Local

O nouă tulpină COVID-19 creează panică în rândul populației și printre medici. Aceasta este mult mai contagioasă și rezistentă la vaccin. Dr. Florin Roșu: „Dacă se verifică informația, cel mai sumbru scenariu își va intra în drepturi”

Publicat: 27 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă tulpină COVID-19 creează panică în rândul populației și printre medici. Aceasta este mult mai contagioasă și rezistentă la vaccin. Dr. Florin Roșu Dacă se verifică informația cel mai sumbru scenariu își va intra în drepturi
Dr. Florin Roșu vorbește despre noua tulpină COVID-19

O nouă tulpină COVID-19 pune lumea medicală pe jar. Medicii de la Iași spun că dacă această mutație a virusului chiar există, vom avea parte de cel mai sumbru scenariu. Oamenii de știință au descoperit că noua tulpină COVID-19 este mult mai contagioasă și este rezistentă la vaccin. Până în prezent au fost descoperite 6 cazuri în Africa de Sud

Noua tulpină de COVID-19, mai contagioasă și mai rezistentă la vaccinuri. Doar 10 cazuri din 3 țări au fost confirmate prin secvențierea genomică, dar varianta a stârnit îngrijorări serioase în rândul unor cercetători, deoarece o serie de mutații pot ajuta virusul să evite imunitatea dată de vaccin.

Varianta B.1.1.529, așa cum este denumită noua tulpină, a fost observată pentru prima dată în Botswana și au fost găsite 6 cazuri în Africa de Sud. Această tulpină a stârnit îngrijorări printre oamenii de știință, mai ales că aceasta este mult mai contagioasă și rezistentă la vaccinuri decât toate celelalte. Oamenii de știință au spus că o nouă variantă de Covid, care poartă un „număr extrem de mare” de mutații, poate conduce la noi valuri de boli prin sustragerea apărării organismului.

„Dacă se verifică informația, cel mai sumbru scenariu își va intra în drepturi! Campania de conștientizare a populației în ceea ce privește importanța vaccinării a avut acest deziderat de a preveni apariția unei asemenea tulpini care ar putea să determine reînceperea luptei pandemice de la zero, finalitatea fiind realizarea unui vaccin care să prevină și a unui tratament care să vindece, lucru care era atât de aproape de finalizare în ceea ce reprezintă tulpinile care se cunosc și sunt acum în circulație. Să sperăm că noua tulpină, dacă ea există, cu toate că mai multe voci medicale susțin acest fapt, va putea fi limitată, iar apoi, oprită răspândirea acesteia, altfel, toată munca de cercetare de până acum va fi fost în zadar”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, Iași.

În lume au apărut mai multe variante COVID-19 de la începutul pandemiei

Pandemia COVID-19 care a început în Wuhan, China și s-a extins într-un timp record la nivel mondial a cunoscut mai multe vârfuri ale infectărilor. Așadar, din cauza infectărilor tot mai multe, de la începutul pandemiei au apărut mai multe variante, mutații ale COVID-19. Vorbim despre faptul că au fost, rând pe rând, variantele braziliană, britanică sau indiană ale virusului. Din cauza numărului mare de infectări din India, unde oamenii mureau pentru că nu mai aveau oxigen sau locuri în spitale, a apărut extrem de rapid varianta indiană a virusului. La ora actuală, majoritatea cazurilor noi de COVID-19 sunt atribuitei acestei tulpini, numită și Delta. Amintim, că primele cazuri de infectare cu tulpina Delta la Iași au fost la începutul lunii iulie 2021.

Mai multe țări europene iau în considerare impunerea unor noi restricții

Marea Britanie a impus restricții de călătorie din 5 țări aflate în continentul african. Autoritățile de la Londra sunt îngrijorate de noua tulpină de COVID-19. Mai multe țări, inclusiv Israel și Singapore, au restricționat călătoriile. Alte state europene iau în considerare noi restricții pe fondul unui al patrulea val al pandemiei COVID-19.

Noua tulpină are 32 de mutații în proteina spike, parte a virusului pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a stimula sistemul imunitar împotriva COVID-19. Mutațiile proteinei spike pot afecta capacitatea virusului de a infecta celulele și de a se răspândi, dar, de asemenea, îngreunează celulele imune să atace agentul patogen. Primele cazuri ale variantei au fost descoperite în Botswana pe 11 noiembrie 2021, iar cele din Africa de Sud au fost înregistrate 3 zile mai târziu. Cazul găsit în Hong Kong a fost un bărbat de 36 de ani care a avut un test PCR negativ înainte de a zbura din Hong Kong în Africa de Sud, unde a stat în perioada 22 octombrie – 11 noiembrie. El a fost testat negativ la întoarcerea în Hong Kong, dar a fost testat pozitiv pe 13 noiembrie, în timp ce se afla în carantină.

Adauga un comentariu