Local

Procurorii şi jandarmii au descins la Opera Naţională Română din Iași. Este investigat un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei – EXCLUSIV FOTO, VIDEO, UPDATE

Publicat: 01 mart. 2021
Descinderi la Opera Națională Iași, instituție condusă de Beatrice Rancea. Pe imagini se poate vedea că procurorii percheziționează mașina deținută de Alighieri Iațâc
Descinderi la Opera Națională Iași, instituție condusă de Beatrice Rancea. Pe imagini se poate vedea că procurorii percheziționează mașina deținută de Alighieri Iațâc

În aceste momente, mai mulţi procurori şi jandarmi au descins la sediul Operei Naţionale Române Iași. Decizia vine în contextul în care, în ultimele luni, asupra managerului Beatrice Rancea au existat mai multe controverse.

Nu se cunosc momentan în ce speță efectuează, procurorii, descinderile. Beatrice Rancea are mai multe plângeri penale la activ, plângeri pe mai multe spețe.

UPDATE: Audierile se vor întinde până târziu în noapte. Beatrice Rancea încă nu a fost audiată.

UPDATE: Procurorii DIICOT Iași au ridicat saci cu documente din tot ceea ce înseamnă ONRI.

UPDATE: De asemenea, conduşi la audieri au fost Minculescu Madalina Ioana, fiica vitreagă a artistului Cristi Minculescu (IRIS), contabila Operei Iași, Ştefan Năforniță Daniela, și Iațâc Aligheri Alin, angajat al Operei.

UPDATE: Astăzi, 1 martie 2021, Iațâc Aligheri, mâna dreaptă a managerului ONRI, Beatrice Rancea a fost ridicat și condus la audieri. Pe parcursul zilei vor fi conduși la audieri toți membrii vizați în scandalul de la Opera ieșeană.

UPDATE: Perchezițiile procurorilor au vizat și firma Doinei Levintza. Autoritățile au ridicat documente și de la firma creatoarei de modă Doina Levintza, sub suspiciunea că erau decontate costume care în realitate nu ar fi fost livrate Operei.

Reamintim faptul că spre finalul anului 2011 s-au adus noi acuzaţii la adresa managerului Operei Naţional Romane Iaşi, Beatrice Rancea. Aceasta a efectuat o vizită în China, fără a se şti nici până în acest moment scopul, motivul şi eficienţa pe care au avut-o această excursie pentru instituţia culturală ieşeana. Din câte se pare, aceasta a fost răsplătită de către Doina Levintza cu această călătorie.

UPDATE: Naforniță Ştefan Daniela Şef Serviciu Financiar Contabilitate a fost preluată de la domiciliu şi adusă la Opera Națională. Respectiv, conform surselor BZI.RO şi alţi angajaţi din contabilitatea Operei Naționale Iași au fost ridicaţi de la domiciliu.

Se confirmă că procurorii au descins la Opera Națională Iași în urma raportului întocmit de Curtea de Conturi Iași.

UPDATE: Mai mulți angajați din cadrul Operei Naționale Iași au fost duși de procurori la sediul Operei Naționale Iași.

Ce se întâmpla la Opera Naţională Iași

În această dimineaţă, la Opera Naţională Iași au loc mai multe percheziţii instrumentate de procurori cu ajutorul jandarmilor. Conform surselor EXCLUSIVE BZI.RO. procurorii i-au luat de acasă pe unii dintre angajaţii Operei Naționale Iași.

Aceleaşi surse au transmis faptul că unul dintre angajaţii ONI luați de acasă este Alighieri Iațâc, ȘEF PARTIDĂ(conform site-ului operanatională Iași). Acesta din urmă a fost în ultimii ani mână dreaptă a managerului Beatrice Rancea. Sursa citată menţionează că, cel mai probabil, angajatul a fost dus la sediul Operei Naționale Iași de către procurori pentru a-l confrunta cu mai multe documente din instituţie.

Reporterii BZI.RO au încercat să o contacteze de mai multe ori pe managerul Beatrice Rancea pentru a oferi un punct de vedere, dar fără succes. Managerul nu a răspuns la încercările repetate a jurnaliştilor.

Cei care fac percheziții sunt procurorii din cadrul DIICOT Iași susținuți de jandarmii ieșeni. Mașina lui Alighieri Iațâc a fost percheziționată de procurorii DIICOT.

O cauză a perchezițiilor ar putea fi raportul Curții de Conturi Iași. Raportul ar fi scos la iveală zeci, poate sute de nereguli din instituția condusă de Beatrice Rancea.

Aceleași surse au confirmat pentru BZI.RO că procurorii DIICOT au fost și acasă la managerul Beatrice Rancea.

