Actualitate

Orașul din România cu cele mai scumpe locuințe. Câți bani trebuie să scoată din buzunare cumpărătorii

Publicat: 08 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Orașul din România cu cele mai scumpe locuințe. Câți bani trebuie să scoată din buzunare cumpărătorii
Cluj-Napoca a ajuns la performanța de a-și doborî propriul record al scumpirilor pe piața imobiliară.

Puțini sunt cei care știu orașul din România cu cele mai scumpe locuințe. Piața imobiliară este în continuă schimbare și apar mereu surprize. Deși în marile orașe, comsiderate centrele de dezvoltare ale țării, s-a ajuns la un nivel maxim al costurilor în imobiliare, alte orașe vin din urmă în acest sector și chiar le devansează. Iată câți bani trebuie să scoată din buzunare.

Orașul din România cu cele mai scumpe locuințe

Cluj-Napoca a ajuns la performanța de a-și doborî propriul record al scumpirilor pe piața imobiliară. Aici se vând și cel mai greu apartamentele. În luna februarie 2024, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca a fost de 2.666 euro/mp.

O surpriză vine din Oradea. Aici, locuințele s-au scumpit foarte mult comparativ cu anul trecut. Oradea devine astfel al doilea cel mai scump oraș din vest.

La polul opus, cu prețurile cele mai accesibile la locuințe este Timișoara. Prețurile sunt accesibbile, fiind raportate la veniturile locuitorilor. Scumpiri semnificative a înregistrat și Brașovul. Dacă în luna februarie a anului 2023, apartamentele se vindeau cu 1.580 euro/mp, în luna februarie a acestui an prețul a sărit la 1.815 euro/mp.

Constabța rivalizează cu Bucureștiul la capitolul prețiuri. Și Craiova, dar și Sibiul devin tot mai scumpe. Din analizele specialiștilor în domeniul imobiliar, reiese că Iașiul este cel mai ieftin mare centru regional din România.

Ce schimbări au apărut recent pe piața imobiliară

Prețurile apartamentelor au crescut în luna februarie, Clujul și Brașovul fiind cele mai scumpe orașe din țară, urmate de București și Constanța, care se apropie tot mai mult de nivelurile din Capitală, dar campioana scumpirilor în a doua lună a anului este Oradea care a depășit așteptările analiștilor.

Cumpărătorii plătesc cu 10% mai mult pe o locuință acum față de prețul pe care l-ar fi achitat dacă ar fi luat decizia de achiziție în luna februarie a anului trecut, perioadă în care însă condițiile de pe piața de creditare nu erau la fel de favorabile ca cele actuale.

Și prețurile chiriilor din România au crescut. La nivelul țării, în februarie 2024, comparativ cu februarie 2023, s-au înregistrat exclusiv creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente. Prețurile chiriilor din România au crescut cu 15% în luna februarie 2024 față de februarie 2023, precizează specialiștii în imobiliare. În București, comparativ cu luna februarie 2023, în februarie 2024 prețurile medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+15%) la categoria apartamentelor cu trei camere, unde prețul mediu a fost de 759 de euro.

Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria prețurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Oradea, unde apartamentele cu trei camere au avut o creștere de 29%. Cele mai mari creșteri de la lună la lună (februarie 2024 vs. februarie 2023) au fost de 10%, la garsonierele din Oradea și din Brașov.

Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024. Cert este că în primele luni ale acestui an băncile vor menține condițiile de creditare pentru cei care doresc să își cumpere o locuință. Băncile susțin că a crescut numărul celor care apelează la credite ipotecare. Prin urmare, românii vor putea să își cumpere mult mai ușor o locuință.

Adauga un comentariu