Diete si regimuri

Osteoartrita: 6 moduri de a întârzia apariția acesteia

Publicat: 02 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Osteoartrita 6 moduri de a întârzia apariția acesteia
Un studiu american a confirmat beneficiile laptelui degresat împotriva osteoartritei genunchiului, în special la femei.

Osteoartrita este o boală frecventă, principala cauză a dizabilității funcționale dupa vârsta de 40 de ani. Dacă, din păcate, nu știm încă cum să reparăm cartilajul deteriorat, este posibil să amânăm debutul osteoartritei cu mici acțiuni de zi cu zi.

Anumite alimente (sau anumite deficiențe) sunt adesea acuzate că promovează apariția sau agravarea tulburărilor articulare. Pentru a combate uzura cartilajului articular, luați în considerare consumul alimentelor bogate în seleniu, un oligoelement care are proprietăți antioxidante și previne îmbătrânirea celulară, în special a țesuturilor articulare. Un aport simultan de vitamina E sporește eficacitatea acesteia. De asemenea, verificați dacă nu aveți deficit de vitamina D: acest lucru este adesea insuficient la persoanele cu osteoartrita.

La fel, alimentele bogate în Omega-3 reduc riscul de artrită și îmbunătățesc simptomele acesteia. Un studiu suedez, realizat pe 32.000 de femei, a concluzionat că consumul pe termen lung de cel puțin o porție pe săptămână de pește gras bogat în acești acizi grași (macrou, hering, sardine, ton, somon etc.) este asociat cu o reducere cu 29% a riscului de artrită.

Omega 3 reduce procesul inflamator implicat în artrită, prin reducerea producției anumitor molecule inflamatorii (citokine) și prin reducerea activității altora (prostaglandine).

Osteoartrita: 6 moduri de a întârzia apariția acesteia

Alimentele dulci și/sau grase favorizează osteoartrita

Aceste alimente bogate în calorii contribuie la supraponderalitate. Cu toate acestea, kilogramele în plus pot exercita o presiune suplimentară asupra articulațiilor și cartilajului, ducând la degenerarea lor și, prin urmare, la osteoartrita. Conform unui studiu din 2018, fiecare unitate suplimentară a indicelui de masă corporală, crește riscul de osteoartrită de șold și genunchi cu, respectiv, 0,5% și 1,2% la adulți și-mai îngrijorător-0,6 % și 0,6% la copii.

Glutenul nu provoacă dureri articulare

Acest lucru este valabil numai la persoanele care suferă de o intoleranță sau sensibilitate reală la această substanță prezentă în anumite cereale (grâu, secară, ovăz etc.) și produse derivate (făină, paste etc.). Cu toate acestea, între ele, aceste tulburări – care se manifestă în principal prin probleme digestive: balonare, constipație etc – afectează mai puțin de 10% din populație.

Faceți 6000 de pași pe zi

Pentru a limita riscul de osteoartrita și, în special, de osteoartrita genunchiului, este esențial să luptăm împotriva sedentarismului. Cercetătorii de la Universitatea din Boston au stabilit că parcurgerea a 6.000 de pași pe zi (echivalentul a 5 lm de mers) este reducerea reală a riscului. Asadar persoanele care suferă deja de osteoartrita sunt incurajate să înceapă cu 3.000 de pași pe zi, pentru a ajunge treptat la 6.000 de pași.

Nu neglijați cele 5 fructe și legume pe zi

Și din motive întemeiate: aceste plante sunt bogate în fibre. Cu toate acestea, acești compuși alimentari reduc inflamația, un proces implicat în reumatismul inflamator, dar și în osteoartrita. În plus, contribuie la reducerea producției de proteine ​​specifice – responsabile de degradarea cartilajului care apare în osteoartrita.

Mănâncă varză și broccoli, de 2-3 ori pe săptămână

Broccoli, ca și varza de Bruxelles, are compuși capabili să blocheze enzima cheie care distruge cartilajul: glucozinolații. Acești compuși de sulf îi conferă un miros neplăcut atunci când sunt gătiti, dar sunt și cei care acționează asupra inflamației cartilajului. Două-trei porții pe săptămână din aceste crucifere ar fi benefice, atâta timp cât nu le gătiți prea mult pentru a le păstra compușii.

Adăugați curcuma in felurile de mâncare

Principalul pigment de curcumă, cel care îi conferă frumoasa sa culoare galbenă este curcumina! Acest pigment are puternice puteri antioxidante și antiinflamatorii care au un efect asupra durerii osteoartritei. Curcumina are un fel de rol de îndepărtare a ruginei din celule și articulații. O acțiune și mai eficientă de îndată ce este combinată cu piper negru, ghimbir sau o substanță grasă precum uleiul de măsline.

Pierde kilogramele în plus

Aceste mici kilograme în plus pe care le suportăm uneori crește stresul articulațiilor și, în special, al articulațiilor genunchiului. Amintiți-vă că, atunci când mergeți, genunchii susțin o forță egală cu de trei ori greutatea corpului. Deci, 5 kilograme mai puțin s-ar putea să nu pară prea mult, dar vor fi cu 15 kilograme mai puțin susținute de genunchi atunci când faceți 6.000 de pași zilnic.

Bea lapte în fiecare zi

Un studiu american a confirmat beneficiile laptelui degresat împotriva osteoartritei genunchiului, în special la femei. O creștere treptată a consumului de pahare de lapte în timpul săptămânii (femeile vizate de acest studiu au început prin consumul de 0 până la 3 pahare de lapte pe săptămână, apoi de la 4 la 6 și, în cele din urmă, la mai mult de 7 pahare pe săptămână) a dus la o grosime a cartilajului.

Adauga un comentariu