cum să procedeze în astfel de situații, că le vor binele și se tem să nu agraveze situația, dacă procedează diferit”, mai spune Andreea Buhuși, psiholog.

În edițiile BZI anterioare a fost prezentat și cazul unui manager din Iași, ce are fobie socială.

Tot mai mulți tineri care se droghează ajung la specialiști

Specialiștii mai spun că a scăzut și vârsta tinerilor care consumă droguri.

„Vin din ce în ce mai mulți. Majoritatea se apucă din cauza problemelor din familie și aleg calea ușoară. Au 12 ani, 13 ani, încep cu marijuana. La noi în țară este considerat drog și este ilegal. Foarte mulți au acces la bani, la cardurile părinților, se duc la cumpărături. E ca și cum și-ar cumpăra alcool. Există o luptă foarte grea, dar reușesc să scape de dependență. E nevoie să fie atenți mereu la această adicție, cum este și situația celor care se automutilează. Trebuie să creeze mecanisme care să îi ajute să depășească momentele de durere”, mai spune psihologul Andreea Buhuși.

Astfel, în cazul unui băiat care a ajuns la automutilare, mai ales la o vârstă fragedă, este nevoie de terapie toată viața, potrivit specialiștilor.

Comentarii
  • Trimitetii intrun sat indian ori african pe astia vreo jumate de an sa le vina mintea la cap ! , ori in nordul siberiei sa invete ca ori pui mina sa muncesti , sa te adaptezi ori mori in plm !, e plin occidentul de neadaptati care traiesc pe spatele altora care isi rup oasele muncind

Adauga un comentariu