Titlurile zilei

Povestea de succes a unui tânăr din Iași, laureat al Premiilor Academiei Române! Profesorul universitar Alexandru Tofan a urmărit viața incredibilă a călugărului Andrei Scrima. „Este o operă la care am lucrat cu febrilitate și pasiune” – GALERIE FOTO / VIDEO (Exclusiv)

Publicat: 08 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Povestea de succes a unui tânăr din Iași laureat al Premiilor Academiei Române Profesorul universitar Alexandru Tofan a urmărit viața incredibilă a călugărului Andrei Scrima. Este o operă la care am lucrat cu febrilitate și pasiune - GALERIE FOTO  VIDEO Exclusiv
Prof. univ. dr. Alexandru Ioan Tofan este singurul ieșean laureat, pentru anul 2019, al Academiei Române. Universitarul a luat Premiul "Dumitru Stăniloaie" (domeniul Teologie) pentru lucrarea: "Omul lăuntric. Andrei Scrima și fizionomia experienței spirituale", apărută la Editura Humanitas în 2019

Povestea interesantă și de succes a singurului tânăr ieșean laureat al Premiilor Academiei Române! La doar 42 de ani, el este profesor universitar la cea mai veche instituție de învățământ superior a țării și unul dintre cei mai activi și promițători filosofi, publiciști și cercetători! Alexandru Ioan Tofan activează în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice. Acesta a luat Premiul „Dumitru Stăniloaie” (domeniul Teologie) pentru lucrarea: „Omul lăuntric. Andrei Scrima și fizionomia experienței spirituale”, apărută la Editura Humanitas în 2019

O nouă confirmare a valorii intelectualilor și universitarilor din orașul Iași! Prof. univ. dr. Alexandru Ioan Tofan este singurul ieșean laureat, pentru anul 2019 (în 2020 și pe fondul pandemiei, nu a avut loc decernarea), al Academiei Române. Universitarul a luat Premiul „Dumitru Stăniloaie” (domeniul Teologie) pentru lucrarea:

„Omul lăuntric. Andrei Scrima și fizionomia experienței spirituale”, apărută la Editura Humanitas în 2019.

„Sunt extrem de fericit că am luat acest premiu! Este o operă la care am lucrat cu febrilitate și pasiune. Confirmarea Academiei Române este una aparte, iar distincția nu face altceva decât să pună în valoare și să facă cunoscută publicului marea personalitate a lui Andrei Scrima. Am fost marcat și plăcut atras de viața, creația și activitatea lui Scrima. În viață este esențial să-ți fie confirmate munca, efortul și trăirile. E o mare bucurie pentru mine, deoarece premiul este oferit pe segmentul Teologie, o zonă care mă atrage și mă fascinează”, a mărturisit prof. univ. dr. Alexandru Ioan Tofan.

Ceremonia are loc chiar astăzi, 8 decembrie 2021, în format hibrid și de la ora 10:00, în Aula Academiei Române din București.

Alexandru Ioan Tofan: „Această carte își propune să parcurgă câteva dintre chipurile experienței spirituale…”

Legat de creația sa, laureatul Academiei Române, prof. univ. dr. Alexandru Ioan Tofan, a ținut să arate că:

„Această carte își propune să parcurgă câteva dintre chipurile experienței spirituale, așa cum sunt ele înfățișate în scrierile părintelui Andrei Scrima. De fiecare dată, încercarea omului de a ieși dintre hotarele lumii este devansată de o discretă, dar decisivă coborâre a cerurilor în adâncul lucrurilor, acolo unde își lasă semne și repere. Transcendentul nu este niciodată construit într-o experiență spirituală, ci recunoscut de fiecare dată în transparența detaliilor care găzduiesc nemărginiri. Încercarea de față nu este nici despre experiența spirituală în genere, nici despre o biografie spirituală anume. Ea își propune să însoțească paginile cărților părintelui Scrima și să sesizeze semnificația ultimă care le locuiește – cu alte cuvinte, să le devină prieten”

Andrei Scrima, monah, membru al Grupului de la Antim și arhimandrit al Patriarhatului Ecumenic de la Constantinopol

Andrei Scrima (1925, Gheorgheni – 2000, București) a fost monah, membru al Grupului de la Antim („Rugul Aprins”), arhimandrit al Patriarhatului Ecumenic de la Constantinopol, reprezentant personal al Patriarhului ecumenic Athenagoras la Conciliul Vatican II (1963-1965); membru și inspirator, din 1959, al comunității monastice ortodoxe de la Deir-al-Harf, Liban.
Studii – la București – de Filosofie, Matematică și Teologie; între 1957 și 1959 e doctorand la Benares, India, cu o teză despre „The Ultimate, its Methodological and Epistemological Connotation According to Advaita-Vedanta”.

