Mozaic muzical

Povestea nestiuta a lui Aurelian Andreescu. Artistul a murit la 44 de ani

Publicat: 13 mai 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Povestea nestiuta a lui Aurelian Andreescu. Artistul a murit la 44 de ani
3

A pierit subit, la numai 44 de ani, la 22 iulie 1986. Aurelian Andreescu este considerat una dintre cele mai mari voci masculine pe care a avut-o muzica usoara romaneasca. In urma sa au ramas peste 200 de melodii celebre in Epoca de Aur.

Ar fi pacat sa il uitam pe unul dintre cei mai mari cantareti de muzica romaneasca. La data de 12 mai ar fi implinit 76 de ani. Vocea inconfundabila a lui Aurelian Andreescu nu se mai aude la radio sau la televiziuni, desi sotia sa, Mariella, inainte de a muri, si-a exprimat dorinta de a dona toate drepturile de autor catre TVR si Radiodifuziunea Romane.

Cei care l-au vazut si auzit pe Aurelian Andreescu isi amintesc cu multa placere de artist: aranjat la patru ace, cu floare la butoniera. Uneori purta un inel, iar costumul, cravata si pantofii erau ultimul model. Ca solist, trebuia sa fie elegant, pe acea vreme costumul fiind obligatoriu, din respect pentru public, dar si pentru propria persoana. Iubea florile si nu era spectacol in care sa nu urce pe scena copii care-i daruiau buchete si-i cereau autografe.

Nu avea studii muzicale, dar avea o ureche muzicala de exceptie. Mariella Andreescu, sotia sa a povestit cu a ajuns Aurelian Andreescu un mare artist. ”Aurelian n-a luat nici un minut lectii de canto. Singur a invatat. Singur si-a format un stil”, a povestit Mariella.

Cum a fost descoperit

”Eram impreuna cu niste prieteni la Pescarus si ne amuzam cantand cu orchestra. M-a remarcat chitaristul Gaby Mezei. Se pare ca i-am placut, de vreme ce m-a invitat a doua zi la Electrecord. Am pasit cu dreptul. Din clipa aceea, viata mea s-a impletit cu muzica usoara, definitiv si irevocabil. Asa se schimba destinul omului, in nici 24 de ore”, a povestit Aurelian Andreescu, in putinele interviuri pe care le-a acordat (revista Flacara, la 6 iunie 1986), cu putin timp inainte de a muri.

Avea 21 de ani cand a debutat la Festivalul National de Muzica de la Mamaia, in 1963, cu melodia ”In tot ce e mai frumos pe lume”, de Elly Roman. Succesul la public a venit imediat. Zeci de melodii interpretate inegalabil de Aurelian Andreescu au fost fredonate si indragite de romani. In total, a cantat peste 200 de piese, majoritatea devenite hit-uri in acea epoca.

Nu putea avea copii

Un barbat frumos, gentil si elegant. Era asaltat  de femei, dar el era mereu retras. Prietenii sai spuneau ca era trist pentru ca nu putea avea copii. Cu prima sa sotie, Ana, a fost casatorit timp de sapte ani, dar mariajul nu a mers. Ana era geloasa si ii reprosa adesea ca este steril. Era in divort (1972) cand a cunoscut-o pe Mariella, o balerina de la Teatrul Tanase, dar s-au casatorit abia in 1977. Familia era foarte importanta pentru Aurelian si isi dorea un copil.

”Ne-am dus la Casa de Copii nr.1, unde directoarea ne-a aratat toti copiii pe care ii avea. Se intampla inainte de Craciun, in 1980. L-am ales pe Mirel din prima clipa. I se pusese o data de nastere in functie de analizele fiziologice, si anume 20 decembrie 1978. Ne-am rugat la Primarie, la Politie sa se urgenteze, ca de ziua lui, la 20 decembrie, sa fie in caminul nostru”, a povestit Mariella. Acum, mostenitorul direct al lui Aurelian Andreescu, Mirel, traieste in Canada, unde lucreaza la o companie de mobila. Dupa moartea lui Aurelian Andreescu, in 1991, Mariella a plecat cu copilul in Canada, unde s-a recasatorit, iar in 2013, la 60 de ani, a murit in Tara Artarului.