Reporterii au încercat să îl contacteze pe Alighieri Iațâc pentru a oferi un punct de vedere. Din păcate acest are telefonul închis.

Pe imaginile surprinse de reporteri se vede faptul că managerul Beatrice Rancea este dusă la Opera Națională Iași de către procurorii DIICOT Iași. VIDEO JOS

Pe imaginele EXCLUSIVE BZI.RO se poate vedea faptul că procurorii DIICOT Iași percheziționează mașina deținută de Alighieri Iațâc (GALERIE FOTO- VIDEO)

Opera Națională București i-a făcut plângere penală managerului Beatrice Rancea

De exemplu, una dintre cele mai de actualitate plângeri penale împotriva managerului Beatrice Rancea este plângerea penală făcută de Opera Națională București. Plângerea penală este adresată către DIICOT Iași, iar în centru sunt fapte greu de imaginat. Oficialii din cadrul Operei Naționale București o acuză pe Beatrice Rancea de mai multe fapte grave,

Conform plângerei penale menționate mai sus, în perioada în care Opera Națională București era condusă de actualul manager al Operei Naționale Iași, Beatrice Rancea, ar fi construit un grup infracțional organizat în scopul obținerii a mai multor foloase materiale necuvenite. Grupul ar fi fost condus de Beatrice Rancea în parteneriat cu mai multe societăți comerciale. Acestora din urmă le-ar fi fost încredinţate mai multe contracte cu nerespectarea dispoziţiilor legale aflate în vigoare la acea dată.

Mai mulți angajați din cadrul Operei Naționale Iași protestează de luni de zile

Un alt scandal în care este implicată conducerea Operei Naționale Iași este acela al protestelor a mai multor angajați din cadrul instituţiei de cultură. Angajaţii sunt nemulţumiţi de managementul lui Beatrice Rancea, reclamând ca mai mulţi colegi de-ai lor au fost supuşi unor abuzuri.

Marius Aftaragaci, liderul sindicatului ARTIS Moldova susţine că s-au întocmit trei rapoarte privind activitatea managerului ONRI şi numai la Iaşi s-au descoperit 142 de nereguli.

Deşi a săvârşit nenumărate abuzuri vis a vis de proprii angajaţii, managerul nu are tăria de caracter să îşi semneze demisia. Continuă să fie susţinută de oamenii din partidele politice care au interese ascunse, deoarece dacă ar fi fost oamenii corecţi ar fi luat decizia corectă şi normală în astfel de situaţii, adică demiterea doamnei Beatrice Rancea.

Comentarii
 • Lăsați, ca după aia se găsește o gasca de prost care nu si mai face treaba cum trebuie și tot furați raman banii statului!

 • „Grupul ar fi fost condus de Beatrice Rancea în parteneriat cu mai multe societăți comerciale”,se spune in articol.Interesant este faptul ca,unii care se dau de dreapta,precum Rancea sau patronii societatilor comerciale, sunt parazitii care traiesc din furturi de la unitati bugetare.

 • Pai bine ca au descins si bine ca in sfarsit se misca ceva!
  Dar poate diicot-ul si dna sa vina si la alte instituții de cultura nu doar la opera! la unitatile judetene si la cele nationale ca Palatul Culturii ca si acolo se macina ”bani buni” pe prostii si pe foloase necuvenite.Procurorii sa stie ca cei care fura in institutiile publice sunt cei cu ”salarii mici” gen managerii , directorii adjuncti sau contabili sefi, restul nici nu vad macar pe unde fug banii!

 • În fiecare an la colegiul național de artă Octav Băncilă sunt elevi care termină coregrafia și nici unul dintre ei nu este angajat la opera Iași,în skimb doamna Rancea preferă să aducă balerini străini pe sume exorbitante ;elevii noștri nu au nici o șansă să fie angajați la opera Iași și mulți dintre ei se orientează în alte domenii…

 • Petru plasatoare:
  Nu uita de liderii de sindicat și Rodica, verificata câți bănuți a agonisit stand lângă dracu. Ce a semnat, duminici muncite pana târziu, noi pe 1700 ea pe 8000+

 • Speranta Moare Ultima, ati uitat din pacate un mic DETALIU : dna. Manager este Membru PNL, este cu PROTECTIE MAXIMA de la dna. Fost Vicepremier, Actual Ministru Muncii asa ca trebuie sa intelegem ” S-a deschis Stagiunea 2020 – 2021″ si asistam repetitiile pentru la punerea in SCENA a ” Operei de 3 parale ” la ONRI cu fonduri Bugetare. In ceea ce il priveste pe ” Tobosarul „care ii ” trage clopotele ” Doamnei nu va faceti prea multe sperante, este ” bine infipt in problema „, ameninta, santajeaza si ciripeste pe oricine si oriunde. Restul sunt detalii de CAN-CAN, asteptam urmatoarele REPREZENTATII.
  Pe Curand !

