National

Perle Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă: „Harap Alb la început a fost prietenos cu Spânul, însă Spânul a fost într-un fel dușmănos cu el”

Publicat: 16 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Perle Bacalaureat 2021 sesiunea de toamnă Harap Alb la început a fost prietenos cu Spânul însă Spânul a fost într-un fel dușmănos cu el
Pentru promoția curentă, rata de reușită este 33,29%, iar pentru promoțiile anterioare –27,18%

Perle Bacalaureat 2021. O nouă sesiune de Bacalaureat, o nouă serie de perle.

În sesiunea de toamnă, la subiectul al treilea, de la proba de limba română, elevii au avut de prezentat unul sa mai multe personaje, fie din „Povestea lui Harap Alb” de Ion Creangă sau din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” a lui Camil Petrescu. Se pare că cerința le-a dat bătăi de cap multora dintre ei.

Unul dintre tineri vrea să devină mecanic auto. Pentru a-și îndeplini visul, are nevoie să promoveze bacalaureatul. Din nefericire, examenul i-a cam dat bătăi de cap în prima sesiune, din vară. Se pare că același lucru s-a întâmplat și acum. Iată cum a descris acesta  relaţia dintre personajele Harap Alb şi Spânul din opera lui Ion Creangă.

”Harap Alb la început a fost prietenos cu Spânul, însă Spânul a fost într-un fel dușmănos cu el, care încerca să îi ia locul din împaratul… care voia sa îi ia… deci ca să vă explic. L-a prezentat pe Harap Alb drept sclavul lui Spânu și Spanu s-a prezentat drept fiul craiului”, a încercat să explice băiatul.

Băiatul a fost întrebat care sunt învățăturile pe care le-a tras din ”Povestea lui Harap Alb” și care l-ar putea ajuta în viață. Acesta a răspuns:

”Niciuna. Nu cred că o să merg pe stradă și o să vină un cal să mi-l trimită pe Spân în cer, dar am învățat pentru BAC, că e frumos așa, în caz că mă întreabă copiii să le spun și eu ce am scris la BAC”.

„A picat Creangă și eu îl așteptam pe Eminescu”

Un alt tânăr este casier la un lanţ internaţional de fast-food. Nici pentru el lucrurile nu au mers prea bine. Cel de-al treilea subiect l-a cam dat peste cap.

”A picat Creangă și eu îl așteptam pe Eminescu. Reacția de doamne ajută, de îmi venea să plâng pe acolo. Dacă iau 6 să zic saru’ mâna lui Ăl de sus. Am avut timp, dar lenea e cucoană mare”, a spus Daniel.

Cosmin nu s-a prezentat la prima sesiune a Bacalaureatului, iar acum spune că s-a descurcat.

”N-am învățat, dar m-am descurcat bine. Subiectul doi n-am știut să îl fac, am scris că mă depășește, iar la trei că nu mai am timp că ma super grăbesc, dar am făcut 1”, a explicat Cosmin.

Marți, 17 august, va avea loc următoarea probă: la matematică și, respectiv, istorie. Miercuri se va susține proba scrisă la alegere, în funcție de profil sau de specializare.

În data de 31 august se vor afișa primele rezultate.

Perle Bacalaureat 2021, sesiunea de vară

Așa cum se întâmplă an de an, perlele de la examenul de Bacalaureat 2021 nu au întârziat să apară. Anul acesta, aproape 68% dintre elevi au promovat examenul maturității.

Spre deosebire de 2020, promovabilitatea a fost mai mare în acest an. Au fost 112 note de 10.

Iată ce au înţeles elevii din firul narativ al nuvelei ”Moara cu Noroc”, de Ioan Slavici, și nuvela ”Alexandru Lăpușneanul” de Costache Negruzzi.

”Ana l-a iubit pe Ghiță, apoi și pe Lică, care era mai bogat, dar bărbatul ei gelos a băgat cuțitu-n ea, iar Lică nepăsător l-a ras pe hangiu fugind cu banii pe un cal găsit în șură”.

”Ghiță, Lică și Ana sunt niște personaje tragice care mor din vina lor. Autorul ne arată că așa se întâmplă dacă faci afaceri cu porci și alte animale”.

”La moara cu noroc, Ghiță n-a avut deloc noroc, s-a înfuriat pe nevasta lui, că l-a înșelat cu Lică, șeful porcilor, a omorât-o scurt, dar și Lică l-a lichidat cu paloșul”.

”Ghiță și Ana trăiau fericiți la cârciumă, cu o mamă bătrână și niște copii, dar Lică invidios le-a luat banii și le-a dat foc fugind la vale cu fulgerele ploii”.

”Lăpușneanu a omorât o dată 47 de boieri, dar voia să mai omoare doi, că încă nu se săturase de ucis”.

”Lăpușneanu era crud și ofticos, că avea pică pe unii oameni, le lua ochii, urechile și mâinile și le înfigea în poarta cetății”.

Adauga un comentariu