National

Pălincă falsă, găsită la vânzătorii de produse tradiţionale din zona Bran: „Există riscul ca această băutură să fie periculoasă pentru cei care au cumpărat-o deja”

Publicat: 09 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pălincă falsă găsită la vânzătorii de produse tradiţionale din zona Bran Există riscul ca această băutură să fie periculoasă pentru cei care au cumpărat-o deja
La vânzătorii de produse așa-zis tradiționale din zona Bran, a fost depistată pălincă „falsă”. Potrivit comisarilor ANPC, băutura era doar o „făcătură”, realizată din alcool rafinat cu esențe.

La vânzătorii de produse așa-zis tradiționale din zona Bran, a fost depistată pălincă „falsă”. Potrivit comisarilor ANPC, băutura era doar o „făcătură”, realizată din alcool rafinat cu esențe.

Comisarul șef al Autoritații Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) Brașov, Sorin Susanu, a precizat la Antena 3, că pălinca a fost descoperită la un bărbat din Bran, care vindea băutură din diverse fructe. Marfa i-a fost confiscată de inspectorii de la Protecția Consumatorului, care l-au și amendat pe bărbat.

Se pare că producătorul s-ar putea alege cu dosar penal.

„Ampla acţiune coordonată de preşedintele ANPC, Claudiu Dolot, din acest weekend, din zonele frecventate de turişti, a scos la iveală şi astfel de probleme. Acest aşa-zis producător expunea la vânzare pălincă, ţuică, vişinată, afinată, realizată spunea dânsul tradiţional, din banane, portocale, probabil tot crescute de dânsul în zona Bran-Moeciu. Este o chestiune care în mod sigur, poate prejuducia consumatorul şi îl poate pune în pericol, prin faptul că nu cunoaşte cu exactitate ce substanţe, soluţii, alcool, arome sau alte substanţe a folosit pentru producerea şi contrafacerea acestor băuturi alcoolice.”, a precizat Sorin Susanu, comisarul șef al ANPC Brașov.

Comisar șef ANPC: „Există riscul ca această băutură să fie periculoasă pentru cei care au cumpărat-o deja”

Sorin Susanu, comisarul șef al Autoritații Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a precizat că este esențial ca toți consumatorii să aleagă şi să cumpere produse doar din locuri autorizate şi să aibă o minimă verificare a acestora. În privința băuturilor alcoolice, este obligatoriu să existe un timbru cu serie.

„Este important ca consumatorii să aleagă şi să cumpere produse doar din locuri autorizate şi să aibă o minimă verificare a acestora. În cazul băuturilor alcoolice este obligatoriu să existe acel timbru cu serie. Este important să apară pe etichetă toate informaţiile necesare de la producător, distribuitor, condiţii de depozitare, cât şi toată compoziţia existentă în acel produs. În cazul de faţă nu putem discuta de niciun dintre aceste elemente, ca urmare s-a aplicat măsura de oprire de la comercializare a întregii cantităţi de produse şi bineînţeles, măsurile legale ce se impun împreună cu celelalte autorităţi care ne-au oferit sprijinul, respectiv Poliţia judeţului Braşov şi Direcţia Regională Vamală Braşov.”, a spus Sorin Susanu, comisar şef ANPC.

„S-a luat măsura imediată de oprire de la comercializare”

De asemenea, comisarul șef al ANPC  a adăugat că există riscul ca această băutură să fie periculoasă pentru cei care au cumpărat-o deja. Astfel, s-a luat măsura imediată de oprire de la comercializare. Nu se poate cunoaște ce arome s-au folosit, ce colorant, sau ce alcool, pentru că, în mod evident, în zona Bran-Moeciu, nu există culturi de banane, portocale

Există riscul ca această băutură să fie periculoasă pentru cei care au cumpărat-o deja, tocmai din acest motiv s-a luat măsura imediată de oprire de la comercializare. Nu putem şti cu siguranţă ce arome s-au folosit, ce colorant, sau ce alcool, pentru că în mod evident, în zona Bran-Moeciu, nu există culturi de banane, portocale şi ceea ce mai spunea acel domn, pentru a putea să le fermenteze şi să realizeze în mod corespunzător astfel de băuturi”, a precizat Sorin Susanu, comisar şef ANPC.

Adauga un comentariu