 • Beatrice Rancea s-a decis: a intrat în politică, mai exact în PNL, dar nu în vreo organizaţie din judeţul Iaşi, ci în cea din sectorul 5 din Bucureşti, care este condusă de Daniel Dragoş Tănăsoiu, şeful Corpului de Control al Primului Ministru, Ludovic Orban.
  Alegerea este surprinzătoare, mai ales că Beatrice Rancea locuieşte în sectorul I al Capitalei. Totul se întâmplă în mijlocul campaniei electorale, dar şi în mijlocul scandalulului cu iz penal de la Opera Iaşi (ONRI).
  Potrivit paginei de facebook a lui Daniel Dragoş Tănăsoiu , şeful Corpului de Control al Primului Minstru, Beatrice Rancea este de ieri „om politic”, mai exact membru PNL cu drepturi depline.
  “Beatrice Rancea, personalitate bine cunoscută lumiii artistice, a intrat în urmă cu câteva zile în PNL, fialiala sectorului 5 (…) În prezent, directorul general al ONRI, doamna Rancea a venit special, în dată de 9 septembrie , în Aleea Modrogan nr. 1, la lansarea candidaturiii lui Cristian Băcanu. Noua nostră colegă este încrezătoare că, împreună cu Nicuşor Dan şi Cristian Băcanu, vom aduce mult aşteptata schimbare din Bucureşti. Suntem din ce în ce mai mulţi, din ce în ce mai puternici”, a scris Daniel Dragoş Tănăsoiu pe pagină sa de facebook. Potrivit CV-ului , Daniel Dragoş Tănăsoiu a terminat Universitatea (privată de agronomie – n.r.) Bioterra, specializare drept, el fiind inginer mecanic. Referitor la Beatrice Rancea, din culisele scenei ieşene este cunoscută apropierea de vicepremierul Raluca Turcan.

  De altfel, apetenţa lui Beatrice Rancea pentru politică s-a manifestat de acum mai bine de opt ani, când era considerată că fiind o apropiată a lui Gheorghe Nichita, fost primar, aceasta apărând inclusiv în spoturile electorale ale fostului edil.
  Vizavi de această legătură cu fosta conducere a PSD, surse din cadrul ONRI au declarat că la un moment dat a fost emisă o decizie de suspendare a unui spectacol în care, potrivit scenografiei, în text se făceau aluzii la ex-primarul Gheorghe Nichita. Cu toate acestea, Beatrice Rancea se pare că şi-a găsit în cele din urmă calea pe linia politică. Şi asta, în plin scandal legal de gestionarea fondurilor la ONRI, fiind vorba aproximativ 2 milioane de lei cel puţin, bani cu care, după cum a afirmat fostul contabil şef al ONRI, s-ar fi încheiat contracte în mod discreţionar. Alte acuze aduse lui Beatrice Rancea de către angajaţi şi foşti angajaţi sunt legate de managementul resurselor umane, Rancea fiind acuzată de abuzuri legate de viaţa profesională a multora dintre ei.

  Şi dacă tot a ales organizaţia PNL a sectorului 5 condusă de şeful Corpului de Control al Primului Ministru, Beatrice Rancea nu este străină de această instituţie. Pentru perioada 2016-2017 cât a fost manager la Opera Română din Bucureşti, Rancea a fost verificată de CC al PM, în vremea cât premier era Viorica Dăncilă, iar ministrul Culturii era Daniel Breaz. Neregulile descoperite acolo sunt similare cu cele găsite la ONRI. Corpul de Control al PM a decis, ca şi în cazul Corpului de Control al Ministrului Culturii vizavi de ilegalităţile de la Iaşi, sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.”

  Ziarul de Iasi: „Beatrice Rancea şi Opera din Iaşi ajung sub lupa Comisiei antiabuzuri din Senat
  09.07.2020
  „Sindicatul de aici şi foşti angajaţi cu funcţii de răspundere au depus sesizări privind modul arbitrar în care s-au cheltuit trei milioane de lei daţi de Guvern anul trecut aici.
  O subcomisie de anchetă care să analizeze situaţia de la Opera Naţională Română Iaşi va fi înfiinţată în cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României. Decizia a fost luată ieri ca urmare a sesizărilor depuse atât de fostul contabil-şef al ONRI, Simona Gogan, fostul şef de achiziţii al ONRI, Alina Gheorghiu, dar şi sindicatul ARTIS din cadrul ONRI.
  În sesizarea depusă, Simona Gogan face referire la ”modul discreţionar” în care Beatrice Rancea ar fi dispus cheltuirea celor trei milioane de lei , veniţi ca suplimentare de buget în decembrie , anul trecut, fără a avea semnătura şi avizul contabilului şef. Pentru că ar fi atras atenţia asupra derapajelor de la lege, atât ea cât şi şefa de la achiziţii, Alina Gheorghiu, ar fi fost “pedepsite”, una cu retrogradarea, iar alta cu desfiinţarea postului. În scrisoarea înaintată comisiei, Simona Gogan mai invocă şi “metodele prin care Beatrice Rancea scapă de persoanele incomode”: comisie de disciplină, contracte de muncă pe perioadă determinată, schimbarea organigramei.”

