Stiri medicale

O fetita a murit în timpul unei proceduri de circumcizie. Ce înseamna circumcizia la femei si ce presupune aceasta mutilare

Publicat: 12 iun. 2013
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O fetita a murit în timpul unei proceduri de circumcizie. Ce înseamna circumcizia la femei si ce presupune aceasta mutilare
7
O fetita de 13 ani din Egipt a murit în timp ce era circumcisa de un medic dintr-un satuc din nordul capitalei Cairo. Fata a murit din cauza unei scaderi bruste de tensiune provocate de un soc traumatic.
Circumcizia la femei, cunoscuta mai degraba ca mutilarea organelor genitale femeiesti (FGM), este o practica raspândita mai ales la triburile africane. În Egipt, Etiopia, Sudan sau Djibouti, aproape 100% din femei sunt afectate de aceasta. În celelalte tari, numai membrii anumitor practica circumcizia la femei, în Nigeria, Mali, Burkina Faso, Senegal, Kenia etc. Aceasta procedura apare însa si pe peninsula araba (în Emiratele Arabe Unite, în sudul Jemenului) si în anumite parti ale Asiei.
Unele estimari arata ca 100 – 157 milioane de fete si femei din lume sunt circumcise. În fiecare an se mai adauga alte doua milioane. Astfel, în fiecare zi sunt circumcise aproximativ 6000 de fete.
Circumcizia la femei nu este la fel ca cea la barbati. În acest caz organele sexuale femeiesti sunt mult mai afectate decât cele ale barbatului, lucru care are deseori are efecte devastatoare asupra sanatatii. De aceea, aceasta practica este numita si mutilare a organelor genitale femeiesti.
Exista mai multe forme de circumcizie la femei:
sunna “blânda” (sunna = lb. araba “traditie”): taierea sau îndepartarea pielii care acopera clitorisul;
sunna “modificatoare”: îndepartarea partiala sau completa a clitorisului;
clitoridectomie/circumcizie: îndepartarea partiala sau completa a clitorisului precum si îndepartarea partiala sau totala a labiilor interne. Aceasta operatie lasa uneori tesuturi cicatrizate foarte mari care pot sa acopere vaginul;
infibulare/circumcizie faraonica: îndepartarea clitorisului si a labiilor interne, precum si a straturilor interioare ale labiilor mari. Ceea ce ramâne din labiile externe este împreunat si strâns cusut cu intestine de pisica sau fixat cu spini, astfel încât acestea se vindeca nelasând nici o deschizatura. În rana este introdus mai apoi un tub care formeaza în piele un orificiu care sa permita scurgerea urinii si a menstruatiei.
Aceasta interventie se face cu ajutorul celor mai diverse intrumente, de la lame de ras, foarfece, cutite si pâna la cioburi de sticla. De cele mai multe ori nu se foloseste nici un anestetic si nici nu se dezinfecteaza locul, uneori se folosesc remedii naturiste cu efecte cicatrizante. Operatia este efectuata de moase sau femei batrâne, mai rar de barbati – preoti sau barbieri. Vârsta la care se face aceasta operatie oscileaza de regula între 4 si 8 ani.
Circumcizia la femei este o traditie veche, pastrata înca din timpurile dinaintea aparitiei religiilor monoteiste, raspândita atât printre musulmani, cât si printre crestini sau adepti ai animismului.
Motivele care stau la baza acestei practici de mutilare a organelor genitale sunt multiple. De la  faptul ca ar fi o porunca lasata de la Dumnezeu (ea nu apare însa nici în Coran si nici în Biblie), la faptul ca aceasta mutilare ar transforma fetele în femei adevarate, prin aceasta interventie fiind îndepartate “partile masculine” ale femeii.
În plus, se crede ca mutilarea ar diminua poftele sexuale ale femeii, aparându-le astfel de propria sexualitate fara limite.
Adevaratele motive pentru mutilarea organelor sexuale sunt de cele mai multe ori date de însasi structura patriarhala a societatilor care practica acest obicei. Mutilarea serveste tinerii sub control a sexualitatii femeii si are rolul de a functiona ca o pavaza împotriva pierderii virginitatii, prevenind astfel promiscuitatea.
Adauga un comentariu