Actualitate

O nouă dezvăluire în cazul femeii decedate în incendiul de la Constanța: Una dintre autospecialele ISU a întârziat pentru că ar fi greşit adresa!

Publicat: 22 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă dezvăluire în cazul femeii decedate în incendiul de la Constanța Una dintre autospecialele ISU a întârziat pentru că ar fi greşit adresa
O femeie a decedat în urma unui incendiu ce a avut loc la Constanța

O nouă dezvăluire apărută în cazul femeii decedate în incendiul de la Constanța arată problemele grave care și-au pus amprenta pe tragedia de la malul mării.

Una dintre autospecialele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, care a intervenit la incendiul din Constanţa în urma căruia o femeie a murit, căzând de la etajul 6, în încercarea de a se salva, a ajuns cu întârziere la intervenţie pentru că ar fi greşit adresa.

Autospeciala marca Iveco de la Detaşamentul Constanţa Oraş ar fi luat-o în direcţia opusă în momentul în care pompierii au plecat la intervenţia de pe bulevardul Mamaia.

Mai mult, la bordul autospecialei s-ar fi aflat echipa de salvare şi căutare, astfel că, din cauza faptului că şoferul ar fi luat-o în direcţia greşită, intervenţia a fost întârziată.

Iniţial, în faţa blocului, se află doar un echipaj SMURD şi o autospecială de stingere cu apă, în timp ce autospeciala cu echipa de salvare şi căutare a ajuns câteva minute mai târziu.

Anchetă în cazul incendiului de la Constanța

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că în cel mult trei săptămâni vor fi prezentate rezultatele anchetei în cazul femeii decedate în urma incendiului de la Constanța.

„În maximum 2-3 săptămâni vom prezența concluziile asupra a ce am transmis public și anume faptul că e anormal ca Inspectoratele județene pentru situații de urgență să nu aibă în dotare acele perne pneumatice de salvare. Vom vedea care sunt concluziile acestui grup de lucru, pe ce variantă vom merge, care sunt costurile estimative”, a mai spus Lucian Bode.

Sancțiuni și anchetă în cazul mai multor ofițeri și subofițeri

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a anunțat mai multe sancțiuni disciplinare în cazul femeii decedate în incendiul de la Constanța. În urma controlului instituția anunță mai multe sancțiuni disciplinare. IGSU a dispus cercetarea disciplinară a trei ofițeri cu funcții de conducere de la nivelul ISU Constanța.

De asemenea, s-a dispus sancționarea disciplinară a patru subofițeri din cadrul ISU Constanța, pentru nerespectarea normelor privind echiparea la locul intervenției și coordonarea acțiunilor de intervenție.

Sancțiuni au fost dispuse și pentru personalul operativ cu atribuții de gestionare a apelurilor de urgență și de coordonare a resurselor alocate intervenției, personal din dispeceratul ISU Constanța și din cadrul Detașamentului de Pompieri Palas-Constanța.

Disfuncționalități în intervenția pompierilor

În ceea ce privește momentul alertării forțelor de intervenție, apelul de urgență a fost efectuat la Centrul 112 la ora 09:14:56 de către un locatar al imobilului în care se manifesta incendiul, fiind transferat, după colectarea primelor date, la ora 09:15:51, către agenția Pompieri (dispeceratul ISU Constanța). Potrivit raportului, momentul alertării a fost 09:16:24, forțele de intervenție începând deplasarea la ora 09:20:14, cu un minut mai mult față de intervalul maxim stabilit prin legislație.

În ceea ce privește autospeciala de intervenție și salvare de la înălțime, cea existentă în dotarea pompierilor era defectă, astfel că a fost alocată și trimisă o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime din cadrul Detașamentului de Pompieri Constanța-Palas. Momentul alertării acestei resurse s-a făcut la aproximativ 11 minute după alertarea autospecialelor.

Prima autospecială de stingere cu apă și spumă a ajuns la locul incendiului, la ora 09:23, iar pe timpul echipării personalului, femeia se desprinde de balustrada balconului și cade în gol. Autospeciala de intervenție și salvare de la înălțime a fost alertată la ora 09:27:43 și a ajuns la locul intervenției la ora 09:41, la aproximativ 16 minute după ce victima a căzut în gol, potrivit IGSU.

Comisia de verificare a mai constatat încălcarea unor norme procedurale privind echiparea personalului la locul intervenției, superficialitate în îndeplinirea atribuțiilor în domeniul logistic prin neasigurarea menținerii în stare de operativitate a tehnicii de intervenție din dotare, respectiv nereguli identificate în asigurarea pregătirii de specialitate a personalului operativ.

Adauga un comentariu