Eveniment-Social

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice din Iași, noul președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România

Publicat: 06 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval rectorul Universității Tehnice din Iași noul președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România
Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice din Iași, a fost ales președinte interimar al Consiliului Național al Rectorilor pentru următoarele 6 luni. Poziția este ocupată "în plin" de către prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Cîmpeanu, care s-a suspendat din funcție în momentul numirii acestuia ca ministru al Educației

Rectorul Universității Tehnice din Iași, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, este noul președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România. Acesta este singurul vicepreședinte din Iași din cadrul instituției și a fost votat în unanimitate să preia acest mandat începând cu 1 ianuarie 2022. Poziția este ocupată „în plin” de către prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Cîmpeanu, care s-a suspendat din funcție în momentul numirii acestuia ca ministru al Educației

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași, a fost ales președinte interimar al Consiliului Național al Rectorilor (CNR) pentru următoarele șase luni. Poziția este ocupată „în plin” de către prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Cîmpeanu, care s-a suspendat din funcție în momentul numirii acestuia ca ministru al Educației.

Protocolul CNR impune asigurarea conducerii instituției pe baza unui interimat, fiecare președinte interimar fiind ales în urma votului din Biroul Permanent, din rândul vicepreședinților în exercițiu ai CNR.

Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI, este singurul vicepreședinte din Iași din cadrul instituției

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI, este singurul vicepreședinte din Iași din cadrul instituției și a fost votat în unanimitate să preia acest mandat începând cu 1 ianuarie 2022.

„Sunt onorat de propunerea colegilor mei rectori din Biroul Permanent al CNR și de susținerea mea în unanimitate. Așa cum am afirmat în cadrul ședinței în care am fost ales, în cele 6 luni de mandat va fi o conducere în care deciziile se vor lua atât pe baza discuțiilor cu întregul CNR, cât și a discuțiilor din Biroul Permanent”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

El a explicat că, dat fiind faptul că mandatul său este unul interimar, deciziile majore cu privire la pozițiile CNR vor fi luate în urma consultării întregului for. Rectorul a mai precizat că, în următoarele 6 luni, vor fi continuate proiectele începute deja și vor fi întărite parteneriatele cu instituțiile statului din domeniul Educației.

„După cum mi se pare firesc, va fi o conducere colectivă a cărei abordare se va încadra în misiunea și strategia CNR pe termen scurt și mediu, o abordare al cărei scop fundamental îl reprezintă Educația. În mod evident, vom continua parteneriatele cu Administrația Prezidențială în zona de educație, implicit în cadrul proiectului «România educată», cu Guvernul României – nu doar în ce privește Ministerul Educației -, ci și cu alte organisme ale statului sau non-guvernamentale”, a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Cîmpeanu s-a suspendat din funcție în toamna anului 2020, iar primul mandat interimar a fost preluat de către rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Daniel David, fiind urmat pentru ultimele 6 luni ale anului de către prof. univ. dr. Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania, din Brașov.

Dan Cașcaval este din 2016 vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval este din 2016 vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor. A absolvit în 1989 Institutul Politehnic Iaşi, Facultatea de Tehnologie Chimică, Specializarea Tehnologia substanţelor organice. În 1997 și-a obținut doctoratul în Inginerie chimică la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Este la al doilea mandat de rector al Universităţii Tehnice din Iaşi (primul mandat a fost în perioada 2016-2020), iar, anterior, a fost decan al Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu” (2008 – 2012, 2012 – 2016), director al Școlii Doctorale a Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu” (2005-2012), director al Departamentului de Inginerie Organică şi Biochimică (2005-2008), cancelar al Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu” (2004-2005). În septembrie 2021 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității Tehnice a Moldovei (UTM). De asemenea, din 2019 este Doctor Honoris Causa și al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Adauga un comentariu