Actualitate

Petiție a medicilor din prima linie: „Ne rezervăm dreptul de a demisiona!“

Publicat: 02 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Petiție a medicilor din prima linie Ne rezervăm dreptul de a demisiona
Medici în combinezoane împotriva coronavirus

Medicii din prima linie a luptei cu COVID-19 au lansat o petiţie şi ameninţă că vor demisiona dacă nu vor fi ajutaţi şi de colegii din spitalele non COVID.

În schimb, cadrele medicale din spitalele non COVID spun că în unităţile lor sanitare nu se pot face circuite sigure. Reacția medicilor din linia întâi a fost că acestea sunt doar niște pretexte.

Medicii din spitalele din România care sunt implicați în lupta împotriva pandemiei cu noul  coronavirus au delcarat că România este singura ţară unde spitalele au fost împărţite în COVID şi non COVID. Cadrele medicale din linia întâi cer ca toate unităţile sanitare să se reorganizeze şi să se implice în lupta pe care ei o poartă de la începutul pandemiei.

Medicii din spitalele non COVID: „Nu puteam crea circuite sigure“

Cadrele medicale care lucrează în spitalele non COVID consideră că aducerea pacienţilor infectaţi în unitățile spitalicești unde își desfășoară activitatea ar însemna un risc prea mare.

„Nu există circuite, nu avem cum să punem în aplicare recomandarea ministerului Sănătăţii. Nu puteam crea circuite sigure. Sunt spitale cu o singură intrare, ar însemna să ducem pacienţii cu Covid pe acelaşi traseu pe care merg şi pacienţii neinfectaţi. Cei care vin la noi cu alte probleme. Noi vrem să ajutăm. Dar, nu putem în condiţiile astea. Ce facem cu pacienţii neinfectaţi? Îi omorâm? Trebuie să se găsească alte soluţii”, au declarat mai mulţi medici care-şi desfăşoară activitatea în spitale non-Covid.

Medici din spitalele COVID: „Capacitatea de a trata pacienți infectaţi este în realitate mult mai mare“

În schimb, medici care sunt în prima linie a luptei cu COVID-19 spun despre colegii lor că vin cu scuze care nu stau în picioare și că în România capacitatea de a trata pacienti infectaţi cu Sars Cov2 a spitalelor de stat şi private din România este în realitate mult mai mare.

„Având în vedere că numărul de paturi din spitalele Covid şi suport Covid deveniseră deja insuficiente pt pacienţii infectaţi cu Sars Cov 2, ministrul Sănătăţii a afirmat că şi celelalte spitale trebuie să se pregătească pentru a trata pacienţi Covid.  Mai mult, spitalele non Covid au primit o adresă de la DSP Bucureşti (din 14.10.2020, nr 27747) potrivit căreia fiecare spital trebuia să se reorganizeze astfel încât să poată trata ŞI pacienţi Covid 19, pentru că situaţia epidemiologică nu mai permite tratarea acestora numai în spitale de fază 1, de fază 2 şi în spitalele „suport Covid”.

RECOMANDAREA ministrului sănătăţii era ca şi spitalele de fază 3, spitalele judeţene şi cele municipale să pregătească o rezervă de 10% din paturile ATI şi 15% din celelalte paturi special pentru îngrijirea pacientilor infectaţi cu SarsCov2. Capacitatea de a trata pacienti infectaţi cu Sars Cov2 a spitalelor de stat şi private din România este în realitate MULT mai mare, doar că aşa zisele spitale „non Covid”, prin conducerile lor, refuză efectiv să participe la acest efort de a trata pacienţii Covid, invocând pretexte de genul „nu avem circuite” (pretexte… pt că se pot face circuite!!!!)“, spun medicii din linia întâi.

Amenință cu demisia

Medicii din spitalele COVID susțin că tot sistemul medical din România trebuie să se implcie în lupta împotriva pandemiei și amenință cu demisiile dacă acest lucru n use întâmplă.

„Această situaţie de a REFUZA tratarea pacienţilor covid de către toate spitalele din ţară, alocând un procent de 15% dintre paturi pt pacienţii covid şi 10% dintre paturi pt ATI uri, se regaseste doar in Romania!!!   Nicăieri în lume spitalele nu au fost imparţite în “covid” şi “non covid”, precum şi nicăieri în lume, o recomandare a Ministrului Sanatatii si un Ordin al DSP ului nu sunt terfelite şi minimalizate!

Vă cerem public alocarea mai multor paturi de spital pentru tratarea pacientilor Covid în actuala situaţie epidemiologică, pentru că raportul dintre pacienţii infectaţi si cei neinfectaţi care necesită asistenţă medicală de urgenţă s-a modificat, iar personalul medical din spitalele care tratează pacienţi Covid este suprasolicitat şi depăşit. În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a demisiona”, se arată în petiția medicilor.

Adauga un comentariu