Primăria Mironeasa reabilitează și modernizează școala din localitate cu 1 milion de euro. La licitație s-au prezentat 4 asocieri de firme, interesul fiind destul de crescut. Firma câștigătoare trebuie să realizeze atât proiectarea, cât și execuția lucrărilor. Inițial, expertiza tehnică arăta că cele trei corpuri de clădire ar trebui demolate, fiind afectate de seismele din ultimele decenii. Însă, indicatorii tehnico-economici au arătat că cea mai bună variantă este reabilitarea și modernizarea.
Primăria Mironeasa intenționează să investească 1 milion de euro în reabilitarea și modernizarea școlii gimnaziale din localitate. Recent, a fost organizată o licitație pentru realizarea lucrărilor. Interesul firmelor de construcții a fost crescut. Nu mai puțin de patru asocieri de firme au depus oferte financiare. Este vorba despre asocierile Stasform Consult SRL – Compassarch SRL, Pavi – Lux SRL – Constan Construct SRL, Construct Lucia SRL – Nord – Est Proiect SRL și Comstart 93 SRL – Melcret SRL – Mihul SRL. Oferta cu prețul cel mai mic va fi declarată câștigătoare. Finanțarea este asigurată prin Planul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Firmele trebuie să asigure și realizarea poiectului tehnic.
Primăria Mironeasa investește în clădirile care prezintă risc seismic ridicat
Conducerea Primăriei Mironeasa a arătat că școala din comună este afectată la nivel de structură.
„Școala Gimnazială nr.1 din comuna Mironeasa a fost construită în anul 1960, iar din reveleele efectuate pe amplasament, clădirea este formată dintr-un singur corp (corp A), având o structură de rezistență din pereți portanți din zidărie de cărămidă plină presată, cu planșeu din beton armat, ulterior adăugându-se o anexă în imediata vecinătate a acesteia, anexă în care se află grupurile sanitare. Accesul în anexă se face prin interiorul corpului prinicipal de clădire”, se arată în expertiza tehnică, realizată de societatea Kalans Concept SRL. Ofertele asocierilor de firme au intrat în etapa de evaluare.
Una dintre variante era ca Primăria Mironeasa să renunțe la modernizare și să demoleze clădirile
Unul dintre scenariile oferite de expertiză era ca școala să fie demolată și reconstruită. Dar, indicatorii tehnico-economici au impus realizarea modernizării.
„Se vor executa subzidiri, astfel încât să fie respectate recomandările studiului geotehnic referitoare la adâncimile de fundare și anume: pentru fundațiile exterioare, adâncimea de fundare va fi de minimum 1.50 m, iar pentru fundațiile interioare va fi de minimum 1 m. Se va desface termosistemul de 5 cm grosime de pe pereții exteriori ai clădirii. Se vor desface toate tencuielile și finisajele interioare și se va examina zidăria pas cu pas pentru identificarea avariilor. Se vor desface coșurile de fum. Se vor repara toate fisurile zidăriei cu deschiderea până la 3 mm, care vor deveni vizibile cu desfacerea tuturor tencuielilor”, au transmis experții.
Primăria Iași a obținut finanțare europeană pentru construirea unei grădinițe în zona Bucium
În altă ordine de idei, municipalitatea ieșeană a reușit să semneze un contract pentru construirea unei grădinițe moderne în Bucium, finanțat printr-un program european. Contractul a fost semnat cu societatea Alconf SRL, din Iași, care a depus o ofertă financiară de 3.958.608, fără TVA, aproape 850.000 euro. Societatea este controlată de asociații Georgeta Bugeac și Anca Monica Vânătoru. În 2018, cifra de afaceri a firmei a fost de 3,6 milioane lei, profit de 47.663 lei, cu un număr de 18 angajați. Proiectul trebuie implementat în termen de 36 luni. Suprafața utilă a clădirii va fi de 706 metri pătrați. Grădinița va avea program prelungit.