Economic Local

Oamenii de afaceri din Iași, lăsați fără proiectele europene. „Vrei să faci ceva, dar nu ești lăsat”

Publicat: 05 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Oamenii de afaceri din Iași lăsați fără proiectele europene. Vrei să faci ceva dar nu ești lăsat
Ieșenii nu au obținut fonduri europene pentru fabricile de brichete

Oamenii de afaceri din Iași care au depus proiecte europene pentru dezvoltarea unor afaceri în mediul rural au pierdut finanțările. Proiectele lor nu au îndeplinit toate criteriile de selecție sau au fost eligibile, dar fără finanțare. Din Iași au fost depuse 6 cereri de finanțare, în valoare de peste 1,2 milioane de euro

Ieșenii care au depus proiectele europene pentru înființarea unor fabrici de brichete au pierdut banii solicitați. O parte din proiectele depuse nu au îndeplinit toate condițiile pentru a primi fondurile europene sau au fost eligibile, dar nu mai erau bani la bugetul alocat acestei sesiuni. Cei care au depus proiectele spun că au cheltuit bani pentru firmele de consultanță și ar fi vrut să înființeze fabrici de brichete, dar nu au primit finanțările.

„Vrei să faci ceva și nu ești lăsat. Am înțeles că bătaia pe aceste fonduri e mare, dar să aloce mai mulți bani, să ajungă pentru toată lumea. Noi am vrut să dezvoltăm comunitatea, să creăm locuri de muncă, să facem ceva în zona rurală. Am cheltuit bani cu proiectul. Nu e corect față de noi, cei care chiar vrem să investim în comunitatea rurală”, susține Mihai M., unul dintre ieșenii care au vrut să obțină finanțarea europeană.

Ieșeanul mai spune că biomasa este un material disponibil la nivel regional, o materie primă ce produce energie curată, ieftină și regenerabilă, dar și că o astfel de investiție poate aduce profit în numai câțiva ani.

Oamenii de afaceri din Iași au pierdut banii europeni

Proiectele au fost depuse în anul 2021, în submăsurile 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale și 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități nonagricole. Din Iași au fost depuse 14 cereri de finanțare, în valoare de aproape 3 milioane de euro, iar 6 dintre acestea sunt pentru înființarea fabricilor de peleți. Unul dintre ieșenii care au depus proiecte este Ionel Rîmbu, fermier cu experiență din zona Movileni. Agricultorul care exploatează câteva sute de hectare susținea în 2021 că era un moment potrivit pentru o astfel de investiție. Nici el nu a primit finanțarea europeană pentru înființarea unei fabrici de peleți.

În schimb, proiectele depuse din alte zone ale Moldovei au fost aprobate la finanțare. Biomasa contribuie cu 14 la sută la consumul mondial de energie primară, iar, pentru 3 sferturi din populația globului, care trăiește în țările în curs de dezvoltare, aceasta reprezintă cea mai importantă sursă de energie. Potențialul României din acest punct de vedere este mare, însă în țară sunt puține fabrici de peleți. Prin fabricarea peleților și brichetelor se valorifică eficient resturile vegetale și se evită poluarea mediului. Emisia de substanțe nocive e limitată, iar cantitatea de cenușă rezultată poate fi utilizată ca îngrășământ. Unul dintre ieșenii ce are fabrică de peleți este Bogdan Tănasă.

Ieșenii investesc fonduri europene în cabinetele din mediul rural

O nouă listă cu beneficiarii fondurilor europene din Iași, acceptați la finanțare pentru dezvoltarea afacerilor din domeniul nonagricol, a fost depusă pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). SC Dent Oxygene, din satul Hlincea, comuna Ciurea, va primi de la AFIR fonduri nerambursabile, în valoare de 60.000 de euro. Data Construcții Lemn SRL, din Tomești, a depus un proiect eligibil, în valoare 60.000 de euro, iar Bio Met Conf SRL va primi 60.000 de euro pentru înființarea unei secții de fabricare a utilajelor pentru prepararea hranei animalelor.

De asemenea, GreenTech Instal SRL primește tot 60.000 de euro pentru achiziția de echipamente în Tomești, iar patronul SC Agec SRL va investi în producția de mobilă, tot în Tomești.

Oamenii de afaceri din Iași care au depus proiectele europene, dar nu au luat finanțarea, mai pot depune când se vor deschide sesiunile viitoare, de la jumătatea acestui an.

Adauga un comentariu