  Dna Beatrice e clienta veche a anchetelor de tot feluL!!!

 • Să verifice și cum se fac angajările prin spitale, degeaba ai experiență dacă nu ai bani și nu cunoști pe cineva să-ți facă lipeala. Nu o să dispară nepotismele mai ales la bugetari.

 • Procurorii lenesi ai Iasului vor face un mare câcat. Practic niste cîcați la cur sunt ei. Pe Alexe nu l au legat, a fost ministru, pe Zamosteanu si amanta lui Pîrvu Aura de fisc i-au luat 60 zile la baci, acu se plimba bine merci cu masini de nu pot procurorii pronunta valiarea masini

 • Da trebuie ca si domnii procurori de Iasi si Pascani sa-si ascuta limbile ca sa cante subtirel in Scufita Rosie !!!
  Nu vorbim de cei cu INM aici .

 • Da mai era un tigan mic, negru si umflat la DGA…Ungureanu, ce se msi aude de el? Tot cu Tibulca face echipa, tot pasiv e Ungureanu bagai-as pula-n suflet

 • SUSTINEM BEATRICE RANCEA ! ADUCE ARTA IN IASI SI NULITATI PRECUM MARCULESCU REUSESC PRIN MII DE PLANGERI SA INCURCE UN OM DIN PLANURILE SI DIN TIMPUL LUI DEDICAT VOUA IESENILOR.

 • Iaca unde era cinstea , demnitatea si onoarea oamenilor din artă! Artiștii poolii! În fapt hoți!!!!! Pungași! Excroci!!!!

 • ce susții mai dobitocule,banuiesc ca esti un sclav de al madamei rancea .sustii grupări infracționale?? firai al dracului de sclavete obosit

 • sustii infractorii? înseamnă ca esti unul dintre ri,ai grija poate te trezești dimineața cu diicot la usa sclav ordinar cu secta voastra rancea cu tot.nu v a r fi rușine ordinarii pământului,hotilor si tâlharilor

 • Si la Opera din Cluj sunt probleme si s-a solicitat Control dar Ministerul culturii doarme linistit. Este cunoscut felul in care se invitau d-na Rancea si Astefanoaie pe contracte foarte grase.

 • Bravo d- nelor ca au făcut plângeri și și-au asumat retrogradarea și pierderea locului de munca! Felicitări pt. curaj și pt. simțul civic! Sa vedem rezultatele anchetei, prejudiciul și trimiterea în Judecata! Ce le plac la toți bugetarii bănuții publici!!!

 • Hoți! Porci! Nu-i mai satură draku de furat! Să se facă dreptate! Să se aplice corect justiția! Ați furat și ați nenorocit Opera jigodiilor!

 • Rusine celor care au tolerat cu buna stiinta ani de zile, abuzurile mafiei din ONRI! In special politicienii de toate culorile s-au facut complici cu aceasta duamna, au bagat sub pres toate smenurile financiare, tot santajul si frecusul psihic, domnia de teroare asupra angajatilor.A distrus elita artistica ieseana eliminand orice opozitie sau rezistenta si a adus din alte parti tot felul de ,,artisti,, de ziceai ca esti la Budapesta si nu in inima Moldovei. Rochii de mii de euro, o regie de 50 mii de parai rasuflatului Andrei Serban, angajati dati afara pe banda rulanta sau adusi la sinucidere. Salvata de fiecare data de complicii politici, de aceasta data trebuie oprita. Si ea si ciracii ei! Gata ajunge!

 • ALIN, GATA ARFELE !!?? APROPO CA I-AI UMBLAT LUI RANCEA LA PIPI TREACA MEARGA DAR TE-AM VAZUT SI CU ALTE DOAMNE DISTINSE… APROPO RANCEA STIE!!??? LEGENDA SPUNE CA DUPA CE AI CITIT ACEST COMENTARIU AI.INJURAT JUMATATE DE.ORA :))) LAKE CE ESTI !!!

Adauga un comentariu