A fost profesor de Filosofie și de Științe religioase la Universitatea Catolică „Saint-Joseph”, Beirut (1968-1989), și la Universitatea „Maronita Saint-Esprit”, Kaslik, Liban. De asemenea, a fost membru al Academiei Internaționale de Științe Religioase și Filosofie a Științei de la Bruxelles și Senior Fellow al Colegiului Noua Europă – Institut de Studii Avansate, București. Are valoroase și importante volume publicate.

Studierea Filosofiei, un univers fascinant pentru tânărul Alexandru Ioan Tofan

Pe de altă parte, studierea Filosofiei este un univers fascinant pentru tânărul prof. univ. dr. Alexandru Ioan Tofan.

„Da, pentru mine acest domeniu este unul fascinant. Alegerea mi-a fost inspirată și de familie, mama mea fiind reperul meu absolut. Am avut privilegiul de a studia la Colegiul Național «Costache Negruzzi», loc în care m-am modelat și am avut profesori extraordinari. Filosofia te face să fii curios, să-ți pui întrebări și să cauți răspunsuri. Apoi, arealul teologic este cel care mă atrage foarte mult și mă provoacă să caut, să cercetez și să cred… Da, mi-am dorit să fiu profesor universitar, să mă implic într-un dialog aparte, o relație specială cu studenții mei. Nu am fost un «tocilar», nu sunt un sobru… Ceea ce am învățat și ceea ce fac acum este din plăcere, din curiozitate și ca o mare provocare a vieții mele”, mai mărturisește prof. univ. dr. Alexandru Ioan Tofan.

Ioan Alexandru Tofan are cursuri de Filosofie românească, Istoria și filosofia religiei, Hermeneutică radicală sau Metodologie filosofică

Născut în 1979, prof. univ. dr. Ioan Alexandru Tofan predă în cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, UAIC. A publicat cartea „Logica și filosofia religiei. O re-lectură a prelegerilor hegeliene” (Editura Academiei Române, București, 2010), precum și numeroase studii în reviste și lucrări de specialitate pe teme privind filosofia clasică germană, filosofia religiei, teoria critică sau teoriile secularizării. Din 2009 se preocupă de scrierile lui Walter Benjamin, pe care îl citește din perspectiva unei teologii neexplicite, camuflată în problematica și structura insesizabilă a textului. Cartea „City Lights. Despre experiența la Walter Benjamin” reprezintă un prim rezultat al acestei cercetări.

Acesta are cursuri de: Filosofie românească, Istoria și Filosofia religiei, Hermeneutica radicală, Practica interpretării textului filosofic sau Metodologie filosofică. Este absolvent al actualului Colegiu Național „Costache Negruzzi”, din Iași. A avut un stagiu de predare Erasmus+ la Universitatea „Saint-Joseph”, Beirut, Liban, bursă de cercetare KAAD la „Hochschule für Philosophie”, München, bursă de cercetare DAAD la Universität „Humboldt”, Berlin, Germania, stagiu de pregătire la Universität „Konstanz”, printre altele. Este redactor la importante și prestigioase reviste de specialitate și a organizat evenimente științifice legate de domeniul Filosofiei. Este membru al Centrului de Hermeneutică, Fenomenologie și Filosofie practică și RVP (Research în Values and Philosophy) Iași – „Center Research Project Re-Learning to be Human for Global Times: The Role of Intercultural Encounters”.

Are o valoroasă activitate științifică și de cercetare ce implică inclusiv cărți publicate. Un interviu cu acesta, în exclusivitate oferit pentru emisiunea BZI LIVE, poate fi urmărit AICI.

Adauga un comentariu