Era platit prost

De acolo, Mariella a povestit mai multe despre marele artist. ”Avea un salariu mai mic decat al masinistului care tragea cortina si care avea 20 de ani vechime. Aurelian era vedeta, dar n-avea vechime. Nu exista o scara a valorilor. Era un om care umplea sala si, cu toate astea, nu era respectat. S-a simtit frustrat intotdeauna. In 1970, cand a adus in tara Cupa Europei de la Knokke (Belgia), nimeni n-a venit la aeroport sa-l intampine si sa-l aclame. Facuse echipa cu Mihaela Mihai si Aura Urziceanu si luase cel mai important premiu. A fost singurul care s-a intors in Romania. Mihaela a ramas in Franta, iar Aura in Canada. Nimeni de la Ministerul Culturii nu s-a deplasat sa-l felicite”, a povestit Mariella.

Dupa 1980, boala de ficat (o hepatita netratata cand era mic), plus oboseala acumulata si noptile de cantat in baruri, incep sa-i faca probleme. „Localul este necrutator. Niciodata nimeni nu m-a intrebat ce mananc. Toti ma intrebau ce beau”, spunea artistul.

Ultima zi

Despre ultima zi din viata lui Aurelian Andreescu (22 iulie, 1986) a povestit Cornel Constantiniu, unul dintre prietenii apropiati ai artistului. ”Cu un an inainte de a muri, avusese o coma hepatica. Generalul Suteu a fost cel care l-a tratat si l-a salvat de la operatie. Una dintre recomandarile doctorului a fost sa evite Litoralul si expunerea la soare. In anul disparitiei, adica in 1986, s-a dus la Eforie Nord, in restaurantul in care canta Petre Geambasu. Niste nenorociti, asa-zisi admiratori, l-au convins sa bea cateva pahare de vin, care i-au fost fatale. L-a rugat pe Geambasu sa-l lase sa cante doua melodii, iar spre finalul ultimei piese i s-a facut rau. Imediat cum a terminat de cantat, a intrat in coma. A murit in aceeasi seara la Spitalul Judetean Constanta. In acea zi cumplita, menajera m-a trezit din somn, spunandu-mi sa vin urgent la telefon. Era Mirabela Dauer, care mi-a zis ca Aurelian incetase din viata. La inmormantare mi s-a facut rau si a trebuit sa fiu scos afara din biserica. La cateva zile dupa ceremonia funerara, m-am dus la mormant si i-am plantat doi braduti”, a povestit Cornel Constantiniu.

Scrisoarea-testament

Iata ce contine scrisoareatestament adresata de Mariella lui Cornel Constantiniu: “Dragii mei, am nevoie de ajutorul vostru pentru ca eu voi muri in curand. Cand am plecat din Romania am luat cu mine toate benzile si discurile cu Ale (n.r. – Aurelian Andreescu). Sunt piese extrem de vechi, dar si melodii rare, unice. Vi le trimit si va rog sa le donati Televiziunii Romane, daca le vrea. Daca nu, poate Radioului sau Electrecordului. Daca nu le vrea nimeni, ingropati-le intr-un coltisor la mormantul lui Ale”, scria Mariella in 2003. cantaretul Cornel Constantiniu, a povestit ca a fost imputernicit de Mariella Dumitriu sa se ocupe de comoara lasata de Aurelian

Se refera la peste 200 de melodii, una mai minunata ca alta, printre care „Copacul”, „Fluierand pe strada”, „Oameni”, „Tu esti primavara mea”, „Un fluture si-o pasare”, „Vreau numai soare”, etc.

Adauga un comentariu