Local

Pacientă bolnavă de SIDA, din Iași, aflată în stadiu avansat al bolii, a devenit mamă și duce o viață normală!

Publicat: 12 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pacientă bolnavă de SIDA din Iași aflată în stadiu avansat al bolii a devenit mamă și duce o viață normală
O pacientă aflată în stadiu avansat al bolii SIDA, internată la Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași, duce o viață normală. Dr. Florin Roșu, vorbește despre acest caz

Medicul Florin Roșu vorbește despre cazul unei paciente diagnosticată cu SIDA, care a devenit mamă după depistarea bolii și duce o viață normală în urma tratamentelor, sub atenta supraveghere a medicilor

O femeie din Suceava, pacientă a Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași, din anul 2002, suferă de SIDA, boală care se află într-un stadiu avansat. În ciuda acestui diagnostic înspăimântător, pacienta a urmat tratamentul și sfaturile medicilor și a reușit să devină mamă.

”Interesant este cazul unei tinere mame seropozitive, din județul Suceava, care se numără printre pacienti infectati cu HIV în anii 1988-1989. Pacienta se aflată într-un stadiu avansat al bolii, la care diagnosticul de boală SIDA, stadiul C2, a fost tardiv stabilit. Anul luării în evidență a fost 2001. A recuperat viro-imunologic, fiind compliantă și aderentă la tratamentul antiretrioviral, ajungând ca în anul 2021 să poată avea o sarcină normală, ulterior dând naștere unei fetițe cu un status viro-imunologic sigur, încărcătura virală a virusului imunodeficienței umane fiind nedetectabilă. Atât mama, cât și copilul, au avut parte de atentă evaluare clinico-biologică și viro-imunologică, alături de suport psihologic oferit în permanență de către psihologii compartimentului, încă de la momentul luării în evidență până în prezent”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Pacienta cu boala SIDA duce o viață normală pentru că a ascultat sfatul medicilor

Specialiștii susțin că respectarea tratamentului și colaborarea periodică cu echipa medicală, pacienții HIV/SIDA pot avea o viață normală.

”Buna activitate a compartimentului se datorează și strânsei colaborări cu infecționiștii din teritoriu, fie că este vorba de un caz nou, de o tânără familie care necesită evaluare, suport și consiliere, sau despre o persoană cunoscută în antecedente cu statusul de seropozitivitate și necesită asigurarea continuării monitorizării și, respectiv, a tratamentului specific, tocmai pentru a obține sau păstra un confort și o calitate bună a vieții”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

În perioada pandemiei, zeci de tineri din zona Moldovei au fost depistați pozitiv HIV/SIDA. În ultimii doi ani, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași, au fost confirmate zeci de noi cazuri. Din numărul total de pacienți, cei mai mulți sunt persoane de sex masculin. Media de vârstă a pacienților nou diagnosticați este cuprinsă între 25 și 36 de ani.

Peste 1.000 de pacienți se află în atenția Centrului Regional HIV/SIDA Iași

În prezent, în atenția Centrului Regional HIV/SIDA Iași, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași, medicii monitorizează peste 1.000 de pacienți din Iași și din toate județele Moldovei.

”Compartimentul HIV/SIDA al Centrului Regional HIV/SIDA Iași, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva», Iași, monitorizează în prezent un număr de 1.604 pacienți cu infecție cu virusul imunodeficienței umane proveniți din județele arondate, incluzând, de asemenea, și pacientii din județul Iași. Dintre aceștia, peste 90 la sută se află sub tratament specific antiretroviral, fiind evaluați periodic, sub atenta supraveghere a cadrelor medicale din Compartimentul HIV/SIDA”, a spus dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Adauga un comentariu