National

Percheziții domiciliare în Râmnicu Vâlcea. FBI și IRS au descoperit o rețea transnațională de crimă organizată

Publicat: 16 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Percheziții domiciliare în Râmnicu Vâlcea. FBI și IRS au descoperit o rețea transnațională de crimă organizată
FBI și IRS au intrat pe fir după ce au descoperit o rețea transnațională de crimă organizată cu sediul în România

FBI și IRS au intrat pe fir după ce au descoperit o rețea transnațională de crimă organizată cu sediul în România și au arestat doi capi ai grupării. În paralel în Vâlcea au avut loc mai multe percheziții.

Miercuri seara, 15 martie, Poliția a oferit o serie de amănunte despre acest caz în care au fost implicați procurorii ofițeri de poliție judiciară. Pe baza unei comisii interogatorii internaționale, transmisă de către autoritățile judiciare americane, în Râmnicu Vâlcea, marți, 14 martie, s-au derulat șapte percheziții domiciliare, la adresele unor persoane cercetate pe teritoriul SUA pentru constituirea unui grup infracțional organizat, tâlhărie, furt, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor. La percheziții au luat parte reprezentanți ai FBI și IRS (Fiscul american). Descinderile din Râmnicu Vâlcea au avut loc la locuințele Clanului Calocica (Gunici).

Este vorba despre fapte probate pentru perioada 2020 – 2022, când acest grup organizat transfrontalier, constituit din membri înrudiți între ei, a comis în SUA zeci de ,,furturi prin distragerea atenției”. Țintele erau americani în vârstă cărora le-au fost sustrase bijuteriile pe care le purtau sau diverse sume de bani pe care le aveau asupra lor. Dacă victimele ripostau „erau deposedate prin violență de valorile deținute”, au menționat anchetatorii.

Prada trimisă în țară, la rude

Hoții au reușit să trimită în România o parte dintre bijuteriile sustrase în SUA, în valoare de aproximativ 120.000 de dolari. Alte bunuri le-au preschimbat în lingouri și monede din aur în valoare de aproximativ 732.000 de dolari S.U.A., dar au achiziționat și două autoturisme de lux, în sumă de 260.575 de dolari americani, respectiv 230.000 de dolari.

Anchetatorii americani au mai stabilit că membrii grupării infracționale au vândut, fără să aibă acest drept, bijuterii din aur sau din metal comun despre care susțineau că sunt din aur.

O parte din aurul și bijuteriile aduse în România a fost amanetată în diverse societăți comerciale de profil.

Mafioții români au mai cerut și șomaj, cu acte false, în SUA

Și de parcă nu era de ajuns, românii care au comis infracțiuni în SUA au mai găsit o modalitate de a face rost de bani – solicitând ajutoare de șomaj sub pretextul contracarării efectelor pandemiei SARS – CoV2. Bani pe care i-au și obținut de la Guvernul SUA folosindu-se de acte false, pentru că nu îndeplineau condițiile pentru accederea la aceste indemnizații.

Deja doi dintre membrii grupării, Eduard și Floarea Ghiocel, considerați liderii ai rețelei de crimă organizată, au fost arestați de instanțele de judecată din SUA, preventiv.

În urma perchezițiilor din Râmnicu Vâlcea au fost confiscate trei autoturisme de lux în valoare de peste 600.000 de dolari americani (una în valoare de 317.000 dolari, alta de 260.575 dolari și o a treia de 40.000 dolari). În plus au mai fost ridicate 200 de grame de bijuterii din aur, un ceas de lux, suma de 8.000 lei, șapte telefoane mobile și mai multe înscrisuri pe post de probe în acest dosar.

FBI și IRS prezenți la operațiunile din România

Miercuri, 15 martie, „organele de cercetare penală au identificat, ridicat și indisponibilizat, pe raza județului Ilfov, un alt autoturism de lux, în valoare de aproximativ 250.000 de dolari americani”.

„Activitățile din cadrul comisiei rogatorii internaționale au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea. Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul B.S.I.J. Vlad Țepeș. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția operațiuni Speciale din cadrul IGPR. La acțiunea operativă au asistat pe durata activităților procedurale efectuate trei agenți federali din cadrul Biroului FBI San Diego și un agent IRS, precum și doi reprezentanți ai Biroului FBI din București. Cooperarea polițienească a fost realizată prin intermediul Biroului FBI de la București. Autoturismele au fost preluate în custodie de către Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate”, au mai precizat procurorii.

Adauga un comentariu