Local

O grenadă, găsită într-o fântână de lângă Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Pirotehniştii au ajuns la faţa locului – EXCLUSIV, FOTO, UPDATE

Publicat: 04 mai 2022
Incident în municipiul Iași

În urmă cu puţin timp a fost descoperită o grenadă într-o fântână din Iaşi. Potrivit informaţiilor deţinute de reporterii BZI se pare că grenada se afla în zona Casa Universitarilor de lângă Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje de intervenţie, printre care pompieri, pirotehnişti şi poliţişti.

„A fost descoperită o grenadă într-o fântână dintr-o grădină, în urma lucrărilor desfăşurate în zona respectivă”, au transmis reprezentanţii ISU Iaşi.

UPDATE: „La ora 9.50, ISU Mihail Sturdza al judeţului Iaşi a fost anunţat prin apel la numărul unic de urgenţă 112 despre descoperirea unui element de muniţie de către muncitorii care executau lucrări de consolidare şi reamenajare a Casei Universitarilor din municipiul Iaşi. De urgenţă a fost deplasată echipaj pirotehnica, iar în urma asanării s-a constatat că este vorba despre un corp de grenadă fără încărcătură explozivă şi nu au fost descoperite alte elemente de muniţii. În cazul în care descoperiţi muniţii neexplodate sau luaţi la cunoştinţă de existenţa lor anunţaţi imediat organul de poliţie cel mai apropiat, primăria sau ISU. Nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită. Nu demontaţi elementele componente ale acesteia, nu introduceţi în foc muniţiile şi nu facem foc în apropierea acestora. Nu ridicaţi, nu transportaţi muniţiile acasă, la serviciu sau în mijloacele de transport în comun. Nu aruncaţi la fier vechi şi nu predaţi societăţilor de colectare muniţiile găsite. Nu lăsaţi copiii să se joace cu asemenea muniţii. Lăsaţi o persoană care să supravegheze muniţiile până la sosirea echipajelor de intervenţie. Cetăţeni, nu uitaţi. Nerespectarea acestor reguli poate producerea rănirea gravă sau chiar moartea celor implicaţi”, a transmis George Onofreiasa, purtător de cuvânt al ISU Iaşi.

UPDATE: La faţa locului se află şi conf. univ. dr. Neculai Bolohan, director Muzeul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, arheolog şi coordonator al cercetărilor derulate la Casa Universitarilor Iaşi.

Ce descoperiri arheologice s-au mai făcut în hrube ce țin de clădirea- monument istoric Casa Universitarilor Iași

Noi descoperiri arheologice valoroase au ieșit la iveală din hrube aflate sub construcția monument-istoric Casa Universitarilor Iași (CUI) din Copou. Cercetătorii echipei coordonate de conf. univ. dr. Neculai Bolohan, Catedra de Istorie veche și Arheologie, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași au făcut descoperiri arheologice de acum două secole.

Noile descoperiri arheologice sunt: instalații utlilitare, o fântână, un bazin pentru păstrarea apei cât și alte vestigii edilitare legate de vechea casă boierească Canta, actuala Casa Universitarilor Iași. Reporterii Cotidianului BUNa ZIUA IAȘI (BZI) vă prezintă imagini interesante, în exclusivitate, cu noile descoperiri arheologice.

„Casa Universitarilor Iași a fost și rămâne un simbol al UAIC, al lanțului universitar. Terasele grădinii, cu teii infloriți, generoasele hrube au fost adesea locul unor momente istorice, locul de întâlnire pentru mari spirite ale vieții univesitare, ale culturii românești, momente care se cuvin a fi evocate într-o monografie. Noile descoperiri arheologice sunt instalații utlilitare, o fântână, un bazin pentru păstrarea apei, cât și alte vestigii edilitare legate de vechea casă boierească Canta. Sunt mărturii legate de faimoasele case boierești ridicate la Iași în urmă cu două secole. Sperăm ca pe vremea teilor, din anul următor, să facem invitația la inaugurarea sediului restaurat al Casei Universitarilor Iași”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Adauga un comentariu